Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορούν να «κοιτούν αλλού» αναφορικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να στείλει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ το απόγευμα, ενώ νωρίτερα θα έχει σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στο ραντεβού του με τον κ. Γιούνκερ να επισημάνει ότι δεν μπορεί, επί της ουσίας, οι Ευρωπαίοι να αγνοούν το ότι η Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος, συνεχίζει να είναι άκρως ευάλωτη και εκτός αγορών. Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επισημάνει και σε άλλες δημόσιες παρεμβάσεις τους, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πολλές φορές παραγνωρίζουν την πραγματικότητα, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν προς τα έξω την εικόνα ενός ελληνικού successstory. Κάτι τέτοιο, όμως, για τον κ. Μητσοτάκη δεν υφίσταται, ενώ ο ίδιος επισημαίνει σε όλους τους τόνου και προς όλους τους πιθανούς αποδέκτες ότι, εφόσον η χώρα δεν κατάφερε να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, τότε το τρίτο πρόγραμμα έχει αποτύχει εν τοις πράγμασι στον αντικειμενικό του στόχο. 

Από εκεί και πέρα, για τους επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως φανερώθηκε και από τη σύγκρουση Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο, παραπέμπει σε σκηνικό αποσύνθεσης, όπως το θέτουν γαλάζιες πηγές. Μάλιστα από τη ΝΔ τόνιζαν ότι δεν έχει ξανασυμβεί πρωθυπουργός να παρακαλά τους υπουργούς τους να μην τον ρίξουν. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ βλέπουν τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ως «αλληλοεκβιαζόμενους»: ο κ. Καμμένος απειλεί, δηλαδή, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, εφόσον έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και ο κ. Τσίπρας διαμηνύει στον κ. Καμμένο τρόπον τινά ότι έχει πλειοψηφία στη Βουλή και για μια ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης, ακόμα και με βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ειδικά το τελευταίο σκέλος, δε, φαίνεται πως επιτείνεται μετά τη στάση που υιοθετούν και υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, όπως αποτυπώθηκε στο υπουργικό. 

Υπό αυτό το πρίσμα, επιτελείς της Πειραιώς είναι της άποψης ότι αυτή η κατάσταση, στην οποία εμφανίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν και εκτιμούν ότι καταλύτης θα είναι οι εξελίξεις στη γείτονα, ιδίως εφόσον με κάποιον τρόπο ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να βρει πλειοψηφία αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Όπως και να έχει, το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και η παρουσία του στη Σύνοδο του ΕΛΚ έρχονται σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά χάνει πόντους και πιέζεται πολιτικά από την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστών κομμάτων. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως δυνάμει πρωθυπουργός στη χώρα του, έχοντας ένα κεντροδεξιό στίγμα, ενώ κέρδισε και κρίσιμους πόντους με τη στάση του στη διαχείριση της παραπομπής της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το ερώτημα της παραβίασης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας λόγω παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει επί τάπητος, πέραν των ζητημάτων της οικονομίας, και αυτά της λειτουργίας του κράτους δικαίου, με παράδειγμα τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης και της διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση.