Το power game μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι εδώ και μέρες εξαιρετικά συγκεκριμένο: θα μπορεί η προτείνουσα Βουλή, δηλαδή η τωρινή Βουλή, να δώσει κατυεθύνσεις ως προς το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης στην αναθεωρητική Βουλή, δηλαδή στην επόμενη, ή όχι; Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι», επικαλούμενος νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, η ΝΔ λέει «όχι», εξηγώντας ότι δεν θα υπήρχε λόγος να προβλέπει ο νομοθέτης εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις της αναθεώρησης, αν ήταν η κατεύθυνση να έχει δοθεί εκ προοιμίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δε, ο κ. Μητσοτάκης προέβη και σε μια κίνηση-ρελάνς, χθες το μεσημέρι: κάλεσε στο γραφείο του 7 Συνταγματολόγους (δεν πήγαν αλλά συνομίλησαν μαζί του οι 2 εξ αυτών), προκειμένου να συζητήσουν γι’ αυτό το ζήτημα ακριβώς. Δεν επρόκειτο, δε, για Συνταγματολόγους που πρόσκεινται στη ΝΔ, ούτε συμμετείχε στη σύσκεψη ο έγκριτος συνταγματολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης που είναι σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ: Τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της ΝΔ συνομίλησαν ο Νίκος Αλιβιζάτος και Νίκος Μανιτάκης που βρίσκονταν εκτός Ελλάδος, ενώ στην οδό Πειραιώς βρέθηκαν οι καθηγητέςΣπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος. Κοινή συνισταμένη της συνάντησης: «η επόμενη Βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων», όπως το έθεσαν οι Συνταγματολόγοι. 

Γι’ αυτό και η ΝΔ θα επιμείνει σε αυτή τη λογική και δεν πρόκειται να δεχθεί την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επιτελικά στελέχη του κόμματος διαβάζουν ως κυβερνητική «παραδοχή ήττας», όπως έγραφε από χθες το Reader.gr. Πλέον, όμως, το ζήτημα είναι άλλο: το «μπλόκο» της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την προεδρική εκλογή που εγκαίρως είχε αναδειξει το Reader.gr δημιούργησε νευρικές αντιδράσεις από τη μεριά της κυβέρνησης. Κάπως έτσι έφτασε χθες σε πηγαδάκι με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, επί της ουσίας, να αφήνει ανοιχτό το ότι μπορεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν την πρόταση του ίδιου τους του κόμματος στη δεύτερη ψηφοφορία για τον καθορισμό των αναθεωρητέων άρθρων, τον Μάρτιο, εφόσον η ΝΔ εμμείνει στην τακτική της. Βεβαίως, αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε άρον άρον να το «μαζέψει», κατηγορώντας τα ΜΜΕ για αναπαραγωγή fake news.

Διόλου τυχαία, συνεπώς, από τη ΝΔ μιλούν για «αυτοεξευτελισμό» της κυβέρνησης και αυτό, γιατί πίσω από αυτές τις διατυπώσεις φαίνεται η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι θα χάσει τις εκλογές και ότι μάλιστα η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, έχουσα την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, προκειμένου να προχωρήσει με τις αλλαγές που επιθυμεί στο περιεχόμενο των προς αναθεώρηση διατάξεων. 

Τώρα, μένει να φανεί τι θα γίνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη ΝΔ περιμένουν πλείστες όσες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ζήτημα: από μη ψήφιση του άρθρου 32 για την εκλογή ΠτΔ έως παιχνίδια με τα ψηφοδέλτια. Γιατί, στις προηγούμενες αναθεωρήσεις, τα ψηφοδέλτια ήταν ονοματικά και οι βουλευτές καλούνταν να δηλώσουν ποια άρθρα ψηφίζουν, ώστε να καταστούν αναθεωρητέα. Τώρα, προκειμένου να υπάρξει «δέσμευση» και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης, διακινούνται σενάρια για αντιπαραβολή των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην ψηφοφορία π.χ. για το άρθρο 32, οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ είτε με βάση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε με βάση τη διάταξη της ΝΔ. Η απάντηση της ΝΔ, όμως, σε όλα τα σενάρια είναι σαφής: θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τη λογική που έχει αναπτύξει και ας αποσύρει μετά το κυβερνών κόμμα τους βουλευτές του από την ψηφοφορία…

Τουλάχιστον 151 για το άρθρο 16

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τον λόγο στη διαδικασία σήμερα, καθώς την Πέμπτη θα πρέπει να αναχωρήσει, ώστε να είναι στο Μόναχο. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πέρα από το ότι θα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, θα αναδείξει ως «σημαία» του το άρθρο 16. Και το μήνυμα θα είναι να ψηφιστεί έστω με 151 ψήφους τώρα το εν λόγω άρθρο, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορεί ακόμα και με 180 να αποφασίσει οριστικά. Στη ΝΔ, δε, καταγράφουν ως άκρως ενδιαφέρουσες τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως των κ. Κουρουμπλή και Μιχελογιαννάκη που τάσσονται υπέρ αυτού του άρθρου, ενώ αρμόδιες πηγές λένε στο Reader.gr ότι υπάρχουν και αρκετοί ακόμα βουλευτές που συντάσσονται με την αναθεώρηση του άρθρου 16, απλώς δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως.