Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, τόσο για την οικονομία, όσο και για το κλίμα διχασμού που έχει καλλιεργήσει, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, αλλά και για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και στις υποθέσεις σκανδάλων εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. 

Καταψηφίζουμε συνολικά την κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, σταχυολόγησε το γιατί η ΝΔ καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, αλλά και συνολικά, μέσω αυτού, την κυβέρνηση. «Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση του ψεύδους, της εξαπάτησης, της αλαζονείας και του κυνισμού. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που έκανε χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των φόρων και της βαριάς μακροχρόνιας λιτότητας.
Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των απαράδεκτων εθνικών υποχωρήσεων. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση των σκανδάλων και της διαπλοκής. Καταψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και ό,τι αυτοί συμβολίζουν: Τον λαϊκισμό. Τη δημαγωγία. Την πολιτική χωρίς αρχές. Τους κομματικούς διορισμούς. Την αλαζονεία. Την ανικανότητα. Την πολιτική για το κόμμα και όχι για την πατρίδα. Τον καταψηφίζουμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή. 

Η χθεσινή επίθεση αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης

«Η χθεσινή επίθεση είναι ένα ακόμα αποτέλεσμα της στρατηγικής της έντασης που ακολουθείτε εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήσασταν στην αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ και στην Καθημερινή. «Μέρος αυτής τη στρατηγικής είναι και η συστηματική στοχοποίηση των ΜΜΕ και το κάνετε με συνέπεια σχεδόν όλοι σας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έχετε καταγγείλει πρόσωπα και πρωτοσέλιδα, έχετε προεξοφλήσει δικαστικές αποφάσεις, έχετε αποκαλύψει μέχρι και στοιχεία πόθεν έσχες δημοσιογράφων που δεν σας αρέσουν τα γραπτά τους», υπογράμμισε, λέγοντας ακόμα ότι «η τρομοκρατία γεννιέται στα λόγια του ακραίου διχασμού και του κηρύγματος του μίσους». 

«Οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται πολύ εύκολα ρόπαλα και μολότοφ και μετά καλάζνικοφ και βόμβες», τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «όταν δικαιολογούνται οι αφετηρίες της βίας, εισπράττονται και οι συνέπειές της». «Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα και αντιλήψεις, γίνεται πιο εύκολη η δουλειά των κουκουλοφόρων», είπε ακόμα. «Όσο ανοιχτή είναι η δημοκρατίας μας σε διαφορετικές απόψεις, τόσο αμείλικτη θα είναι με όσους θα θελήσουν να τη φιμώσουν με βία», διασαφήνισε και προσέθεσε ότι «όσοι φαντασιώνονται ένοπλους αγώνες, επαναστάσεις σε βάρος της δημοκρατίας και των θεσμών, να ξέρουν ότι επί των ημερών μας θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη». 

Προϋπολογισμός-καθρέφτης της αποτυχίας σας

Σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μιλώντας προς τον πρωθυπουργό ότι είναι «ο καθρέφτης της αποτυχίας σας. «Αλλά ο τελευταίος προϋπολογισμός σας είναι και ο απολογισμός σας, του μακροβιότερου μνημονιακού πρωθυπουργού», είπε, ακόμα, προς τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «ο κύκλος της κρίσης θα έπρεπε να έχει κλείσει πριν από τέσσερα χρόνια, αν εσείς και ο κ. Καμμένος δεν προκαλούσατε εκλογές, με τη σύμπραξη του κ. Κουβέλη και της ΧΑ». Μάλιστα, γυρνώντας προς τον κ. Κουβέλη είπε: «Σας βλέπω στα υπουργικά έδρανα. Κανείς καλός δεν χάνεται». 

