Η άγρια αντιπαράθεση μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο με αφορμή το Μακεδονικό ήταν η μία μόνο πλευρά της χθεσινής ταραχώδους συνεδρίασης του κυβερνητικού οργάνου. Διότι επί της ουσίας η συγκυβέρνηση επιβεβαίωσε την συνέχιση της συνεργασίας της πάνω στην βάση ενός νέου «συμφώνου συμβίωσης» στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μία ημέρα πριν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Reader.gr οι Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος κατά την διάρκεια τού γεύματός τους το μεσημέρι της Δευτέρας συμφώνησαν στην συνέχιση της συμπόρευσής τους στην κυβέρνηση πάνω σε δύο βασικές προϋποθέσεις: Η πρώτη από αυτές ήταν η δέσμευση του προέδρου των ΑΝΕΛ να μην ρίξει την κυβέρνηση και η δεύτερη ήταν η πρόθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού να μην αναζητήσει νέα κυβερνητική σύνθεση. Δηλαδή ότι δεν θα αλλάξει το μείγμα της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου στο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος φέρεται να δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των μελών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν καμία πρόταση μομφής που ενδεχομένως θα κατατεθεί από την Νέα Δημοκρατία έως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. 

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στους παροικούντες το Μαξίμου καθώς ως γνωστόν η πτώση της κυβέρνησης μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από μία πρόταση μομφής που θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 ψήφους βουλευτών. Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός φέρεται να υποσχέθηκε στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πως εφόσον είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις του, τότε και το Μαξίμου δεν θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει νέα κυβερνητική πλειοψηφία παρακάμπτοντας τον κ. Καμμένο. 

Σημειωτέον πως στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας διαπίστωσε ότι υπάρχουν στελέχη του κόμματός του που είναι απρόθυμα να ακολουθήσουν την κεντρική γραμμή όπως για παράδειγμα η Έλενα Κουντουρά και ο Τέρενς Κουίκ.

Πάντως ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του υπουργικού εμφανίστηκε αρκούντως αυστηρός: «Θέλω καθαρούς λογαριασμούς από όλους» είπε χαρακτηριστικά.