Αν κάτι είναι σαφές, είναι ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει την περίπτωση των όσων είπε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για φυλακίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης να πέσει κάτω. Και όχι απλώς αυτό, αλλά είναι ειλημμένη η απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτάσει το θέμα και στην Ευρώπη.

Στην ΝΔ, άλλωστε, θέλουν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα, τόσο προς τους Ευρωπαίους, όσο και προς τους Έλληνες πολίτες: στις επόμενες εκλογές, κατά τη ΝΔ, δεν θα κριθούν μόνο οι επιδόσεις στην οικονομία, αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες της αστικής δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι για τη ΝΔ στις δεύτερες δεν συγκαταλέγονται τα όσα είπε ο κ. Πολάκης, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να καταστήσει σαφές και προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τη «μνημονιακή προσαρμογή» της, δεν «κανονικοποιείται» ακριβώς, αλλά, ευκαιρίας δοθείσης, ενθυμείται τον ριζοσπαστικό, προμνημονιακό της χαρακτήρα.

Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο την Τετάρτη, όταν και θα είναι στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, αλλά και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Αυτή η συνάντηση, δε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι από τη ΝΔ πολλάκις έχουν κάνει λόγο για «στραβοκοιτάγματα» των εταίρων σε ό,τι αφορά και την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και για τις υπόλοιπες πτυχές του κυβερνητικού βίου των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. 

Ενδεικτικό παράδειγμα για το ζήτημα είναι, για τη ΝΔ, και η διαχείριση του προσφυγικού, με την κυβέρνηση να έχει διαθέσιμο το pool του 1,6 δις ευρώ και να παρουσιάζει διεθνώς την εικόνα της Μόριας. Μάλιστα, η ΝΔ επιμένει στο ζήτημα δια του αρμόδιου τομεάρχη του κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος έκανε λόγο για συνεχιζόμενο διασυρμό της χώρας, επικαλούμενος πρόσφατο δημοσίευμα του Newsweek για βιασμούς παιδιών στο hotspot. Μάλιστα, η ΝΔ συγκέντρωσε 20 πρόσφατα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού από τη χώρα μας  και συγκεκριμένα για την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Από εκεί και πέρα, στέλνοντας στα ευρωπαϊκά κέντρα ένα τέτοιο μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να επιμείνει και στο ευρωπαϊκό, μετριοπαθές προφίλ που διαμορφώνει εντός των κόλπων του ΕΛΚ. Δεν είναι άλλωστε, μυστικό, ότι η απόφαση του προέδρου της ΝΔ οι ευρωβουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν την έκθεση της ευρωβουλευτού Σαργκεντίνι για την παραπομπή της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το ερώτημα της παραβίασης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας λόγω παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών, πριν καν το κόμμα λάβει θέση, προσέδωσε στον κ. Μητσοτάκη πόντους στις Βρυξέλλες.

Επιπρόσθετα, σε μια περίοδο που το ΕΛΚ μάλλον χάνει πόντους και πιέζεται πολιτικά από την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστών κομμάτων, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως δυνάμει πρωθυπουργός στη χώρα του, έχοντας ένα κεντροδεξιό στίγμα, αφού, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, η ΝΔ κατήγαγε στο παρελθόν σημαντικές πολιτικές νίκες, μόνο όταν επικράτησε στον μεσαίο χώρο. Συν τοις άλλοις, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράσει τη στήριξη της ΝΔ στον Μάνφρεντ Βέμπερ ενόψει του συνεδρίου του ΕΛΚ για τη θέση του Spitzenkandidatτου κόμματος στις επικείμενες ευρωεκλογές, με πολλούς στις Βρυξέλλες να προδιαγράφουν σχετικά άνετη επικράτηση του κ. Βέμπερ έναντι του αντιπάλου του Αλεξάντερ Στουμπ από τη Φινλανδία.