«Ξέρετε πόσες φορές είχατε εξαγγείλει ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κ. Τσίπρα; Ούτε μια, ούτε δύο ούτε τρεις. Εννέα φορές το είπατε, κ. Τσίπρα», είπε, σε ύστερο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο πεντάλογος της κυβερνητικής παρακμής

«Ο κύκλος της παρακμής σας κλείνει αλλά οι Έλληνες θα σας θυμούνται για πέντε πράγματα, που συμπυκνώνονται σε πέντε λέξεις: Ψέμα. Εξαπατήσατε συνειδητά τους πολίτες. Από την κατάργηση του μνημονίου, με ένα νόμο και ένα άρθρο, και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι το παράλληλο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου του 2015. Και συνεχίζετε και σήμερα να ψεύδεσθε. Φτώχεια. Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους. Από την μείωση των κατώτατων συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι τις ανασφάλιστες, μερικής και εκ περιτροπής, θέσεις εργασίας των 360 ευρώ. Φόροι. Γονατίσατε τους πολίτες από την υπερφορολόγηση, ιδίως τη μεσαία τάξη. Από την αύξηση όλων των άμεσων φόρων και τη μείωση του αφορολόγητου, μέχρι, τη φοροεπιδρομή στους έμμεσους φόρους, από τα καύσιμα μέχρι τον καφέ. Φόβος. Γεμίσατε ανασφάλεια και βία την καθημερινότητα των πολιτών. Από τις γειτονιές μέχρι τα πανεπιστήμια. Σκάνδαλα. Από τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς στο Θριάσιο, μέχρι το σκάνδαλο της εξαγοράς επιχείρησης στα Σκόπια από τη ΔΕΗ και από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τη ΔΕΠΑ», τόνισε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης, σταχυολογώντας τον πεντάλογο της αποτυχίας της κυβέρνησης.  

Οι τέσσερις αλήθειες

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης σταχυολόγησε, όπως είπε, τέσσερις αλήθειες:

-«Αλήθεια πρώτη:  Χάθηκαν 4 πολύτιμα χρόνια. Το 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της καταστροφής, διχάστηκε σε ένα δημοψήφισμα-παρωδία κι έχασε τις τράπεζές της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για κατάρρευση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει υποχωρήσει 10 θέσεις μέσα σε 4 χρόνια. Υπενθύμισε ότι «παρέμεινε η ενισχυμένη ανά τρίμηνο εποπτεία, που καμία άλλη μνημονιακή χώρα δεν έχει, ενώ έκανε και λόγο για «διατήρηση των σημερινών φόρων και πρόσθετα μέτρα για το 2019, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση κατά 15% των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού αυτές θα φορολογούνται ως νέο εισόδημα» «Υποδεχόμαστε το 2019 όχι όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία. Αλλά με μια ευάλωτη οικονομία χωρίς διεθνή εμπιστοσύνη. Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Αλήθεια δεύτερη:  «Υποδεχόμαστε το 2019 με μία κοινωνία που, ύστερα από 29 φόρους, 17 περικοπές συντάξεων και μείωση πραγματικών μισθών κατά 3,5% το 2017, παραμένει φυλακισμένη στην λιτότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν. Και το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας δεν άλλαξε. Δεν γίναμε πιο εξωστρεφείς, πιο ανταγωνιστικοί», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι στα λόγια μπορεί να αφμισβητεί τη λογική των πλεονασμάτων, αλλά στην πράξη την υπηρετεί δια της υπεροφορολόγησης. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι παγώνει τις δημόσιες επενδύσεις. «Για να κάνει τι;  Για να χτίσει ένα «μαξιλάρι», όπως το αποκαλεί, το οποίο φουσκώνει με αέρα που στερεί από τους πνεύμονες της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών. Και ποιο το αποτέλεσμα;  Η Κυβέρνηση επέβαλε μέτρα 11 δις, από τα οποία ο κ. Τσίπρας επιστρέφει μόλις το ένα ως προεκλογικό φιλοδώρημα προς τους πολίτες που ο ίδιος προηγουμένως έχει εξαθλιώσει», όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλήθεια τρίτη: «Τα βαριά πλεονάσματα πριονίζουν την οικονομία και μαζί το μέσο εισόδημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Πέρυσι, κύριε Τσίπρα, ο στόχος πλεονάσματος ήταν 1,75% και τον ανεβάσατε στο 4,13%. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αναγκάσατε τους Έλληνες να πληρώσουν 4,2 δις ευρώ περισσότερα από όσο χρειαζόταν!», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκη. «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοούνται κάποιοι έναντι κάποιων άλλων, αλλά αδικούνται όλοι από το κράτος», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο δήθεν «ΣΥΡΙΖΑ του λαού». 

