«Θα υπάρξει λύση για το Σκοπιανό», εκτίμησε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραφ Ζάεφ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια και αναμονή των κοινών δηλώσεών τους.

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί πιθανή μια λύση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Τέσσερις μήνες σχεδόν μετά την πρώτη τους συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας, οι δυο πρωθυπουργοί συναντήθηκαν εκ νέου, με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας.

Ανάμεσα στις δυο συναντήσεις των πρωθυπουργών, μεσολάβησαν έντεκα συναντήσεις των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών, Κοτζιά και Δημητρόφ, που επεξεργάστηκαν μια σειρά σχεδίων και σεναρίων αναφορικά με την επίλυση μιας διαμάχης που αριθμεί πλέον 27 χρόνια.