Τον τόνο της παρουσίας της ΝΔ στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, προσερχόμενος σε συνάντηση με στελέχη της ΝΔ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης για τη στήριξη των υποψηφιοτήτων του Νίκου Ταχιάου στον δήμο της Θεσσαλονίκης και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η συζήτηση που θα ξεκινήσει αύριο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη του εθνικού θέματος και όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και υπόλογοι, βέβαια, στην ιστορία για τις αποφάσεις, τις οποίες θα πάρουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και μακεδονική ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας με αυτό τον τρόπο μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους, τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει. Η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία και θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο ελληνικό Κοινοβούλιο», υπογράμμισε, ακόμα, αφήνοντας έτσι και ένα ανοιχτό περιθώριο για μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε εκ νέου το ζήτημα της μη κατάθεσης στην Επιτροπή Εξωτερικών του συνολικού κειμένου του νέου Συντάγματος της γείτονος, όπως προέκυψε από την αναθεωρητικη διαδικασία. «Θεωρώ αδιανόητο ότι καλούμαστε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο το οριστικό, αναθεωρημένο και κωδικοποιημένο κείμενο του Σκοπιανού Συντάγματος, όπως προέκυψε μετά τη διαδικασία Αναθεώρησης. Αυτά που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα στην Επιτροπή και τα οποία είχα την ευκαιρία μόλις να δω, δεν συνιστούν τίποτε άλλο από το Σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ισχύει σήμερα. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, η Βουλή των Ελλήνων να κληθεί να πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση, χωρίς να γνωρίζει τελικά στη λεπτομέρειά τους ποιες είναι οι διατάξεις που αναθεωρήθηκαν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την την αμέριστη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Ο Νίκος Ταχιάος είναι ένας άνθρωπος με σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία, ένας άνθρωπος ο οποίος αγαπά την πόλη του. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδεδειγμένο αυτοδιοικητικό έργο. Ένας άνθρωπος, όμως, ο οποίος έχει δώσει και το δικό του διακριτό πολιτικό στίγμα. Και στη συνάντηση την οποία θα έχω με κομματικά στελέχη της Θεσσαλονίκης θα ζητήσω από όλες και από όλους να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για να είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ν.Δ. αποδίδει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση σαφέστατα πολιτικά χαρακτηριστικά».