Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ανακοινώνονται αυτήν την ώρα από τον πρόεδρο της Βουλής. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, επέλεξε να διαφοροποιηθεί από 14 άρθρα – προτάσεις του κόμματός της. 

Ειδικότερα, η κ. Κασιμάτη έδειξε πως διαφωνεί με τις προτάσεις για τη θρησκευτική ουδετερότητα, με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας κ.α.

Από την ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση απουσίαζαν 26 από τους 300 βουλευτές.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απείχαν οι 18 από τους 19 βουλευτές, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να είναι ο μόνος που είναι παρών στην ψηφοφορία.

Και αυτό διότι, από την πρώτη μέρα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος είχε ανακοινώσει πως θα ψήφιζε μόνο ένας βουλευτής προκειμένου να μην συγκεντρωθούν 180 ψήφοι σε καμία από τις προτάσεις και να δοθεί λευκή επιταγή στην πλειοψηφία της αναθεωρητέας Βουλής.

Από την Ένωση Κεντρώων συμμετείχε μόνο ο Γιάννης Σαρίδης.

Από την ψηφοφορία απείχαν επίσης οι:

  • Πάνος Καμμένος
  • Βασίλης Λεβέντης
  • Μάριος Γεωργιάδης
  • Δημήτρης Καβαδέλλας
  • Αναστάσιος Μεγαλομύστακας
  • Στάθης Παναγούλης
  • Αριστείδης Φωκάς
  • Γιώργος Κασαπίδης

Στους βουλευτές έχει διανεμηθεί ψηφοδέλτιο το οποίο περιέχει ενοποιημένα τρία αυτοτελή ψηφοδέλτια: Α’ Προτάσεις της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Β' Προτάσεις της ΚΟ της ΝΔ, Γ’ Συμπληρωματικές Προτάσεις βουλευτών που συγκέντρωσαν 50 υπογραφές. Το ψηφοδέλτιο έχει τρεις διακρίσεις, με τετραγωνίδια «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ». Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής σε οποιαδήποτε διάταξη δεν υπάρξει σημείωση της ψήφου του βουλευτή με «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΠΑΡΩΝ», αυτή θα θεωρηθεί ότι δεν έχει ψηφιστεί.

Η ψηφοφορία είναι φανερή, ονομαστική και διεξάγεται για όλες τις αναθεωρητέες διατάξεις όπως αυτές αποτυπώνονται στο ψηφοδέλτιο.

Το ερώτημα προς τους βουλευτές είναι αν αποδέχονται ή όχι την αναθεώρηση των προτεινομένων προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος.

Οι βουλευτές σημειώνουν στο ψηφοδέλτιο την προτίμησή τους, το ονοματεπώνυμο τους, την εκλογική τους περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική Ομάδα με την οποία εκλέγονται. Αφού το υπογράφουν το προσκομίζουν στους ψηφολέκτες.

Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε ΕΔΩ το ψηφοδέλτιο της ΝΔ 

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή θα σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης που στο τέλος θα συνυπολογιστεί το αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Η ΝΔ θα ψηφίσει τόσο τη δική της, όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΠτΔ, χωρίς να μπαίνει στη σχετική ονοματολογία.