Χωρίς ιδιαίτερους πανηγυρισμούς υποδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου την είδηση πως το EuroWorking Group έκλεισε επί της ουσίας το μάτι στην ελληνική κυβέρνηση να επισημοποιήσει την διάσωση των συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν θέλει να ανεβάσει τους τόνους και περιμένει τα πράγματα να εξελιχθούν σχετικά αθόρυβα μέχρις ότου τουλάχιστον κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στον οποίο θα αποτυπώνεται με απόλυτο τρόπο η μη περικοπή των συντάξεων.

Άλλωστε την ερχόμενη Τετάρτη συνεδριάζει και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο της Κομισιόν για να ανάψει το πράσινο φως για ακύρωση του σχετικού νόμου. Θα έχει μεσολαβήσει το Eurogroup όπου το θέμα θα απασχολήσει τους υπουργούς μόνο στην περίπτωση που θα διατυπωθούν ενστάσεις από κάποια χώρα της ευρωζώνης.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς δεν έδειξε διάθεση να βάλει προσκόμματα. Το μόνο που είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν πως είναι καλό ως το Eurogroup να μην γίνεται μεγάλος ντόρος γύρω από το επίμαχο θέμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Θεσσαλονίκη χθες σχολίασε τα θετικά νέα μόνο και μόνο για να πει πως «φοβάμαι ότι για μία ακόμη φορά θα διαψευστούν όσοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή και προεξοφλούσαν περικοπή των συντάξεων». Πρόσθεσε ότι θα διαψευστούν και όσοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αφήνοντας αιχμές για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,

Τα μέτρα αυτά είναι και το νούμερο 1 θέμα στην κυβερνητική ατζέντα για το επόμενο διάστημα. Το Μαξίμου επιδιώκει συζητήσεις στη Βουλή για τα θετικά μέτρα και γιατί όχι και αντιπαραθέσεις με την Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα με στόχο να εκτεθούν πολιτικά ακόμη κι αν στο τέλος αναγκαστούν να ψηφίσουν όλες τις ρυθμίσεις που ευνοούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η συζήτηση επί του προϋπολογισμού θα ξεκινήσει στις 12 Δεκεμβρίου και η ψήφισή του στην Ολομέλεια θα γίνει στις 18 του μήνα. Προηγουμένως με νόμο θα έχει ακυρωθεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.