Η είδηση για το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, το οποίο ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, εξέπληξε αρκετούς. Και αυτό γιατί δεν είναι μυστική η στρατηγική τοποθέτηση της ΝΔ ως προς την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ενώ η πρόσφατη δραστηριότητα της Ρωσίας σε σχέση με το Σκοπιανό δημιούργησε αλγεινή εντύπωση, συνδυαστικά με τις τεταμένες σχέσεις Ε.Ε-Μόσχας. Η απάντηση, όμως, στο γιατί ο κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στη ρωσική πρωτεύουσα σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να βρεθεί στην όχι και τόσο πρόσφατη ιστορία: ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το μακρινό 1979, ενώ είχε υπογράψει την Συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ τον Μάιο, έκανε το πρώτο του ταξίδι στη Σοβιετική Ένωση τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ τον Νοέμβριο πήγε για πρώτη φορά και στο Πεκίνο. 

Με άλλα λόγια: μπορεί μια…πρόσδεση της Ελλάδας στο ρωσικό άρμα εξωτερικής πολιτικής να μην αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος, όμως, επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους. Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, οι ελληνορωσικές σχέσεις υπήρξαν άκρως σημαντικές, σε μια σειρά πεδίων, από το ενεργειακό έως το αυτό της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία. Και μπορεί η Ελλάδα στρατηγικά να είναι προσανατολισμένη προς τη Δύση, όντας μέλος τόσο της Ε.Ε. όσο και του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, όμως, ήταν διαχρονικά «στοιχείο εμπλουτισμού» του μπουκέτου της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, κάτι που ήταν εμφανές και στην περίοδο Καραμανλή, όταν και εγκαινιάστηκε η λεγόμενη «πολιτική των αγωγών».

Υπό αυτό το πρίσμα, επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να γίνει ένα restart στις ελληνορωσικές σχέσεις, με το βλέμμα, βεβαίως, και στην επικείμενη «πολιτική αλλαγή», την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά προδιαγράφει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι «έσπευσε» στη Μόσχα: τουναντίον, η προετοιμασία αυτής της επίσκεψης ήταν άκρως προσεκτική και λεπτομερειακή. 

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ διαπιστώνουν πως υπάρχει πεδίο συναντίληψης με τη Μόσχα, κατ’ αρχήν στη βάση της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Γιατί αυτές, όπως τις περιγράφει άνθρωπος με εποπτεία των εξωτερικών θεμάτων για λογαριασμό της ΝΔ, πήγαν από το σκέλος της…υποταγής το 2015, με την αλήστου μνήμης υπόκλιση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ σε αυτό της ανοιχτής σύγκρουσης, μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τη μετωπική σύγκρουση που επέλεξε ο Νίκος Κοτζιάς με το Κρεμλίνο, έχοντας, προφανώς, και ως ένα σημείο τις «πλάτες» του Μαξίμου. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2018, οι ελληνορωσικές σχέσεις παραλίγο να διαρραγούν με τον χειρισμό που έγινε.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα σήμερα και αύριο. Τα επιβεβαιωμένα ραντεβού του είναι για την Πέμπτη με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένα γεύμα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ θα δει ακόμα και τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν. Τέλος, θα υπάρξει και συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, επίσης την Πέμπτη.