Την πρόταση του να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις της ΝΔ και η ΝΔ τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και κάλεσε, κατ’ ελάχιστον, τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα άρθρα 16 και 24 που «σηκώνει» η ΝΔ και η αντιπολίτευση να στηρίξει όποιο άρθρο ζητήσει η πλειοψηφία. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, σχολιάζοντας τα περί της εκλογής του ΠτΔ, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την προσπάθεια δέσμευσης της επόμενης Βουλής και τόνισε ότι πρέπει να είναι «πολύ απελπισμένος» για να εμπλέκει τον ΠτΔ στα κομματικά του παιχνίδια. Κάλεσε, δε, την πλειοψηφία να ψηφίσει έστω με 151 βουλευτές τα άρθρα 16 και 24, ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία να κάνει παρεμβάσεις σε αυτά τα άρθρα.

Ευτυχώς που το ατού σας είναι η οικονομία…

«Ευτυχώς που νομίζετε ότι το ατού σας είναι η οικονομία και όχι τα Συνταγματικά», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό και λέγοντας ότι επέδειξε «άγνοια βασικών ζητημάτων που αφορούν το Σύνταγμα και μια συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης των δικών μας θέσεων». «Όταν ο λαός θα κληθεί να προσέλθει στις εκλογές, δεν θα ψηφίσει μόνο για κυβέρνηση, αλλά και για το περιεχόμενο των Συνταγματικών διατάξεων. Εξ ου και δεν νοείται η προτείνουσα Βουλή να καθορίζει την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των αλλαγών στο Σύνταγμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Απαντώντας, δε, στην πρόκληση του πρωθυπουργού να πει γιατί η ΝΔ δεν ψηφίζει και όλα τα υπόλοιπα άρθρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το 32 για την εκλογή ΠτΔ, επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει προ ετών στον κ. Τσίπρα: «ψηφίστε όλα τα άρθρα που εμείς προτείνουμε, να ψηφίσουμε εμείς τα άρθρα που εσείς προτείνετε. Όχι, όμως, μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη δύναμη της λαϊκής εντολής, τότε δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε από την πρότασή μας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Υπογράμμισε, δε, ότι ο πρωθυπουργός εκπέμπει ανασφάλεια, επαναλαμβάνοντας σενάρια, για το τι θα γίνει αν προκύψει σε αυτή τη Βουλή μια αυξημένη πλειοψηφία για την αναθεώρηση άρθρων. «Αν ήσασταν τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσετε τις εκλογές, δεν θα κάνατε καμία τέτοια συζήτηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Μέσα σε αυτή τη συζήτηση προσπαθείτε να κάνετε μια πολιτική διαχείριση της διαφαινόμενης ήττας σας», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις

Ευρύτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το Σύνταγμα δεν πρέπει να απαντά μόνο στις προκλήσεις του σήμερα, αλλά να ανταποκρίνεται και στα ζητούμενα του αύριο. «Δεν πρέπει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία, λόγω της αδυναμίας των πολιτικών δυνάμεων να συγκλίνουν εκεί που χρειάζεται», είπε για την εξελισσόμενη συζήτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι ευρεία και περιλαμβάνει 59 άρθρα. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν νοείται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε αυτή τη διαδικασία. Μίλησε, μάλιστα, για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν διαφορετική άποψη, φωτογραφίζοντας τον Σταύρο Κοντονή, αλλά και βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του άρθρου 16. «Η χώρα έχει ανάγκη από συναινέσεις και όχι από ακραίες αντιπαραθέσεις», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε, όμως, ότι, εν πολλοίς, οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναδεικνύουν «δύο διαφορετικούς κόσμους» και δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές για το πώς πρέπει να πάει μπροστά η χώρα. «Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα δείχνει την πραγματική μας ταυτότητα. Δείχνει ποιος είναι πραγματικά προοδευτικός και ποιος είναι γνήσιος εκπρόσωπος της καθυστέρησης και της συντήρησης», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Η Βουλή μεταβλήθηκε σε ρευστή πολιτική μάζα

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δίσταζε να εργαλειοποιήσει ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας και προσέθεσε ότι η Βουλή «μεταβλήθηκε σε μια ρευστή πολιτική μάζα». Αναφέρθηκε εκ νέου στο παράδειγμα της «δήλωσης» που υπέγραψαν οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές, μιλώντας για «παγκόσμιο παράδοξο» να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες στη Βουλή: η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που, όμως, είναι μειοψηφία, αλλά και η πλειοψηφία «151 βουλευτών ειδικού σκοπού» που επιστρατεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μίλησε, δε, για μια πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ με έξι βουλευτές «τρι-γύριζα», όπως τους αποκάλεσε. Και διερωτήθηκε ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι 6 ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Επιχειρείτε να αλλάξετε ατζέντα

