Δέσμευση για κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα παρατείνει τον λεγόμενο νόμο Κατσέλη, ανέλαβε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Ο υπουργός έκανε πάντως λόγο για «σύντομη παράταση μέχρι να προετοιμαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο», που σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές δεν θα ξεπερνά το δίμηνο. 

Ο υπουργός υποστήριξε ακόμα στην Ολομέλεια την τροπολογία για την παράταση ισχύος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό μέχρι 31.12.2019, διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του και εισαγωγής ορισμένων διευκολύνσεων για να επιτραπεί ευκολότερα και από περισσότερους η δυνατότητα του εξωδικαστικού διακανονισμού. 

Συγκεκριμένα - όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης - με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα, ακόμη κι αν δεν συμφωνήσουν όλοι οι πιστωτές και να γίνει μια πλήρης ρύθμιση και για τραπεζικά δάνεια και για το Δημόσιο κλπ, να μπορεί να υπάρξει ρύθμιση δανείων μόνο με το Δημόσιο ή φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης κάτι το οποίο αφορά πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Βεβαίως (αυτό ισχύει) εάν οι οφειλές προς το Δημόσιο αντιπροσωπεύουν ένα ποσό μεγαλύτερο του 15% των συνολικών οφειλών.

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε ότι αυξάνεται το όριο εκείνων των υποθέσεων που μπορούν να τύχουν μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης από 50.000 ευρώ, γίνεται 300.000 ευρώ.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε έναν οφειλέτη να εξαιρέσει μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. μπορεί να έχει ένα δάνειο ως επιχειρηματίας και να έχει ένα στεγαστικό δάνειο και η συμπερίληψη του δεύτερου δυσκόλευε ως τώρα την συμφωνία με τις τράπεζες) εφόσον το επιθυμεί να εξαιρέσει την μη επιχειρηματική αυτή οφειλή.