Αλήθεια τέταρτη. «Εδώ και τέσσερα χρόνια, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει στο στόχαστρό της κυρίως τη μεσαία τάξη», υπογράμμισε, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν αυξάνει τον δημόσιο πλούτο υπέρ των πολλών, αλλά συνεχίζει να μοιράζει επιδόματα προς τους πολίτες που ξεζουμίζει. «Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διογκώνει το κράτος με μη παραγωγικές θέσεις για να βολεύει τους κομματικούς της πελάτες», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Τα «δικά μας παιδιά» του παρελθόντος έγιναν τώρα «οι δικοί μας σύντροφοι», προσέθεσε. 

Η πέμπτη αλήθεια: Προϋπολογισμός-γνήσιο τέκνο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεπώς, υπογράμμισε ότι αυτές οι τέσσερις αλήθειες συμπυκνώνονται σε μια πέμπτη αλήθεια: «Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ούτε αξιόπιστος ούτε αναπτυξιακός», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαρκώς πέφτει έξω στους στόχους για την ανάπτυξη. «Σε κανέναν από τους 4 προϋπολογισμούς που εκτελέσατε δεν πιάσατε τους στόχους ανάπτυξης που είχαν τεθεί. 4 στα 4 αποτυχίες!», είπε συγκεκριμένα. 

«Αλήθεια πέμπτη, λοιπόν. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό όμοιο με όλους τους προηγούμενους αυτής της κυβέρνησης και με τα ίδια χαρακτηριστικά: Φορολογική αφαίμαξη, διάλυση του κοινωνικού ιστού, μεταρρυθμιστική ατολμία. Αναπαράγει το φαύλο κύκλο της στασιμότητας, της εσωστρέφειας, των  χαμηλών προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Συνεπώς, είναι γνήσιο τέκνο του ΣΥΡΙΖΑ: Αντιαναπτυξιακός, αναποτελεσματικός και άδικος», υπογράμμισε. «Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στο μικρό μπόι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν μπορεί να σηκώσει τις μεγάλες προσδοκίες της Ελλάδας», προσέθεσε.

Η ΝΔ θα γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα

Αντιπαραβάλλοντας τον προϋπολογισμό με το σχέδιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έναν νέο οδικό χάρτη που θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή. «Το στόχο μας περιγράφει το λιτό δίπτυχο «Λιγότεροι φόροι και εισφορές-Περισσότερες επενδύσεις και νέες, καλές δουλειές», είπε. «Επιδίωξή μας είναι η τόνωση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της μεσαίας τάξης και η προστασία των πιο αδύναμων. Και στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η επιστροφή σε λογικά ετήσια πλεονάσματα, ώστε να δοθεί χώρος για μέτρα αύξησης της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για πρόνοιες κοινωνικής συνοχής», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η Ν.Δ θα κληθεί, σε λίγο να γεφυρώσει παλιά και νέα ρήγματα που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία στα χρόνια της κρίσης. Να κλείσει τα τραύματα του διχασμού που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση. Το λέω γιατί η ανάπτυξη και η ευημερία δεν θα έρθουν όσο η Ελλάδα είναι διχασμένη», προσέθεσε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. 

