Σενάρια εκλογών πυροδότησαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι τα σενάρια αυτά αρχικά διακινήθηκαν μέσω διαρροών από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και μάλιστα εξ Εσπερίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η απάντηση εκ μέρους του Μαξίμου.

«Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές. Όσοι δοκίμασαν να κάνουν τέτοιες κινήσεις προς το τέλος της θητείας τους, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Το 2018 θα είναι εκλογική χρονιά», ανέφερε η υψηλόβαθμη «γαλάζια» πηγή από το Στρασβούργο. Το Μαξίμου, ωστόσο, επιμένει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας: «Ενημερώνουμε τη ΝΔ πως και του χρόνου θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση να προβλέπει πάλι εκλογές, αφού πριν από αυτές, που θα γίνουν το 2019, μεσολαβούν και άλλα κοινωνικά μερίσματα».

Οι δύο πλευρές ερίζουν πάντως και για την ουσία των εξαγγελιών για το κοινωνικό μέρισμα. Παρά την απόφαση της ΝΔ να το ψηφίσει επί της αρχής, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως η υπεραπόδοση του πλεονάσματος προέρχεται αφενός από την υπερφορολόγηση και αφετέρου το κοινωνικό μέρισμα ανέρχεται μόλις στα 700 εκατ. ευρώ και όχι στα 1,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η ΝΔ αφαιρεί δηλαδή το ποσό που παρακρατήθηκε από τους συνταξιούχους και την ενίσχυση για τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την καταπολέμηση της φτώχειας μόνο με την πολιτική των επιδομάτων. Θέλουμε να βγάλουμε τον κόσμο από τη φτώχεια και όχι να τους κρατάμε στη φτώχεια και να τους επιδοτούμε», ανέφερε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ. Για να λάβει την απάντηση ξανά από το Μαξίμου: «Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ουδέποτε κατάφεραν να την καταπολεμήσουν τη φτώχεια. Το μόνο που κατάφεραν και θέλουν είναι να πολεμήσουν τους φτωχούς».

Σε αυτό το κλίμα, η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για το κοινωνικό μέρισμα ξεκινάει σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο στην Ολομέλεια, καθώς εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί με τη μάχη των αρχηγών, η οποία θα είναι η πρώτη μετά την «Ώρα του Πρωθυπουργού» και την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στον Αλέξη Τσίπρα για τη δημόσια ασφάλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.