Δηλώσεις στους δημοσιογράφους κάνουν αυτή την ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή τους που κράτησε περίπου 2 ώρες στο Λευκό Παλάτι.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν με... συγκρατημένα χαμόγελα. 

Την ίδια ώρα η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα, Περιστέρα Μπαζιάνα, συναντήθηκε με την σύζυγο του Τούρκου Προέδρου, Εμινέ Ερτνογάν.

O πρωθυπουργός έφτασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:30. 

Η ανάρτηση του πρωθυπουργό για την άφιξή του στην Τουρκία

H ατζέντα 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, Τσίπρας και Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται επίσης να παρουσιάσει στον Ταγίπ Ερντογάν τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, που έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2017, όπως και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αντίθετα κατά 27% έχουν μειωθεί οι εμπλοκές, καθώς μετά το πραξικόπημα τα εμπειρότερα στελέχη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απομακρυνθεί από το στράτευμα. Τη συνάντηση θα απασχολήσει ακόμα η παρουσία του Μπαρμπαρός στα τεμάχια 9, 8 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, το ζήτημα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης καθώς και η έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών, θέμα που έχει συμβάλει αρκετά στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, η Άγκυρα προγραμματίζει την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» , που  θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επιμένει στο ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων αλλά και στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων κι επιθυμεί την έναρξη προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το θέμα. 

Επικήρυξε το τουρκικό Εσωτερικών τους 8 αξιωματικούς 

Νωρίτερα και πριν την άφιξη του κυρίου Τσίπρα, η Τουρκία ανέβασε το θερμόμετρο επικηρύσσοντας με 700.000 δολάρια έκαστο εκ των οκτώ αξιωματικών που αιτήθηκαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.