Μπορεί η κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται δοκιμαστική έξοδος στις αγορές, πλην όμως όλος ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου κινείται γύρω από αυτή την κίνηση, μιας και εκτιμάται ότι μπορεί να είναι το πιο ουσιαστικό βήμα, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων εξελίξεων που επίκεινται, στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας στη χώρα.

Με γνώμονα τον ανωτέρω συλλογισμό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ανακοίνωση της εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές, κατά πάσα πιθανότητα για ένα πενταετές ομόλογο, ύψους από 2 έως 4 δις ευρώ, ακόμα και στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας. «Το momentum είναι εξαιρετικά θετικό και πρέπει να κάνουμε μια σειρά εξόδων, πριν πούμε ότι μπορούμε να βγούμε αυτοδύναμα στις αγορές», έλεγε στο Insider.gr κυβερνητική πηγή που εκτιμά ότι τώρα είναι η καλύτερη ώρα για την έξοδο στις αγορές.

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι, αν η έξοδος γίνει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, τότε μπορεί οι προϋποθέσεις που θα έχουν διαμορφωθεί να είναι καλύτερες, με δεδομένο ότι το Μαξίμου, κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, αναμένει την αναβάθμιση της οικονομίας από έναν ακόμα οίκο αξιολόγησης εντός του Ιουλίου, ενώ παράλληλα τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος των αποπληρωμών προς την ΕΚΤ και ιδιώτες επενδυτές που διακρατούν ελληνικά ομόλογα.

Όπως και να έχει, από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν μεν πως η έξοδος, όποτε και αν αποφασιστεί, δεν θα γίνει με επικοινωνιακούς όρους, αλλά αφού έχουν σταθμιστεί όλες οι παράμετροι και έχουν υπολογιστεί όλοι οι κίνδυνοι, πλην όμως είναι σαφές πως τυχόν έξοδος και μάλιστα επιτυχής, αν το ζητούμενο ποσό υπερκαλυφθεί και μάλιστα με καλό επιτόκιο, θα δώσει ώθηση στο κυβερνητικό αφήγημα περί επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και στη σταθερότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι θιασώτες της «γρήγορης εξόδου» επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι το υφιστάμενο παράθυρο ευκαιρίας δεν πρέπει να χαθεί, λόγω και των πολιτικών δυσκολιών που θα υπάρχουν από Σεπτέμβριο, με δεδομένο ότι θα ξανανοίξει και το μέτωπο της αξιολόγησης.

Αριστερό πρόσημο

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανεβάζει βηματισμό και σε επίπεδο νομοθέτησης και καθημερινότητας. Κεντρική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, να υπάρξει ένα σαφές αριστερό και προοδευτικό πρόσημο σε όλα αυτά τα νομοθετήματα που αφορούν «μη μνημονιακούς» τομείς πολιτικής.  Έτσι, σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το Ν/Σ του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ενώ και το νομοθέτημα Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει πυροδοτήσει την πολιτική σύγκρουση θα έρθει στη Βουλή έως το τέλος Ιουλίου, με τη μάχη να αναμένεται σφοδρή.

Συν τοις άλλοις, ανοιχτή είναι η εκκρεμότητα για το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία, εντός εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τον ΟΑΣΘ ενώ και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου θα κλείσει σύντομα τρία νομοθετικά μέτωπα. Να σημειωθεί πως την Δευτέρα ο πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας, με την κυριότερη εκκρεμότητα να αφορά το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που, κατά τις πληροφορίες, θα έρθει μετά το άνοιγμα της Βουλής, στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.