Την ανάγκη συνταγματικών παρεμβάσεων τόσο για την περιβαλλοντική όσο και τη δημοσιονομική πολιτική υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΕ με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στηλιτεύοντας ακόμα τις διαδικασίες εξπρές, όπως είπε, που επιλέγει η κυβέρνηση για την εν λόγω μείζονα διαδικασία.

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την προσέγγιση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι έχει επιλέξει μια «αναθεωρητική διαδικασία εξπρές, χωρίς να δοθεί χρόνος στη Βουλή να διαπραγματευτεί τα ζητήματα», ενώ τόνισε ότι η συζήτηση άνοιξε και «σε μια συγκυρία άκαιρη, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο». Έκανε, σε αυτό το πλαίσιο λόγο για «συναινέσεις που είναι δύσκολο να εξευρεθούν μέσα σε ένα τόσο πολωμένο περιβάλλον».

Σχολιάζοντας την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που αφορούν το περιβάλλουν, τόνισε ότι δυστυχώς δεν συζητείται το ζήτημα στον δημόσιο διάλογο. Είπε ότι για τη ΝΔ η υποστήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι προτεραιότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ηλεκτροκίνηση.

Υπογράμμισε, δε, ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 24 του Συντάγματος (για την προστασία του περιβάλλοντος). Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση, όπως και για το άρθρο 16, να ψηφίσει έστω και με 151 το άρθρο 24 ως αναθεωρητέο, ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων.

Σχολιάζοντας τι πρέπει να αλλάξει στο άρθρο 24, ότι πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη διαφύλαξη υδάτινων πόρων και τις ΑΠΕ. Είπε, ακόμα, ότι πρέπει να απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν υπάρχει επιτακτικό δημόσιο συμφέρον, αλλά και για την ανάγκη θέσπισης κανόνων για τη χωροταξική πολιτική Σχολιάζοντας το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, την καθιέρωση συνταγματικών κανόνων για τη δημοσιονομική πολιτική, υπογράμμισε ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που πρώτη ψήφισε νόμο για καθιέρωση συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων.

Ζήτησε, δε, την αναθεώρηση των άρθρων 78 και 79 του Συντάγματος που αφορούν τη φορολογική και τη δημοσιονομική πολιτική.

Αναφορικά με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε θα γίνονται σεβαστές, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, χωρίς να διακινδυνεύεται η δημοσιονομική ισορροπία. Είπε ακομα ότι εκτιμά πως «η συνταγματική κατοχύρωση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού, θα βοηθήσει την ανάπτυξη και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο».

«Ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη εμπεριέχει την ίδια την έννοια της ανάπτυξης. Μόνο ένα κράτος με ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία, μπορεί να υλοποιεί μια πολιτική που είναι φιλική προς το περιβάλλον», τόνισε, καταληκτικά, ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ακόμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα, προκειμένου να διαφυλαχθεί ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

«Μην κάνουμε μια Αναθεώρηση light, ας κρίνουμε αναθεωρητέα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν και ας αφήσουμε στην επόμενη Βουλή να επιλέξει την κατεύθυνση των μέτρων», είπε, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας στην ανάγκη να μην παραμείνουμε άλλα 10 χρόνια δέσμιοι αντιλήψεων που μας κρατάνε στο παρελθόν.