«Ένας τετραετής τραγέλαφος τελειώνει με ένα μελόδραμα. Το ύστατο στάδιο της πολιτικής απαξίωσης είναι η γελοιοποίηση και νομίζω ότι είμαστε ακόμα στην αρχή», είπε, μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, σχολιάζοντας το «ποιητικό» διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου που εκτυλίχθηκε σε απευθείας μετάδοση στη Βουλή. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συνολική κοινοβουλευτική παρακμή που ενισχύει τους εχθρούς της Δημοκρατίας και όσους απαξιώνουν συνολικά την πολιτική», αλλά και «όσους επενδύουν σε ακρότητες, σε όσους επενδύουν σε ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας». «Η δική σας πολιτική τους εκθρέφει, η δική σας πολιτική ρίχνει νερό στο μύλο των εχθρών της Δημοκρατίας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «βασίστηκε σε ευκαιριακές, σε πρόσκαιρες συμμαχίες, προκειμένου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών». «Μια συμφωνία που ψήφισαν πρόθυμοι βουλευτές, αλλά απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού», όπως είπε, προσθέτοντας ότι «η κοινωνία ζει στιγμές πολιτικής αλλαγής σε κοινή θέα». «Είδαμε εκβιασμούς, κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Όλοι αντιλαμβάνονται τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις αντηλλάγησαν με χαρτοφυλάκια και πόστα. Άλλες πλειοψηφίες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνη, άλλες πλειοψηφίες ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά γίνονται «ανάμεσα σε διαλείμματα για γκαζόζες». 

«Οι εκλογές θα φέρουν πολιτική κάθαρση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ,προσθέτοντας ότι «οι πλειοψηφίες που προκύπτουν με εκβιασμούς και παζάρια είναι πλαστές». «Οι Έλληνες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα: φύγετε, φύγετε μαζί με τους φόρους, φύγετε μαζί με τα δυο σας τα Μνημόνια «, τόνισε. 

Επανάληψη των επτά αληθειών για το Σκοπιανό

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, επί του θέματος της Κύρωσης του Πρωτοκόλλου ενταξης στο ΝΑΤΟ για την πΓΔΜ, επανέλαβε τις «επτά αλήθειες» που είχε παραθέσει στην ομιλία του στη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αλήθεια πρώτη, Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Αλήθεια δεύτερη. Από το πρώτο κιόλας άρθρο της Συνθήκης σημειώνεται η γλώσσα των γειτόνων ως «μακεδονική». Ισχυριστήκατε ψευδώς ότι αυτή είχε αναγνωριστεί από το 1977», προσέθεσε. «Ούτε και οι Σκοπιανοί είπαν, ποτέ, ότι μιλούν την αρχαιοελληνική γλώσσα. Τη «μακεδονική» ζητούσαν -και αυτήν τους δώσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε. 

«Αλήθεια τρίτη. Το άρθρο 7 ορίζει ότι, για τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφεται  -διαβάζω: «Hεπικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά». Όλα αυτά, όμως, συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αλήθεια τέταρτη. Καταφέρατε ακόμη και το περιβόητο ergaomnes-δηλαδή το να υπάρχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις- να το στρέψετε σε βάρος των δικών μας συμφερόντων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος το άρθρο 1.8 της Συμφωνίας, λέγοντας ότι η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα, που αναγνωρίζονται -επισήμως και μονοπωλιακά- στους Σκοπιανούς, καθίστανται πλέον υποχρεωτικές και στην Ελλάδα. Επέμεινε, δε, ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται εις το πολλαπλάσιο, όταν μιλάμε για τα εμπορικά σήματα. 

«Αλήθεια πέμπτη. Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως «η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ζητάτε και τα ρέστα εσείς που υπογράψατε μια συμφωνία που περιγράφει την ελληνική Μακεδονία;», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εγώ δεν θα πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα», υπογράμμισε, καλώντας τον κ. Τσίπρα να το κάνει, αλλά και τον κ. Αποστολάκη, όταν θα κάνει ο ελληνικός στρατός κοινά γυμνάσια με τον «μακεδονικό στρατό». 

