Τις πτυχές του σχεδίου της ΝΔ για την Υγεία ανέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση στον Ελληνικό Κόσμο, κάνοντας λόγο για ενίσχυση των δομών υγείας, για αυξημένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για έμφαση στις πολιτικές πρόληψης. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για άμεση και καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλους τους κλειστούς, δημόσιους χώρους, αρχής γενομένης από τη Βουλή. 

«Εμείς κάνουμε πολιτική κοιτώντας στα μάτια την κοινωνία», ανοίγοντας την ομιλία του ως προς το πρόγραμμα του κόμματος για την Υγεία και αναφερόμενος στον χρόνο που πέρασε συζητώντας με τους ανθρώπους του χώρου της Υγείας και τους ασθενείς τα προηγούμενα χρόνια. «Το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ υπηρετεί πλήρως τον τίτλο του: παρέχει καλύτερη δημόσια Υγεία σε όλους τους Έλληνες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι στο πρόγραμμα κάθε κόμματος αποτυπώνεται και ο κώδικας αξιών του. «Δεν κάνουμε πολιτική για να πάρουμε την εξουσία, αλλά για να υπηρετήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τόνισε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ συνδυάζει τόσο τον σεβασμό στον ασθενή, όσο και τον σεβασμό στον φορολογούμενο. «Για εμάς η υγεία αποτελεί αγαθό που η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει σε όλους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η Υγεία αποτελεί κατ’ εξοχήν δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι εκεί κρίνεται ποιο κόμμα είναι πραγματικά προοδευτικό και ποιο είναι αγκυλωμένο στο παρελθόν. «Δεν θα μιλήσω εδώ, όμως, ούτε για έναν πρωθυπουργό με το ψέμα στο στόμα, ούτε για έναν υπουργό Υγείας με το τσιγάρο στο στόμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιστρέφοντας στην ανάλυση του προγράμματος της ΝΔ. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η χώρα μας είναι η ώρα να αντιμετωπίσει την Υγεία όπως όλες οι χώρες: να θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, να αποκτήσει δομές που θα αξιολογούνται και να περάσει στην ψηφιακή διοίκηση. Επέμεινε, δε, στην ανάγκη συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αντλώντας από τις καλές του πρακτικές. «Μιλώ για ένα νέο, αναγεννημένο, σύγχρονο ΕΣΥ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ακριβώς αυτή η αντίληψη διατρέχει το πρόγραμμα της ΝΔ. 

«Η πρόληψη είναι το δικό μου προσωπικό στοίχημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναλύοντας τις πτυχές του προγράμματος της ΝΔ, αναφέροντας ότι ξοδεύουμε μόλις το 1,3% του προϋπολογισμού της Υγείας για πρόληψη και άνω του 40% για νοσηλεία. Oκ. Μητσοτάκης, δε, έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα του καπνίσματος, αλλά και της παιδικής παχυσαρκίας, λέγοντας ότι στόχος του προγράμματος της ΝΔ είναι σε λίγα χρόνια τα ποσοστά τους να έχουν μειωθεί σημαντικά. Υπογράμμισε την ανάγκη για προσυμπτωματικό έλεγχο για την πρόληψη του καρκίνου.

Ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, κάπνισμα σε δημόσιους χώρους τέρμα. Και θα ξεκινήσουμε φυσικά από τη Βουλή». «Είναι μια συνολική δοκιμασία. Δεν δέχομαι η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που δεν εφαρμόζει νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και σε δημόσιους χώρους», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Αναφορικά με την αξιοπρεπή περίθαλψη και τη λειτουργία των νοσοκομείων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ προγραμματίζει την παροχή 100 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών δομών, μιλώντας για συνεργασία και με μεγάλα Ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος και το Ίδρυμα Ωνάσης. «Δεσμεύομαι για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού άμεσα με 2.000 προσλήψεις», είπε ακόμα, λέγοντας ότι αυτές τις προσλήψεις τις είχε προγραμματίσει και ο ίδιος από την εποχή που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη αξιολόγησης της αποδοτικότητας του συστήματος, λέγοντας ότι στην Ελλάδα το σύστημα Υγείας είναι κατ' όνομα δημόσιο, λόγω του μεγάλου κόστους για τους πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, τρία κλειδιά για να επιτευχθεί αυτό: ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αξιολόγηση και λογοδοσία. Έκανε, δε, λόγο για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προτείνοντας, επί της ουσίας, τα δημόσια νοσοκομεία, αντί να αγοράζουν νέα υλικοτεχνικά μέσα, να «αγοράζουν» υπηρεσίες από ιδιωτικές εταιρείες. Τόνισε, ακόμα, οτι η τεχνολογία θα αλλάξει τα πάντα στην υγεία, οπότε το νέο σχέδιο για την Υγεία θα πρέπει να λαμβάνει και αυτή την παράμετρο υπόψιν. 

Ο κ. Μητσοτάκης, συμπερασματικά, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία και την Υγεία, λέγοντας ότι αποτελούν δύο από τις όψεις του κοινωνικού προσώπου της ΝΔ. Τόνισε, δε, ότι στο κοινωνικό πεδίο δοκιμάζεται και ο «λαΐκός χαρακτήρας» των πολιτικών κομμάτων, τονίζοντας ότι η ΝΔ επιθυμεί υγεία για τους πολλούς. «Η Υγεία δεν μπορεί να βελτιωθεί χωρίς μια μεγάλη πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε ο  πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με το μέτριο, θέλουμε το καλύτερο». Αναφέρθηκε, δε, σε πρόσωπα εκτός του φάσματος της ΝΔ που πήγαν για να ακούσουν το πρόγραμμα της ΝΔ και μίλησε για μια ευρύτερη συμπαράταξη και έστειλε μήνυμα προς όλους, λέγοντας ότι η ΝΔ εκφράζει το ρεύμα που θα παρασύρει μακριά τον λαϊκισμό. «Καλύτερη ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καλύτερη Υγεία για όλους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας και την ενεργοποίηση των ανθρώπων του χώρου της Υγείας, ώστε να υπάρξει συνεργασία την επόμενη μέρα. «Έχουμε την ακριβή διάγνωση του προβλήματος, έστω και με καθυστέρηση μιας τετραετίας. Τα συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Κλινικά και εργαστηριακά. Ευτυχώς, όμως, γνωρίζουμε την αγωγή και το φάρμακο που απαιτείται: πολιτική αλλαγή με την απόφαση του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας την ομιλία του με ιατρικούς όρους.