Μια επίσκεψη χαμηλών προσδοκιών, μέσα σε ένα κλίμα επιδείνωσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας είναι η αποψινή του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, όπου και για πρώτη φορά θα γίνει δεκτός από τον Ταγίπ Ερντογάν στο πολυτελές Προεδρικό Μέγαρο. Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, είναι απαραίτητη προκειμένου οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα να μένουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί, να διατηρηθεί ο διάλογος αλλά και να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί. Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ο βασικός πυρήνας εξουσίας στη γειτονική χώρα, Πρωθυπουργός δεν υπάρχει πια και κάθε συζήτηση μαζί του αποτυπώνει σε ένα βαθμό τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά. 

Το κλίμα πάντως το περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του  συνέντευξη στο Πρακτορείο Αναντολού ρίχνοντας στην Άγκυρα την ευθύνη για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών: «Η επιθετική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο έφτασε σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε πολύ επικίνδυνα περιστατικά. Το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών, αποτέλεσε πρόκληση στις σχέσεις μας. Ενώ, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών τις επιβάρυνε επίσης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, Τσίπρας και Ερντογάν θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται επίσης να παρουσιάσει στον Ταγίπ Ερντογάν τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, που έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2017, όπως και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Αντίθετα κατά 27% έχουν μειωθεί οι εμπλοκές, καθώς μετά το πραξικόπημα τα εμπειρότερα στελέχη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απομακρυνθεί από το στράτευμα. Τη συνάντηση θα απασχολήσει ακόμα η παρουσία του Μπαρμπαρός στα τεμάχια 9, 8 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, το ζήτημα της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης καθώς και η έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών, θέμα που έχει συμβάλει αρκετά στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων. Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, η Άγκυρα προγραμματίζει την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση των τελευταίων δεκαετιών με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» , που  θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. 

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επιμένει στο ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων αλλά και στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων κι επιθυμεί την έναρξη προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το θέμα. 

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας που σε συνεργασία με τον Τούρκο ομόλογό του, θα λάβει οδηγίες για την αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κων/πολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Μέσα στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό, όπου Θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης  και θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών. 

Ο Πρωθυπουργός θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Χάλκη, όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ξεναγηθεί στην Θεολογική Σχολή. Θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη Χάλκη.   

Το απόγευμα θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη όπου θα συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνική Μειονότητας.