Με εντάσεις και ενστάσεις ξεκίνησε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας, ζήτησε να μοιραστεί στους βουλευτές «Ολόκληρο το Σύνταγμα της πΓΔΜ, ολόκληρη η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά αλλά και τον ίδιο» που άλλωστε είναι και ο υπουργός που χειρίστηκε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε «παράνομη» την σύνθεση της Επιτροπής. «Σήμερα διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος και κινδυνεύουν κι άλλα κόμματα γιατί γίνονται μεταγραφές για να περάσει η συμφωνία». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη. Έπρεπε να υπάρχει επιστολή προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, εκείνοι να καθορίσουν τους εκπροσώπους τους και αν δεν το πράξουν να γίνει κλήρωση».Ο πρώην υπουργός Άμυνας μάλιστα, ανέφερε ακόμα πως με την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έπρεπε να χάσει έναν βουλευτή στην Επιτροπή. 

Συνεχίζοντας ο Πάνος Καμμένος, συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που θα λήξουν τα περί σύνθεσης της Επιτροπής υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, γιατί το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της συμβάσεως όπως έχει υποχρέωση να καταθέσει στο προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός. Ερχόμαστε να κυρώσουμε ένα σχέδιο συντάγματος με 4 τροποποιήσεις».  Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Νίκος Ξυδάκης, απάντησε στην απαίτηση Δένδια για παρουσίαση της επιστολής παραίτησης του Νίκου Κοτζιά τονίζοντας πως «η επιστολή είναι προσωπική, δεν είναι πολιτική για να δοθεί εδώ. Το κράτος έχει συνέχεια, υπουργός είναι ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές δεν αρμόζει στο ιστορικό καθήκον. Ας μην κάνουμε δικολαβία σ' αυτήν την κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή. Να εκφραστούν πολιτικό επιχειρήματα και να αναληφθούν πολιτικές ευθύνες».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ σημείωσε: «Τοποθετούμαστε χωρίς θεατρινισμούς. Τα πολιτικά ζητήματα, λύνονται πολιτικά. Κάθε φορά λέτε για αντισυνταγματικότητες. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Όποιος διαφωνεί με το κόμμα που εκλέχτηκε παραδίδει την έδρα του και ξαναπάει στον λαό να τον κρίνει. Όλα αυτά είναι μια μεγάλη υποκρισία. Δεν είναι κοινοβουλευτική ομάδα οι ανεξάρτητοι. Κατά τη γνώμη μας έχει δευτερεύουσα σημασία η απόφαση της επιτροπής. Μετά θα πάει στην Ολομέλεια. Ζητήσατε να κληθεί ο κ. Κοτζιάς για διευκρινίσεις. Δεν είναι θέμα Κοτζιά, την υπέγραψε και την υπερασπίζεται η κυβέρνηση τη Συμφωνία. Οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης.  

Στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, απάντησε: «Ο ελληνικός λαός περιμένει επιχειρήματα και όχι κραυγές. Οι στιγμές είναι ιστορικές, πρέπει να συζητήσουμε για την ουσία. Καταθέτω τη ρηματική διακοίνωση σε δύο γλώσσες όπως ζητήθηκε. Οι αναθεωρήσεις δημοσιεύονται με ψήφισμα πάντα κατ' εντολή του προέδρου της Βουλής.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να παραβρίσκεται στην Επιτροπή για να μιλήσει για το επίτευγμά του. Πήραμε δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα είναι παρών στην Ολομέλεια και θα απαντήσει σε όλα. 

Οι ενστάσεις συνταγματικότητας εξετάζονται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ενδιάμεση συμφωνία δεν ήρθε ποτέ για κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συζήτηση. Ας πούμε ότι αρνηθήκατε το debate με τον πρωθυπουργό, δεν θέλετε όμως να συζητηθούν τα θέματα στην Ολομέλεια; 

Τέθηκε ζήτημα γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλη πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Προχωρούμε στην κύρωση και όταν γίνουν όλα τα βήματα, θα έρθει και το πρωτόκολλο. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Ο λόγος που δεν έρχεται σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρόσκληση για το ΝΑΤΟ πρέπει να έχουμε κυρώσει εμείς τη Συμφωνία».