Επανέλαβε, δε, βασικές προτάσεις του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση στους φόρους στις επιχειρήσεις, μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση και στο τουριστικό προϊόν κ.ο.κ.). Μίλησε, ακόμα, για μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου που χρωστούν ως 3.000 ευρώ, αλλά και για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Τέλος, αναφέρθηκε και στις νέες δεσμεύσεις για τη στήριξη της οικογένειας, όπως ενίσχυση 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, αλλά και αφορολόγητο 1.000 για κάθε παιδί. 

Δύο κόσμοι

Έκανε, δε, εκ νέου λόγο για δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται: «της παρακμιακής καθήλωσης που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και της τολμηρής επανεκκίνησης που θα φέρει η Νέα Δημοκρατία», όπως είπε. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να απολογηθεί συνολικά για τα δεινά που προξένησε, όπως η Συμφωνία για το Σκοπιανό, η εκατόμβη νεκρών στο Μάτι, αλλά και η καθημερινή ανασφάλεια, μέσω και βομβών σε ΜΜΕ, αλλά και της ανομίας. «Η Ελλάδα φτωχαίνει, μικραίνει και φοβάται. Περιμένω λοιπόν, κ. Τσίπρα, να μιλήσετε εδώ στη Βουλή όχι μόνο για την οικονομία και για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους πολίτες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να προσβάλει τους Μακεδόνες μέσα στο σπίτι τους. Δραπέτευσε από το παρόν, επιλέγοντας να μιλήσει για τον Εμφύλιο», είπε για το Σκοπιανό και προσέθεσε ότι δεν βρήκε κουβέντα για τις δηλώσεις Ζάεφ, ούτε όμως και για τα «καμώματα» του κ. Καμμένου. «Μυστική ψηφοφορία δεν θα γίνει. Και έτσι θα ακουστεί ποιοι θα πουν ναι και ποιοι όχι. Όπως εσείς κ. Τσίπρα που είπατε ναι, εκεί που έξι πρωθυπουργοί πριν από εσάς είπαν όχι», τόνισε. Ξεκαθάρισε, δε, έτι μια φορά ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Κάλεσε, ακόμα, τον κ. Τσίπρα να μιλήσει για την κατάσταση με την Αλβανία. «Από το Ελληνικό κοινοβούλιο στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα Τίρανα. Αν η Αλβανία δεν σεβαστεί έμπρακτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας, μπορεί να ξεχάσει τις ευρωπαϊκές τις φιλοδοξίες», τόνισε, ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μιλήσει για τον «ορυμαγδό σκανδάλων» που την αφορούν, από το Θριάσιο Πεδίο και τη σύμβαση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, έως τη ΔΕΗ των Σκοπίων και τα βλήματα στη Σαουδική Αραβία, αλλά και η ΔΕΠΑ. «Αναρωτιέμαι πώς νιώθουν οι άνθρωποι που σας ψήφισαν, στο όνομα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, και τώρα σας βλέπουν να βουλιάζετε μέσα στην αλαζονεία, την χλιδή αλλά και τη διαφθορά της εξουσίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Έντονη αντιπαράθεση με Βούτση 

Σημειωτέον, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, με αφορμή αλλεπάλληλες διακοπές από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε όσους βουλευτές δεν θέλουν να τον ακούσουν να περάσουν έξω, προκαλώντας τη σύσταση του κ. Βούτση να μην επιβάλλει αυτός την τάξη. Τότε ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη και Βούτση, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κατηγορεί τον κ. Βούτση ότι δεν κάνει τη δουλειά του και ότι είναι «κομματικός πρόεδρος», καλώντας τον, αν δεν μπορεί, να κατέβει στα έδρανα της πλειοψηφίας. «Όταν ασχημονούν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορείτε να επιβάλλετε την τάξη, θα την επιβάλλω εγώ», είπε ο κ. Μητσοτάκης, με τον ΠτΒ να του απαντά «δεν είστε σε τάξη σχολείου, ούτε στο συνέδριο της ΝΔ». Μάλιστα, όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είμαστε σε προεκλογική περίοδο», εισέπραξε την απάντηση Βούτση «είστε τέσσερα χρόνια σε προεκλογική περίοδο».