«Το κυρίαρχο μέλημα του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι να μείνουν όσο περισσότερο μπορούν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας τη σημερινή αποχώρηση Κοτζιά από το κυβερνητικό σχήμα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κυβέρνηση με το φαινόμενο της…κουτσής πάπιας (lame duck) που προέρχεται από τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές, όταν ερωτήθη για την εκτίμησή του για τον χρόνο των πολιτικών εξελίξεων.

Σημειωτέον, το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει κυρίως στις ΗΠΑ, όταν Γερουσιαστές δεν επανεκλέγονται στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και έχουν περίπου τρεις μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Όλοι ξέρουν ότι είναι μια κυβέρνηση που θα φύγει, αλλά στο ενδιάμεσο μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η χώρα ζημιώνεται από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πιθανής ζημιάς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε το παράδειγμα της ΔΕΗ, το οποίο συζήτησε το πρωί με τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν κ. Κανιέτε. «Η κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της πολλές νάρκες, τις οποίες θα πρέπει να αδρανοποιήσουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Για Βrexit ήρθαν κάποιοι να συζητήσουν και προέκυψε exit Κοτζιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκη ακόμα για την υπόθεση Κοτζιά και προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι «όμηρος του κ. Καμμένου». «Ρωτήστε τι είναι αυτό που τους κρατά τόσο σφιχταγκαλιασμένους, πέραν της αγάπης για την καρέκλα», είπε, επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι δεν θέλει διγλωσσία και ταυτόχρονα να ανέχεται τον κατ’ εξοχήν εκφραστή της διγλωσσίας, τον κ. Καμμένο».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρότασης μομφής, ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε, λέγοντας «αφήστε να κρατήσουμε κλειστά τα χαρτιά μας», ενώ για την επίμαχη υπόθεση των μυστικών κονδυλίων που αποτέλεσε, κατά τα φαινόμενα, τη θρυαλλίδα αποχώρησης του κ. Κοτζιά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «μια σοβαρή κατηγορία».

«Μπορώ να κάνω τον λογικό συνειρμό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν απεπέμφθη για το Μακεδονικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα αξιολογήσει τις επιλογές της όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το ζήτημα. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στον όρο «αποπομπή» για την απομάκρυνση Κοτζιά, εκτιμώντας ότι δεν ήταν οικειοθελής.

«Ο κ. Τσίπρας μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου διάλεξε τον κ. Καμμένο», τόνισε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε νέα επίθεση στους κ.κ. Πολάκη και Παπαγγελόπουλο, λέγοντας ότι «ο κ. Πολάκης είναι αγαπημένος υπουργός του κ. Τσίπρα», άρα το ύφος και το ήθος του εκφράζει τον πρωθυπουργό. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος συντάσσεται απόλυτα με την υπερασπιστική γραμμή της ΧΑ», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέστησε ακόμα προσοχή σε αυτούς που σπεύδουν να προσάψουν στη ΝΔ ακροδεξιά χαρακτηριστικά.