Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται το Πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Η ελληνική Βουλή είναι η πρώτη που καλείται να το κυρώσει.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» πέρασε χθες Πέμπτη από την Επιτροπή της βουλής και σήμερα το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Το Πρωτόκολλο αναμένεται να ψηφιστεί από την ίδια πλειοψηφία που υπερψήφισε στη βουλή πριν μερικές μέρες τη συμφωνίατων Πρεσπών. Δηλαδή τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Θανάση Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ, τους τρεις βουλευτές από το Ποτάμι (Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη) αλλά και τους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Θεοχαρόπουλου. Ετσι, από την ονομαστική ψηφοφορία θα προκύψουν λογικά 153 «ναι».

Στη Βουλή αναμένεται σφοδρή σύγκρουση, με τους πολιτικούς αρχηγούς να παίρνουν το λόγο, ενώ τα βλέμματα όλων θα πέσουν επάνω στην ομιλία του Πάνου Καμμένου, αφού ο ίδιος έχει προαναγγείλει τη διαγραφή Παπαγγελόπουλου από το βήμα της βουλής. Μια βδομάδα αφότου η ελληνική βουλή επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας την αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές γραμμές της χώρας, στις εισόδους των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και στις προξενικές της αντιπροσωπείες. Η πΓΔΜ θα πρέπει να ενημερώσει με επίσημο τρόπο όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ ότι η ονομασία της χώρας άλλαξε και πως όλες οι επίσημες επικοινωνίες πρέπει να γίνονται με τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες. Τα μέτρα προβλέπουν πως τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών. Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.