Την παραίτηση της υπέβαλε η υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μυρσίνη Λοΐζου καθώς η αποκάλυψη ότι εισέπραττε επί περίπου 5,5 έτη παράνομα τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της, εξελίχθηκε σε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα παρουσίαζε καταδικαστική απόφαση εις βάρος της υποψήφιας ευρωβουλευτού από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Το Δικαστήριο είχε καταδικάσει τη Μυρσίνη Λοΐζου σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή επειδή εξακολουθούσε να εισπράττει παρανόμως επί 69 μήνες τη σύνταξη των 700 ευρώ της μητέρας της που είχε πεθάνει.

Παρότι αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος «κάλυψε» τη Μυρσίνη Λοΐζου, εντούτοις πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως υπήρξε διάχυτος προβληματισμός από την καταδικαστική απόφαση που αποκαλύφθηκε εις βάρος της κυρίας Λοΐζου.

Τι υποστηρίζει η ίδια

Η κυρία Λοΐζου σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι η ίδια δήλωσε άμεσα το θάνατο της μητέρας της και ότι η συνέχιση καταβολής της οφείλεται στη γραφειοκρατία.

Στην ίδια δήλωση κάνει λόγο για «ανθρωποφαγία από τη ΝΔ».

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν.

«Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού.

Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν. Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος»

Αρχικά, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αποπέμψει άμεσα τη Μυρσίνη Χρηστίδου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, σημείωσε πως «η Μυρσίνη Λοΐζου αναδεικνύει το το αξιακό πλαίσιο των επιλογών Τσίπρα.

«Εμείς έγκαιρα ασκήσαμε κριτική στις προκλητικές τοποθετήσεις της κυρίας Λοΐζου για την βία και την τρομοκρατία. Όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας συμπληρώνουν το προφίλ των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, αναφορικά με τη Μυρσίνη Λοΐζου.

«Κατά συνέπεια αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το αξιακό πλαίσιο των επιλογών του κύριου Τσίπρα», κατέληξε ο κ. Χρηστίδης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, προέκρινε κι αυτός με τη σειρά του την απόσυρση Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο.

«Ναι, νομίζω πρέπει να αποσυρθεί. Όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, παρά την γενικευμένη υποκρισία που υπάρχει, γιατί βλέπετε στο δημόσιο στίβο πόσα πρόσωπα ελέγχονται».

«Κάθε Έλληνας πολίτης, ιδιαίτερα όποιος εκτίθεται στο δημόσιο στίβο πρέπει να είναι καθαρός», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Πρώτο Θέμα η υποψήφια ευρωβουλευτής επί 69 μήνες εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας της, η οποία είχε πεθάνει.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του δικαστηρίου, η κυρία Λοΐζου δεν δήλωσε το θάνατο της μητέρας της και εισέπραξε παράνομα 52.000 ευρώ για 69 μήνες.

Μέχρι σήμερα, η κυρία Λοΐζου δεν έχει πληρώσει τίποτα και με τις προσαυξήσεις το ποσό έχει φτάσει τα 94.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 28 Φεβρουαρίου 2017 καταδικάστηκε από το Εφετείο Αθηνών σε 2 χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράνομο περιουσιακό όφελος.