Ο κ. Μητσοτάκης ανέτρεξε στις ενέργειες της κυβέρνησης ως προς τη Συνταγματική Αναθεώρηση και, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο για «συνταγματικό λαϊκισμό», με αφορμή τις δηλώσεις του για την ανάγκη «συντακτικής συνέλευσης». Τόνισε, δε, ότι τα επιχειρήματα Κατρούγκαλου επαναλάμβανε και ο κ. Τσίπρας προ ετών. «Λόγια του αέρα που παραβίαζαν ευθέως τη Συνταγματική τάξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Υπογράμμισε ότι σε συνθήκες δημοκρατικής ομαλότητας, η αναθεωρητική διαδικασία παίρνει χρόνο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε τη διαδικασία στο ράφι και ότι την επανέφερε εργαλειακά, όποτε τη συνέφερε. «Επιχειρείτε να αλλάξετε πολιτική ατζέντα από τα βάρη που επιβάλλατε στην κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.  Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στο παρελθόν, η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ήταν μια κατά βάση συναινετική διαδικασία, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα. «Αυτό το κεκτημένο, το πετάτε στη φωτιά του πολιτικού αμοραλισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Ψηφίστε τουλάχιστον τα άρθρα 16 και 24 και ψηφίζουμε όποιο θέλετε

Ο κ. Μητσοτάκης, εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη σπουδή της κυβέρνησης να καθορίσει την «κατεύθυνση» της αναθεώρησης, επί της οποίας θα αποφανθεί η επόμενη Βουλή, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι παραβιάζει και το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Υπογράμμισε, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Συνταγματολόγων εκτιμά ότι η προτείνουσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την αναθεωρητική ως προς το περιεχόμενο. «Το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο για να έχει ο λαός το δικαίωμα να εκφραστεί μεταξύ των επιλογών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό προβλέπει η συνταγματική τάξη, αυτό προβλέπει και η δημοκρατική συνείδηση», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Φοβάστε πολύ τη λαϊκή ψήφο στις επόμενες εκλογές», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι είναι η επόμενη Βουλή που θα κρίνει το ζήτημα. Ανέφερε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει έλλειψη σεβασμού για τη λαϊκή ετυμηγορία. 

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, επέμεινε στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τα άρθρα της ΝΔ και η ΝΔ τα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας μάλιστα μια ακόμα πρόταση: να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον τα άρθρα 16 και 24 που είναι κεφαλαιώδους σημασία για τη ΝΔ και η ΝΔ να ψηφίσει όποιο άρθρο θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για την Εκκλησία. 

Θέλετε ένα πρόχειρο Σύνταγμα στα μέτρα σας

Ο κ. Μητσοτάκης, εν συνεχεία, ανέλυσε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για διατάξεις «ευχολόγια», αλλά και για τη διάταξη για την ενίσχυση της διενέργειας δημοψηφισμάτων, όπου ανέδειξε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα πεπραγμένα του 2015. Ακόμα, για την εκλογή ΠτΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αθεράπευτο κυνισμό», σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα περί της αλλαγής του τρόπου εκλογής ΠτΔ, με δεδομένο ότι χρησιμοποίησε ακριβώς αυτή την πρόβλεψη του Συντάγματος για να ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση. «Θέλετε να φτιάξετε ένα πρόχειρο Σύνταγμα στα μέτρα σας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση θέλει μια μικρή αναθεώρηση, για να αποτρέψει την αλλαγή σημαντικών άρθρων, όπως το άρθρο 16, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν άγγιξε τα ζητήματα Παιδείας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Δημόσιας Διοίκησης. 

Ο κ. Μητσοτάκης, στον αντίποδα, αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ, λέγοντας ότι βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες:

-στη διασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας και της προστασίας των θεσμών

-στην οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας

-στην αλληλεγγύη στη βάση της κοινωνίας και στην αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κράτους

Πρέπει να είστε απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας τον ΠτΔ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά, δε, στην πρότασή του για εκλογή ΠτΔ. Υπογράμμισε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν ότι η Βουλή πρέπει να μην διαλύεται, σε περίπτωση που πρέπει να εκλέξει ΠτΔ. «Αυτή είναι η κατεύθυνση και αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Διαφωνούμε στον τρόπο εκλογής ΠτΔ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τόνισε, δε, ότι δεν γίνεται να εκλέγεται ΠτΔ με δύο τρόπους: από τη μια να ζητείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για την εκλογή του και από την άλλη να υπάρχει η δυνατότητα να λάβει απευθείας λαϊκή εντολή. 

Ο κ. Μητσοτάκης, δε, τόνισε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει σε ονοματολογία για τον ΠτΔ, παρά στέκεται στη διαδικασία εκλογής του. «Πρέπει να είστε πολύ απελπισμένος για να πιάνετε στο στόμα σας τον ΠτΔ και να τον εμπλέκετε στα κομματικά σας παιχνίδια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

Να ψηφιστεί το άρθρο 16 έστω από 151 βουλευτές

«Δεν βρήκατε μια κουβέντα να εξηγήσετε γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», είπε προς τον πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για το άρθρο 16 και την ανάγκη αναθεώρησής του. Είπε, δε, ότι «η δημόσια Παιδεία είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα». Τόνισε, δε, ότι «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο για τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Υπεραμύνθηκε, δε, του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής και για το πανεπιστήμιο. Κάλεσε, δε, την πλειοψηφία να ψηφίσει έστω με 151 βουλευτές τα άρθρα 16 και 24, ώστε να μπορεί η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να επιφέρει συνταγματικές αλλαγές.