Την πρόταση της ΝΔ για το Σύνταγμα παρουσίασε μιλώντας στην Κ.Ο. της ΝΔ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας παράλληλα την επιχείρηση εργαλειοποίησης του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποιώντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να «συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές».

Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα την ψηφίσει, ούτε πριν, ούτε μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να δραπετεύσει, μετατρέποντας το Σύνταγμα σε εργαλείο αντιπερισπασμού». «Μια ουσιαστική διαδικασία προϋποθέτει συναίνεση που δεν είναι στις δυνατότητες και στις προθέσεις της κυβέρνησης», τόνισε ότι προκρίνει μια «τσάτρα-πάτρα διαδικασία για να αποτρέψει κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή». «Θέλουν η χώρα να πάει πίσω θεσμικά, όπως την πήγαν παντού», είπε. Διερωτήθηκε, σε αυτό το πλαίσιο, αν υπάρχει το περιθώριο, μετά την Αναθεώρηση του 2008, εξαιρετικά περιορισμένης έκτασης, να χάσουμε άλλη μια δεκαετία.

Χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης ατελέσφορες ή και διαλυτικές, ενώ τόνισε ότι αποτελεί πολιτική ύβρι αυτή η κυβέρνηση να ζητά τη διεύρυνση του θεσμού των δημοψηφισμάτων, ενώ είπε κιόλας ότι είναι αστείο σήμερα να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμο δημόσιο έλεγχο της ενέργειας και των νερών, την ώρα που διαπραγματεύεται την πώληση της ΔΕΗ και έχει εκχωρήσει ακόμα και αρχαία μνημεία στο Υπερταμείο. «Είναι προσβολή να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλαγή στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, όταν αυτός το 2014 δεν πρότεινε καν υποψήφιο, ανατινάζοντας τη χώρα και προκαλώντας εκλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. «Το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιδραστικό, αναχρονιστικό μονοπάτι προς ένα τέλμα που θα οδηγήσει τη χώρα ακόμα πιο πίσω», προσέθεσε.

«Δεν ακουμπά τη Δημόσια Διοίκηση, Εκπαίδευση, Δικαιοσύνη, Εκπαίδευση, Καλή Νομοθέτηση, Δημοσιονομική Σταθερότητα, με αποτέλεσμα να μένουν σταθερές οι δομές που οδήγησαν στη σημερινή στασιμότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συριζοποιήσει ακόμα και το Σύνταγμα, δεν θα το επιτρέψουμε. Ας σταματήσει ο κ. Τσίπρας να φέρεται ως ο αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

Περιγράφοντας τους άξονες της γαλάζιας πρότασης για το Σύνταγμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα συμμετάσχει κανονικά στις εργασίες της Επιτροπής Αναθεώρησης. «Και εκεί θα αντιπαρατεθούμε με την οπισθοδρόμηση, σε κάθε άρθρο, σε κάθε παράγραφο του Συντάγματος», είπε, τονίζοντας ότι η ΝΔ θα προτείνει σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και την ισότητα ευκαιριών, αυτόνομα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια κάτω από αυστηρό κρατικό έλεγχο, κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και υψηλής αίσθησης ευθύνης των κρατικών λειτουργών, αυτοτελείς πόρους στην αυτοδιοίκηση και λογοδοσία για τα πεπραγμένα της.

Ως προς τους άξονες της γαλάζιας πρότασης είπε, έθεσε τρεις προτεραιότητες:

-Το νέο Σύνταγμα πρέπει να είναι λιτό, χωρίς περιττές και αναχρονιστικές διατάξεις, να εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του κράτους, να καθιερώνει λογοδοσία, διαφάνεια και αξιολόγηση», είπε και προέκρινε: σταθερό εκλογικό κύκλο και περιορισμό των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής, αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Είπε ακόμα ότι, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες δύο ψηφοφορίες αυξημένης πλειοψηφίας, ο Πρόεδρος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό. «Θα διατηρήσει τις σημερινές αρμοδιότητες, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών», ανέφερε. Μίλησε ακόμα για νέα εργαλεία του ΟΤΑ, αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, αλλά και επιλογή των ανώτατων δικαστικών από τη Βουλή.

-Έκανε λόγο για «σταθερό οικονομικό περιβάλλον και ανάπτυξη. Μίλησε για Συνταγματικούς κανόνες που αποτρέπουν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενίσχυση στρατηγικών επενδύσεων, αλλά και ότι δεν θα επιτρέπεται η επιβολή φόρων με αναδρομική ισχύ. “Αλλάζει το άρθρο 16 και λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό δημόσια εποπτεία ανεξάρτητης αρχής”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν με ποιο σκεπτικό δεν κρίνουν αναθεωρητέο το άρθρο 16, όταν η κοινωνία αναγνωρίζει ότι είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση.

-«Το νέο Σύνταγμα εξασφαλίζει κοινωνική αλληλεγγύη και ίσες ευκαιρίες. Η αξιολόγηση καθιερώνεται Συνταγματικά, σε όλα τα επίπεδα. Προτείνουμε τη διευκόλυνση της διαδικασίας της ίδιας της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Να μην περιμένουμε μια πενταετία για να γίνει η διαδικασία, ο κόσμος αλλάζει πολύ πιο γρήγορα από το 1975. Το Σύνταγμα πρέπει να προσαρμόζεται, όποτε κρίνεται απαραίτητο, με αυξημένες πλειοψηφίες”, τόνισε, τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ως προς τη διαδικασία, υπογράμμισε ότι η ΝΔ  θα επαναφέρει την πρόταση να έρθουν προς αναθεώρηση όλα τα άρθρα που θα προτείνουν τα δημοκρατικά κόμματα. «Η επόμενη Βουλή να έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μια γενναία Αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψιν τη βούληση του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για «μια πρόταση γενναία, στη βάση της οποίας θα καλέσουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις». «Η ΝΔ σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε μια εργαλειακή αναθεώρηση που θα κρατήσει τη χώρα δέσμια σε αναχρονιστικές δομές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε άλλη χαμένη ευκαιρία για την αναβάθμιση των θεσμών. Έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη για να αποτρέψουμε μια συρρικνωμένη αναθεωρητική πρωτοβουλία που θα τελματώσει τη Συνταγματική μας τάξη για μια δεκαετία. «Θα εμποδίσουμε αυτή τη διαδικασία με κάθε έννομο μέσο που μας παρέχει το Σύνταγμα και αύριο στην αναθεωρητική Βουλή, με τη δύναμη που θα μας παράσχουν οι πολίτες», προσέθεσε, ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πολιτικές διώξεις με ξεκάθαρη σκοπιμότητα»

Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα θέματα διαφάνειας. Έκανε λόγο για «φανερή προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» και για «πολιτικές διώξεις με ξεκάθαρη σκοπιμότητα». «Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την εισαγγελική έρευνα για τους νεκρούς στο μάτι, για να προστατευθεί και να προστατεύσει πρόσωπα της αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης

Σκάνδαλα της κυβέρνησης που έχει ηθικό πλεονέκτημα έρχονται στην επιφάνεια το ένα μετά το άλλο», υπογράμμισε. «Μετά τις πωλήσεις βλημάτων στη Σ. Αραβία, χρειάστηκε να παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γλιτώσει η χώρα 700 εκ. που η κυβέρνηση πήγε να χαρίσει στους παραχωρησιούχους του Ελ. Βενιζέλος», είπε ακόμα, ενώ αναφέρθηκε και στην έρευνα της OLAF για τα κονδύλια του προσφυγικού, αλλά και στην περίπτωση του διαγωνισμού για τους εμπορικούς χώρους στο Θριάσειο Πεδίο. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι τίποτε άλλο από μια κυβέρνηση σκανδάλων. Όσο πλησιάζει το τέλος τους, τόσο θα μαθαίνουμε περισσότερα για τις σκοτεινές τους συναλλαγές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το Σκοπιανό, υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών συσσωρεύει αρνητικά τετελεσμένα. «Όσα προωθούνται προς Αναθεώρηση, είναι ακόμα χειρότερα και από την ίδια τη Συμφωνία. Με τις επιλογές της η κυβέρνηση επέτρεψε στα Σκόπια να εμπαίζουν την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Η ΝΔ δεν ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές. Ο μόνος τρόπος να μην κυρωθεί μετά βεβαιότητας αυτή η Συμφωνία, είναι να γίνουν εκλογές πριν έρθει στη Βουλή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εξαπέλυσε εκ νέου βολές για την υπόθεση της παραίτησης Κοτζιά, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση να τη δώσει στη δημοσιότητα, ενώ τόνισε ότι «ενώ περιμένουμε να έρθει προς κύρωση η Συμφωνία για τα Σκόπια και αν ο κ. Καμμένος θα φύγει από την πόρτα ή από το παράθυρο. Ο κ. Καμμένος εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση, υπάρχουν γραμμάτια εκατέρωθεν», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με αδιανόητο συνδυασμό τυχοδιωκτισμού και αυθαιρεσίας».

«Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει την υποχρέωση να περάσει το Σκοπιανό, πριν η χώρα πάει στις κάλπες, γιατί αποβλέπει σε κάποιου είδους ανταλλάγματα, τα οποία δεν θα ωφελήσουν τη χώρα, αλλά πρόκειται πρόσκαιρα πολιτικά ωφελήματα που έχει την αίσθηση ότι θα εξυπηρετήσουν τον ίδιο και το κόμμα του», είπε, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης.