Σε μάχη «ηθικού πλεονεκτήματος» εξελίσσεται η περίφημη τροπολογία για την κατάργηση του ασυμβιβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, αφού η τροπολογία πέρασε, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πλέον να κατεβάσει στο Ευρωψηφοδέλτιο του, τόσο την Έλενα Κουντουρά όσο και τον Σπύρο Δανέλλη, χωρίς να διακινδυνεύσει την πλειοψηφία του στη Βουλή. Αυτός καθώς τόσο η υπουργός Τουρισμού, όσο και ο κ. Δανέλλης, δεν έχουν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σημαίνει πως τυχόν συμπερίληψή τους στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές, θα σήμαινε πλήρωση των θέσεών τους, από βουλευτές άλλων κομμάτων και απώλεια της δεδηλωμένης. 

Η Νέα Δημοκρατία, αφού καταψήφισε την τροπολογία, επέμεινε να μην την χρησιμοποιήσει κιόλας. Έτσι τρεις βουλευτές του κόμματος, προανήγγειλαν την παραίτησή τους από βουλευτές για να βρεθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Μια εξ αυτών και η εκλεγμένη με τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού στη Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου. Αν η παραίτησή της, ισχύσει, τότε η Νέα Δημοκρατία χάνει έναν από τους 78 βουλευτές της. 

Την έδρα της, παίρνει ο Νίκος Νυφούδης, συνυποψήφιος του Σπύρου Βούγια για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, με τον συνδυασμό «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη». Πηγές της Νέας Δημοκρατίας, σημείωναν πως η προαναγγελία της παραίτησης των βουλευτών, έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι «μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος». 

Όπως άλλωστε σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η ΝΔ και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών. Οι πηγές της ΝΔ, καλούσαν την κυβέρνηση να εξηγήσει «βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής ψήφισε σήμερα ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά,  τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο».