Τη δέσμευσή του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων με αφετηρία τον προϋπολογισμό του 2020, με την παράλληλη υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Ο πρόεδρος της ΝΔ, δε, εξέθεσε εκ νέου τους τρεις πυλώνες της ασφαλιστικής πρότασης της ΝΔ, με πλήρη κάλυψη και μεγαλύτερη αναλογικότητα για όλους από τα δημόσια ταμεία, αλλά και ενεργότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. 

«Σε λίγους μήνες κλείνει ένας κύκλος κυβερνητικής αναξιοπιστίας και αναποτελεσματικότητας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. «Τα στοιχεία είναι συντριπτικά σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας για παράδειγμα τη συντριπτική μείωση των πραγματικών μισθών, αλλά και τη ραγδαία αύξηση της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία είναι απαισιόδοξες «σε μια χώρα που ψάχνει να βρει τρόπο να βγει από μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης». 

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επέμεινε ότι η ΝΔ έχει σχέδιο και μπορεί να επιφέρει αλλαγή στην οικονομία και στην αγορά, σημειώνοντας ότι είναι «εθνική κατάθλιψη» να συζητάμε για ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. «Με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης δεν πάμε πουθενά ως χώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αλλαγή του μίγματος πολιτικής. Τόνισε, δε, ότι μειώσεις φόρων θα υπάρξουν από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβερνητικής περιόδου και προσέθεσε ότι οι μειώσεις φόρων θα απλωθούν, στη συνέχεια, μέσα στην επόμενη τετραετία. 

Υπογράμμισε, δε, ότι η μείωση του στόχου των πλεονασμάτων θα είναι εθνικός στόχος για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Ως προς αυτό, υπογράμμισε ότι η ΝΔ εξ αρχής εναντιώθηκε στη μακρά δέσμευση σε τόσο υψηλά πλεονάσματα, λέγοντας ότι και στις διεθνείς επαφές του θέτει μετ’ επιτάσεως και συνεχώς το ζήτημα. «Πρέπει να πείσουμε την Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Ελλάδος, αλλά και προς όφελος της Ευρώπης», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η μείωση του στόχου στο 2% είναι εφικτή, αρκεί να συνοδεύεται από ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε, δε, τη δέσμευσή του για μια «ρήτρα ανάπτυξης», με μια «ανταλλαγή» μιας δέσμευσης μεταρρυθμίσεων από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης από τη μια και μιας προοδευτικής μείωσης του στόχους των πλεονασμάτων από τη μεριά των Ευρωπαίων. «Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η Ευρώπη αρχίζει και ακούει αυτό το σχέδιο και περιμένει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα για να το αποδεχθεί. Έθεσε, δε, ως αφετηριακό σημείο γι’ αυτή την εθνική προσπάθεια τον προϋπολογισμό του 2020 που θα είναι, ουσιαστικά, ο πρώτος της επόμενης κυβέρνησης. 

Νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ένα «άδικο ασφαλιστικό σύστημα», το οποίο πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ παράλληλα είναι αμφίβολης βιωσιμότητας. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος θα αντικατασταθεί από την πρόταση που έχει ήδη παρουσιάσει η ΝΔ τους προηγούμενους μήνες. 

Είπε ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι καθολικό, αλλά και να διασφαλίζει τη διαγενεακή αλληλεγγύη και ένα λόγο για ένα «μικτο σύστημα, τριών πυλώνων». Ο πρώτος πυλώνας θα συγκροτείται από την εθνική σύνταξη και από την ανταποδοτική σύνταξη που θα συνδέεται με μεγαλύτερη αναλογικότητα, σύμφωνη με τις καταβληθείσες εισφορές των εργαζομένων. Ο δεύτερος πυλώνας θα πρέπει να είναι μεν υποχρεωτικός, αλλά θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται τόσο από τα δημόσια ταμεία όσο και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους. Υπογράμμισε, δε, ότι θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα νέοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη στο μέλλον και άρα δεν θεωρούν ότι έχει αξία να αναζητούν εργασία με ασφάλιση. Τέλος, έκανε λόγο για έναν τρίτο, προαιρετικό πυλώνα, που θα βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση, με αφορολόγητες εισφορές που θα καθορίζονται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Αναφερόμενος στο κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα υπογράμμισε ότι θα είναι κατ’ αρχήν μικρό, αλλά στη συνέχεια θα δημιουργήσει μεγάλα εθνικά αποθεματικά. 

Ως προς την Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, επαναλαμβάνοντας προτάσεις που περιέγραψε το Σάββατο, όπως για την «αγορά» υπηρεσιών και υλικών από ιδιώτες παρόχους, αλλά και για μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών εταιρειών, ιδίως στο σκέλος της πρόληψης. «Οι συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα συνεισφέρουν, όχι μόνο στη μείωση του κόστους, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η ΝΔ θα διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που χρειάζεται ο τόπος. Αλλά ζητώ και από εσάς να συμπορευτείτε μ' εμάς σε αυτή την προσπάθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τους επαγγελματίες της ασφάλισης, τέλος, ζητώντας ποιοτικότερα, αλλά και φθηνότερα ασφαλιστικά προϊόντα, για να σπάσουν οι προκαταλήψεις του παρελθόντος.