Στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελιγράδι, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς

«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι. Να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είναι και θα παραμείνει παραδοσιακός φίλος της Σερβίας. Η Ελλάδα θέλει τη Σερβία μέλος της ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που υποχρεώνει και επιβάλει στη χώρα αυτή να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. Αυτό, όμως, θα είναι προς όφελος και της Σερβίας και της ΕΕ και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα στο επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων. Η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και σημαντικός επενδυτής στη Σερβία, σε μια περίοδο που άλλες χώρες δίσταζαν να επενδύσουν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Τόνισε, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα, όμως σιγά σιγά αφήνουμε πίσω την οικονομική κρίση. Εφόσον οι πολίτες εμπιστευτούν τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, μπορούμε να ανακάμψουμε γρήγορα και αυτό είναι σημαντικό για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με τη Σερβία». 

Αναφέρθηκε και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση Βούτσιτς, εξαίροντας την επίδρασή τους στο βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των Σέρβων.  «Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του κ. Βουτσιτς και να τον συγχαρώ για την επιτυχία του. Πριν πέντε χρόνια όλοι πίστευαν ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει γιατί βλέπουν ότι αυτές έχουν αντίκτυπο για την πλειοψηφία των Σέρβων πολιτών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σταχυολογώντας τη μείωση ανεργίας και την αύξηση ΑΕΠ στη Σερβία. Υπογράμμισε, δε, ότι το παράδειγμα της Σερβίας είναι «η καλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικές που ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό μας κόμμα το ΕΛΚ, είναι πολιτικές που δημιουργούν ανάπτυξη για τις χώρες μας». 

Αναφορικά με το ζήτημα του Κοσσόβου, τόνισε ότι «δεν είναι τις προθέσεις μας να αλλάξουμε την ελληνική πολιτική στο ζήτημα του Κοσσόβου». « Ενθαρρύνουμε το διάλογο Πριστινας-Βελιγραδιου που θα πρέπει να γίνεται με καλή διάθεση και χωρίς ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, αναφέρθηκε έτι μια φορά στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας, λέγοντας ότι η οικειότητα μεταξύ των δύο χωρών είναι «η καλύτερη παρακαταθήκη για να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και να βρει η Σερβία τη θέση της στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».