«Η εποχή του μεταλαϊκισμού τελειώνει τώρα, με αφετηρία την Αθήνα», υπογράμμισε μιλώντας στο συνέδριο της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών Ευρωπαϊκών αξιών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε τις προκλήσεις για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, λέγοντας ότι θα πρέπει τα κόμματα να είναι ανοιχτά διαφανή και ρεαλιστικά, αλλά και να απευθύνονται σε πολίτες πέρα και πάνω από τα παραδοσιακά όρια του κεντροδεξιού φάσματος. «Πρέπει να μιλήσουμε για τις πραγματικές ανησυχίες των πολιτών και να δώσουμε στους πολίτες έναν θετικό λόγο να μας ψηφίσουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ανέφερε ότι, με αφορμή την κρίση, πολλοί ψηφοφόροι βρήκαν καταφύγιο σε λαϊκιστικά συνθήματα, αλλά σήμερα είναι πικραμένοι και απογοητευμένοι. «Διαπίστωσαν ότι τα συνθήματα του λαϊκισμού έχουν βραχεία διάρκεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι λαϊκιστές ηγέτες καταλήγουν στο τέλος να πετάνε λάσπη στους πολιτικούς τους αντιπάλους. «Καταφέραμε να γίνουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ μένει πιστή στις αξίες της και έχει προσαρμόσει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. «Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια εποχή τεράστιας δυσπιστίας των πολιτών.

«Οι πολίτες εμπιστεύονται τη ΝΔ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι πρέπει η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά να υπερβεί τον παραδοσιακό διχασμό Αριστεράς και Δεξιάς. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές λύσεις. Ζητούμε τη θετική ψήφο των Ελλήνων πολιτών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος το πρόγραμμα της ΝΔ που εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία. «Ξέρουμε πώς να κάνουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ξανά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την ανάγκη ύπαρξης χαμηλότερων φόρων, αλλά και μιας συστηματικής προσπάθειας να γίνει η δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική. Εξήρε, δε, σε αυτό το πλαίσιο και τον ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης, λέγοντας ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός ευκαιριών σε πολίτες κατώτερων οικονομικών στρωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της ΝΔ, λέγοντας ότι το κόμμα έχει 155.000 οικονομικά ενήμερα μέλη, ανοίγεται στους πολίτες από όλο το φάσμα και δίνει ευκαιρίες ενεργοποίησης σε πολίτες. «Ήμασταν τολμηροί και αποφασιστικοί στην προσπαθεια να αλλάξουμε το κόμμα μας και αυτό δεν ήταν εύκολο, ιδίως όταν είσαι ένα παραδοσιακό κόμμα και θες να εκσυγχρονιστείς», τόνισε.

Σημείωσε ότι «θέλουμε τους πολίτες να πιστέψουν ξανά στην αξία της δημοκρατικής συμμετοχής» και προσέθεσε ότι «ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν». «Γι’ αυτό η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», υπογράμμισε. Κάλεσε, δε, τους συνέδρους, όποτε ακούνε στις χώρες τους προτάσεις α λα ΣΥΡΙΖΑ, να αντιπαραβάλλουν το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, ήταν η πρώτη χώρα στην οποία οι λαϊκιστές επικράτησαν και η πρώτη, η οποία θα απαλλαγεί από τους λαϊκιστές». «Δεν θα ανεχθούμε την υπονόμευση των δημοκρατιών μας και του γράμματος του νόμου», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ορισμένες ακόμα βασικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, όπως νέες δουλειές, διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων, καμία εξαίρεση για τους κανόνες αναφορικά με την ελευθερία, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τη δικαιοσύνη και τον σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. «Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στις ανοιχτές κοινωνίες και καμία εναλλακτική σε κοινωνίες που δεν αποκλείουν κανέναν».

Μιλώντας, τέλος, για τους νέους ανθρώπους, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν ζητούν χάρες, αλλά ευκαιρίες να δουλέψουν και να ευημερήσουν, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι στις επόμενες Ευρωεκλογές, όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αισθάνονται ότι η φωνή τους ακούγεται. Εξέφρασε, εν κατακλείδι, εκ νέου τη στήριξη της ΝΔ τον Μάνφρεντ Βέμπερ για το χρίσμα του ΕΛΚ, περιγράφοντάς τον ως έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας και της ΝΔ.