Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε από χθες το στίγμα του: μίλησε με σαφείς όρους για πολιτική συναλλαγή, σε ό,τι αφορά αυτό που εκτυλίσσεται στη Βουλή, με φόντο την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, έσπευσε να προσωποποιήσει και αυτό, για το οποίο μιλούσε, όταν έλεγε για «έξι βουλευτές που ήρθαν στην τιμή μίας ψήφου εμπιστοσύνης». Κατονόμασε, χαρακτηριστικά, τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος είχε υπερψηφίσει την προηγούμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αλλά και την Κατερίνα Παπακώστα που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ, έκανε λόγο για «λαϊκισμό» του κ. Τσίπρα και πλέον «τον έχει ερωτευτεί». Φυσικά, έξω από το στόχαστρο του προέδρου της ΝΔ δεν έμειναν ούτε οι 4 βουλευτές που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και στηρίζουν την κυβέρνηση: οι δύο που παραμένουν στους υπουργικούς τους θώκους, ενώ διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ, αλλά και οι δύο που παραμένουν βουλευτές των ΑΝΕΛ και δεν θα διαγραφούν, παρά τη θετική τους ψήφο στην κυβέρνηση. 

Μετά από αυτή την αναλυτική περιγραφή ενός «σικέ» διαζυγίου, με όρους πολιτικής ανταλλαγής, ο κ. Μητσοτάκης στη δεύτερη ομιλία του σήμερα στη Βουλή, προς το βράδυ και λίγο πριν την κορύφωση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναμένεται να παρουσιάσει τη «μεγάλη εικόνα». Με άλλα λόγια, όπως λένε συνεργάτες του, θα θέσει ξεκάθαρα διλήμματα, αλλά και θα περιγράψει τι σημαίνει για τη χώρα η παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης για μερικούς μήνες ακόμα.

Και γι’ αυτό, βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του από χθες. Περιέγραψε ένα αμάλγαμα πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, αλλά και θεσμικής έκπτωσης. Αστάθειας που απορρέει από τη φύση μιας «κυβέρνησης-κουρελού», κάτι που, όμως, έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην οικονομία. Σημειωτέον, στο γαλάζιο επιτελείο διόλου απαρατήρητα δεν πέρασαν τα στοιχεία για την αρνητική επίδοση έναντι των στόχων του πλεονάσματος για το 2018, ενώ εδραία είναι η πεποίθηση, με βάση και τα ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ και τα σημειώματα επενδυτικών οίκων ότι η κατάσταση που εκτυλίσσεται αποθαρρύνει επενδυτές να έρθουν στη χώρα. Όσο για την θεσμική κατάπτωση, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ένα ευρύ πλέγμα, από κυβερνητικά σκάνδαλα και παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, έως, εκ νέου, τη συναλλακτική φύση της εμπιστοσύνης που παρέχεται στον κ. Τσίπρα. 

Ψήφος εμπιστοσύνης = ψήφος στις Πρέσπες

Ένα μείζον ζήτημα για τη ΝΔ, βεβαίως, είναι και η άμεση διασύνδεση της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι οι βουλευτές που θα δώσουν νομιμοποίηση στον κ. Τσίπρα, του δίνουν τη δυνατότητα να φέρει και τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή τις αμέσως επόμενες μέρες και, ακόμα και με άλλη πλειοψηφία, να την περάσει. 

Ο κ. Μητσοτάκης, για το εν λόγω, έχει θέσει όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Και αυτό το δίλημμα αφορά τόσο τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά εναντιώνονται στις Πρέσπες, αλλά και το Ποτάμι που εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες άκρως προβληματισμένο από τη διασύνδεση της διαδικασίας αυτής με τις Πρέσπες, παρά την αρχική του θετική τοποθέτηση ως προς τη συμφωνία. Στη ΝΔ, συνεπώς, παρακολουθούν και τα εκεί τεκταινόμενα με ενδιαφέρον, αναγνωρίζοντας, πάντως, ότι, άπαξ και καταψηφίζει την κυβέρνηση στη διαδικασία εμπιστοσύνης που προηγείται των Πρεσπών, ο κ. Θεοδωράκης de facto βάζει τη Συμφωνία σε δεύτερη μοίρα. Κάπως έτσι, στη ΝΔ περιμένουν να δουν πώς θα αποτυπωθεί κοινοβουλευτικά αυτό που είπε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς για το «πολιτικό πλαίσιο που άλλαξε» ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.