Δυο βδομάδες απέμειναν για το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών και ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου καμπάνια πειθούς των συμπολιτών του για την κρισιμότητα της επικράτησης του «ναι» στις κάλπες της μεθεπόμενης Κυριακής. Σε αυτό συνεπικουρείται από την παρέλαση των διεθνών αξιωματούχων στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας που αποτυπώνει και το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, ΕΕ και Γερμανίας ώστε το ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και  - σε δεύτερο χρόνο – στην ΕΕ να κλείσει ευνοϊκά. 

Ο κ. Ζάεφ επαναλαμβάνει σε όλες του τις δημόσιες παρεμβάσεις τα κέρδη που αποκόμισε η χώρα του από την συμφωνία των Πρεσπών, με ιδιαίτερη έμφαση τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας. «Η Ελλάδα αναγνώρισε και αποδέχθηκε τη «Μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Βρήκαμε μια φόρμουλα για να προσδιοριζόμαστε και να χτίσουμε ένα μέλλον στις βάσεις του παρελθόντος. Έχουμε γράψει ευρωπαϊκή ιστορία. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία, διότι πραγματοποιεί τις διαχρονικές προσπάθειες των προγόνων μας», είπε ο κ. Ζάεφ σε συγκέντρωση στο κέντρο των Σκοπίων. Η χρήση του επιχειρήματος της αναγνώρισης από την πλευρά της Ελλάδας «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας έχει ενοχλήσει την Αθήνα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει το «στρογγύλεμα» των σκοπιανών θέσεων, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται στον ορίζοντα. 

Με τις δημοσκοπήσεις πάντως να δείχνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα του «ναι» ο Ζόραν Ζαέφ μπορεί να ελπίζει βάσιμα σε μια τελική νίκη, καθώς το εθνικιστικό VMRO κάλεσε τους συμπολίτες τους σε «ψήφο κατά συνείδηση» και όχι σε αποχή, δείγμα του ότι οι υποστηρικτές του «όχι» δεν διαθέτουν ισχυρή υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, με δεδομένη τη θετική στάση των αλβανικών κομμάτων που μετέχουν στο κοινοβούλιο. 

Μετά τους Μέρκελ, Στόλτενμπεργκ, Κουρτς και Μάτις που επισκέφτηκαν τα Σκόπια για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στη συμφωνία, στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας αναμένεται να μεταβεί και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στο πλαίσιο περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Μάας θα βρεθεί στα Σκόπια την Τρίτη, ενώ με ενδιάμεσο σταθμό τα Τίρανα θα επισκεφτεί και την Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη όπου θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.