«Αλήθεια έκτη. Η Συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα από την υπογραφή της και όχι απ’ την κύρωσή της. Κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.

Στις Πρέσπες, όμως, υπογράφηκε αυτόματα και η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το πιο ισχυρό διπλωματικό χαρτί της χώρας!», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. 

«Αλήθεια έβδομη. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. Μπορεί, πράγματι, να εξυπηρετεί διεθνή συμφέροντα στην περιοχή. Όμως οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον», υπογράμμισε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Προειδοποίησε, δε, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι «μακεδονικής» γλώσσας. 

Ύβρις να μιλά ο Τσίπρας για ακροδεξιά

«Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, κρούοωντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» είναι άκρως πιθανό στο μέλλον να παραγνωρίζεται.

«Δεν άκουσε τις φωνές των Ελλήνων στα μεγάλα τους συλλαλητήρια. Αγνόησε ακόμη και τους μισούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να διατηρούν αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας. Και  συνεχίζει να προσβάλλει το λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του!», τόνισε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είναι  πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά.Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις «αγανακτισμένες» κρεμάλες στο Σύνταγμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, δε, τον πρωθυπουργό ότι με τη σύμπραξη της Ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014, κυβέρνησε με τον «εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ.Καμμένου», αλλά και  με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής «διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής». Τόνισε, τέλος, ότι «μέγας χορηγός και σταθερός παραστάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ο κ.Τσίπρας με την πολιτική του». 

Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν

«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την κυβερνητική σκηνοθεσία της επίσκεψης του κ.Τσίπρα στην Τουρκία», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γείτονα. «Τηρούμε στάση επιφυλακτική, καθώς η εμπειρία της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε τραυματική για τη χώρα», είπε, προσθέτοντας ότι «τα εθνικά δίκαια δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν στη ζυγαριά των πολιτικών ανταλλαγμάτων». 

Επέμεινε, δε, ότι η ΝΔ έκανε το καθήκον της και εξ’ αρχής κατήγγειλε τη «μυστική διπλωματία» του ΣΥΡΙΖΑ και απέκρουσε τη «Μακεδονία του Ίλιντεν», αλλά και προειδοποίησε για την υποκρισία του κ. Καμμένου. «Η Ν.Δ. χαράσσει την πολιτική της με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον», τόνισε. «Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, συνομιλούμε με τους εταίρους μας με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν είχε επί της αρχής αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. «Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα», τόνισε. 

Επανέλαβε, δε, ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχουν εκεί 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους. Ε, λοιπόν, αυτά δεν θα ανοίξουν ούτε και θα κλείσουν ποτέ, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας», υπογράμμισε. 

Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν δημοψήφισμα

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο, λέγοντας ότι «στις δημοκρατίες δεν στήνονται καθεστώτα, γιατί αυτά τα καθεστώτα τα σαρώνουν οι εκλογές». Τόνισε, συνεπώς, ότι οι εκλογές έρχονται και «θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες». 

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει, αν συμφωνεί με τον στόχο για χαμηλότερα πλεονάσματα. «Πάμε μαζί στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε τα μικρότερα πλεονάσματα», είπε. «Εκτός αν αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη», τόνισε. «Τη μάχη για τα μικρότερα πλεονάσματα θα τη δώσουμε, γιατί διαθέτουμε κάτι που εσείς δεν έχετε: πραγματική αξιοπιστία», υπογράμμισε. 

«Στο επόμενο διάστημα θα μιλήσουμε με όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Με τις προτάσεις μας, με το θετικό μας λόγο και με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσίασε, δε, εκ νέου και το έντυπο «Για μια καλύτερη ζωή» που κωδικοποιεί τις προτάσεις της ΝΔ, καλώντας τη Φώφη Γεννηματά να το διαβάσει και λέγοντας ότι οι πολίτες θα τις πληροφορηθούν «παρόλες τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας και να μας συκοφαντήσει». 

«Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία. Ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας. Ο κ.Τσίπρας όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα – με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη λέξη «Φύγετε!».