Διαφωνεί ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που προσδιορίζει τις  σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και, μεταξύ άλλων, ορίζει σαν «Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα τη θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πώς δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του άρθρου 3 αφού «την Ελλάδα το 95% είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί» και [...] «είναι αποδεδειγμένο και εμπράκτως ότι σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, και μάλιστα όταν δεν υπάρχει καθόλου πνεύμα θρησκευτικού ρατσισμού από τους  Ορθόδοξους».

«Όσον αφορά την συμφωνία ανάμεσα σε Ιερώνυμο και Τσίπρα, περιμένω να επικυρωθεί η ιδιαιτερότητα της Εκκλησίας της Κρήτης, την Παρασκευή» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή και όσον αφορά στο άρθρο 16 του Συντάγματος και την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, την οποία και στηρίζει.

«Το Άρθρο 16 απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Γιατί άραγε;

Δεν λυπούμαστε το κόστος και την ταλαιπωρία των οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό;

Δεν λυπούμαστε όταν 18 ετών παιδιά αναγκάζονται να ζήσουν στο εξωτερικό, σε χώρες με αντίξοες συνθήκες?

Αφού επιτρέπεται το ιδιωτικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, γιατί να μην επιτρέπεται και το ιδιωτικό πανεπιστήμιο;

Αφού έχει αποδειχτεί ότι τα δημόσια πανεπιστήμια αναβαθμίζονται με την συνύπαρξη ιδιωτικών, γιατί τότε η απαγόρευση;

Μήπως η έρευνα που θα κάνουν οι Έλληνες φοιτητές θα δίνει αποτελέσματα που θα ωφελούν την πατρίδα μας;

Αφού μεταπτυχιακά και διδακτορικά οδηγούν του Έλληνες στο εξωτερικό, μήπως θα μπορούσαν να γίνονται και στην Ελλάδα, οπότε και οι επιστήμονές μας θα μένουν εδώ και θα έχει όφελος και η Ελλάδα από την αξιοποίηση της γνώσης;» αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχελογιαννάκης συγχαίρει τον Αλέξη Τσίπρα «που πρότεινε στα κόμματα να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση».