Η επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στην θέση του επικεφαλής του Ποταμιού έκλεισε τις εργασίες του τρίτου Συνεδρίου του κόμματος που - σε αντίθεση μετα δυο προηγούμενα - δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης και κοινού. Η επιβεβαίωση της αυτόνομης πορείας του κόμματος στο δρόμο προς τις εκλογές ήταν η αναμενόμενη πολιτική κατάληξη της διήμερης διαδικασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι πέντε συν ένας βουλευτές που απαρτίζουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος διατηρούν την ίδια οπτική για την κομματική στρατηγική και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο και από τις τοποθετήσεις των στελεχών του κόμματος: Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς ζήτησαν προγραμματική συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - με τον Γιώργο Αμυρά να καταθέτει μάλιστα και πρόταση 10 σημείων ώστε να κινηθεί το Ποτάμι στη φιλελεύθερη κατεύθυνση, πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία αλλά απορρίφθηκε, την ώρα που πάντως Σπύρος Δανέλλης και Μίλτος Κύρκος ξεκαθάρισαν πως δεν τους αφορά η προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ο Μίλτος Κύρκος με ανάρτησή του στο Facebook αντιμετώπισε μάλλον σκωπτικά την πρόταση Αμυρά, σχολιάζοντας τις θέσεις που έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία στα θέματα ατομικών δικαιωμάτων, δικαιοσύνης, σχέσεων εκκλησίας - κράτους κτλ.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα 7 σημεία που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος, που είναι η πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, η ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης, η σύγχρονη ανοιχτή παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα, ο σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις, η προστασία της γης, της θάλασσας και των ζώων, η διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αποφάσεις και η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

«Αυτά είναι τα επτά σημεία, για τα οποία εμείς αγωνιζόμαστε. Και θα αγωνισθούμε. Συμπεριλαμβάνω σε αυτά και τις δέκα προτάσεις του Γιώργου Αμυρά, τις οποίες κατέθεσε στο συνέδριο. Είναι προτάσεις που συμπληρώνουν όλα αυτά που υποστηρίζουμε. Είμαστε η πολιτική συμμαχία του ΑΛΛΙΩΣ! Αυτή τη μάχη θα δώσουμε, θα συνεχίσουμε να ταρακουνούμε την κοινωνία. Με καινοτόμες ιδέες, με τολμηρές αλλά πάντα μελετημένες προτάσεις. Με στόχο να κερδίζει η Ελλάδα» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην πραγματικότητα ο Σταύρος Θεοδωράκης εξασφάλισε ένα πολιτικό μορατόριουμ λίγων μηνών μέχρι πιθανότατα την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου πιθανότατα θα διαφανεί το εάν οι βουλευτές του κόμματος θα συνταχθούν με την κομματική γραμμή ή όχι. Κατά πάσα πιθανότητα, θα δώσει και το έναυσμα για το τελικό ξεκαθάρισμα όσων αποφασίσουν να μείνουν στο κόμμα και να δώσουν τη μάχη των εκλογών, ή θα αποφασίσουν να αποχωρήσουν και να κατεβούν με ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία. Η αυτόνομη πορεία στον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό χώρο σφραγίστηκε από το συνέδριο με το κόμμα πλέον να επιδιώκει το ρόλο ενός συμπληρωματικού φορέα στην τροχιά εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Σταύρου Θεοδωράκη κάνουν λόγο για πίστη του ιδίου για δημοσκοπική ανάκαμψη και πιθανότητα εισόδου στη βουλή, αισιοδοξία που πάντως δεν συμμερίζεται η πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και μελών του Πολιτικού Συμβουλίου.