Κρίση; Ποια κρίση; Το χιούμορ που επιστράτευσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να σχολιάσει την υπόθεση Καμμένου δείχνει, προφανώς, πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, αλλά και την προσπάθεια του πρωθυπουργού να ρίξει τους τόνους. «Έχει τυφώνα στις ΗΠΑ, αλλά δεν τον λένε Πάνο. Τον λένε Μάικλ», σχολίασε ο κ. Τσίπρας όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το plan B του Πάνου Καμμένου σχετικά με το Σκοπιανό και την πρόταση για δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων.

Κατά πληροφορίες, στην κλειστή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου τονίστηκε από τον πρωθυπουργό ότι ισχύει στο ακέραιο η συμφωνία του με τον κ. Καμμένο πως θα προχωρήσουν μαζί ως το Μάρτιο και δεν θα υπάρξουν νωρίτερα εξελίξεις με τη συμφωνία των Πρεσπών. Το κλίμα, ωστόσο, που υπάρχει σε κυβέρνηση και κόμμα για τον υπουργό Άμυνας είναι εκρηκτικό. Τούτο αποτυπώνεται σε μπαράζ παρεμβάσεων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Καμμένου.

Ενδεικτικά:

- Οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Παππάς συνέστησαν στον υπουργό Άμυνας να προσέχει τι λέει. «Οι υπουργοί, όταν μιλάνε, πρέπει να μιλάνε μετρημένα», είπαν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου για θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων τους.

- Ο Νίκος Ξυδάκης τόνιζε (Ραδιόφωνο 24/7) πως ο κ. Καμμένος «διολίσθησε σε θεσμικό άτοπο» και «κάνει ζημιά στην κυβέρνηση, αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας». Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ» και ότι «δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν», απευθύνοντας παράλληλα έμμεση πρόσκληση προς τους βουλευτές του Ποταμιού να στηρίξουν την κυβέρνηση. 

- Και ο Γιώργος Κυρίτσης, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Ξυδάκη, επισήμανε (Real FM) ότι ο κ. Καμμένος με τη στάση του «δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση», καθώς και ότι «είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες» του υπουργού Άμυνας, καθώς - κατά τον ίδιο - ο κ. Καμμένος «δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα μπορούσε να το θέσει (σ.σ.: το εναλλακτικό σχέδιό του για το Σκοπιανό) ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου».

Εκρηκτικό είναι, όμως, και το σκηνικό στους ΑΝΕΛ, ύστερα από την αρχική αμηχανία για τις δηλώσεις Καμμένου, αλλά και το παράθυρο που άφησε ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης να στηριχθεί τυχόν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αποδοκίμασε την άποψη αυτή, ενώ ο Τέρενς Κουίκ πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο του κόμματος: «Δεν υπάρχει plan B. Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Κατρούγκαλου, έδωσε απάντηση. Εκεί μπορώ να σταματήσω», δήλωσε (ρ/σ Κόκκινο) ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως ο υπουργός Άμυνας με τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ υπερέβη τα εσκαμμένα, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η άποψη πως ο κ. Καμμένος επιδιώκει να να διασωθεί πολιτικά και γι' αυτό συμπεριφέρεται με σπασμωδικό τρόπο. Τούτο πυροδοτεί παρασκηνιακές - κι όχι μόνο - συζητήσεις για το αν θα πρέπει και με ποιο τρόπο να επιδιωχθεί plan B και από την κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίζει το βίο της χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Αυτή τη στιγμή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετρά 145 βουλευτές, όπερ σημαίνει πως χρειάζεται άλλους έξι για να συνεχίσει. Τρεις εξ αυτών λέγεται ότι... υπάρχουν στους ΑΝΕΛ κι έτσι υπάρχει αισιοδοξία ότι οι άλλοι τρεις θα είναι εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως ο Σπύρος Δανέλλης σε ανύποπτο χρόνο έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ακόμη κι αν η ψηφοφορία συνδεθεί με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Τσίπρα.Σε 

Μια πρώτη κίνηση για ανακωχή έκανε, πάντως, ο ίδιος ο κ. Καμμένος από τις ΗΠΑ αργά χθες το βράδυ. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι δεν διαφοροποιήθηκε από το Μαξίμου, αλλά έκανε «μια δημιουργική συζήτηση με συμμάχους και φίλους» και ότι στο τέλος δεν θα αποφασίσει μόνος του, ερήμην του Μαξίμου. Δικαιώνοντας έτσι τον κ. Τσίπρα που νωρίτερα τον είχε υποβαθμίσει από τυφώνα σε... καταιγίδα.