«Κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια» χαρακτήρισε εκ νέου τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία. 

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Εξήγησα στην κ. Μέρκελ τις θέσεις μας για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την κυρώσει. Όχι απλώς επειδή αυτή είναι η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων. Αλλά, γιατί είναι μια κακή συμφωνία που αντί να λύνει παλιά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να πυροδοτήσει καινούργια. Και αυτή η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη.
 
Οι δυνάμεις που σταθερά τάσσονται υπέρ της Ευρώπης ξέρουν να συζητούν με εντιμότητα τις θέσεις τους και γνωρίζουν πάντα πως να προχωρούν μπροστά. Μια τέτοια ειλικρινής συνάντηση υπήρξε και σήμερα. Γι’ αυτό και ευχαριστώ την Καγκελάριο για την επίσκεψή της και προσβλέπω και στο μέλλον σε μια ουσιαστική συνεργασία μαζί της».

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στη μεταξύ τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Με την Καγκελάριο Μέρκελ μιλήσαμε και σήμερα ειλικρινά. Όπως ξέρουν να συζητούν μεταξύ τους οι δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι διαχρονικά υπέρ της Ευρώπης και δεν την αντιμετωπίζουν σαν σημαία ευκαιρίας.
 
Συζητήσαμε για τη συνολική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα δώσουμε θετική προοπτική, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους. Ώστε να απαντήσουμε έτσι έμπρακτα σε κάθε είδους λαϊκισμό που απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή από όπου και αν προέρχεται.
 
Μιλήσαμε για την ελληνική  οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων. Καθώς και για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη δραστική μείωση των φόρων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση.
 
Συζητήσαμε επίσης για το Μεταναστευτικό όπου τόνισα ξανά τη θέση μου υπέρ της αυστηρής προστασίας των συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Και επεσήμανα την ανάγκη να αλλάξει άμεσα η εθνική νομοθεσία για το άσυλο για να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας.
 
Τόνισα επίσης, την υποχρέωση όλων μας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών αξιών και του κράτους δικαίου έναντι οποιουδήποτε τις επιβουλεύεται».

Τι ειπώθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση

Η οικονομία, το Σκοπιανό, το κράτος-δικαίου, αλλά και οι ευρωεκλογές και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία, όταν έκλεισαν οι κάμερες.

Αρχής γενομένης από την οικονομία, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν «ο τρόπος που η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, η ανάγκη της δραστικής μείωσης των φόρων και των εισφορών και η αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση μέσω της υπερφορολόγησης και των αχρείαστων υπερπλεονασμάτων σε βάρος της παραγωγικής οικονομίας και της ανάπτυξης». 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην κ. Μέρκελ το σχέδιο της ΝΔ για την επόμενη μέρα, αναφέροντας με ποια μέτρα θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης με στόχο να δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα επιφέρει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση, η οποία θα δώσει τέλος στη σημερινή αβεβαιότητα. 

Για το Σκοπιανό, όπως αναφέρει και στην on camera δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην κ. Μέρκελ τους λόγους για τους οποίους η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων αντιδρά στη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως το έθεσε, «αυτή προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι αποβλέπει να λύσει» και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να την κυρώσει.

Κατά τις πηγές της ΝΔ, εκτενής συζήτηση έγινε και για το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως και για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, για την οποία η κ. Μέρκελ ήταν απολύτως ενημερωμένη. Ζήτησε μάλιστα να πληροφορηθεί από τον κ. Μητσοτάκη πώς σκέφτεται τον τρόπο αποσυμφόρησης των νησιών. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη άμεσης αλλαγής της νομοθεσίας για την χορήγηση ασύλου, όπως και την επιτάχυνση του διαχωρισμού των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες, ώστε οι τελευταίοι να επιστρέφουν άμεσα στην Τουρκία στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας με την ΕΕ.

«Εγώ πολεμάω τον λαϊκισμό εδώ και τρία χρόνια» ήταν η φράση του κ. Μητσοτάκη, όταν η κ. Μέρκελ άνοιξε τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την πιθανή άνοδο των ακραίων κομμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές. Και, σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις «ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, στην προσπάθεια άλωσης του κράτους μέσω αθρόων κομματικών διορισμών, αλλά και στην απαράδεκτη ανοχή που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανομία».