Την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ήδη προτείνει η ΝΔ, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, -πρόβλημα για το οποίο, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν έκανε απολύτως τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια- υπογράμμισε την ανάγκη σημαντικής μείωσης τους, αλλά μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες θα αποδειχθούν επωφελείς για τους δανειολήπτες, και όχι επιζήμιες και για τους καταθέτες και τους φορολογούμενους.

Συζητήθηκαν επίσης οι ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, όπως είναι η ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά γι' αυτό χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να προσθέσει πως «είναι απόλυτη προτεραιότητα της ΝΔ η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Και γι αυτό θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας και να  ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλή πρόσβαση της στις αγορές».

Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και για τις οικονομικές εξελίξεις και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, καθώς και τις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας.

Συμφωνήθηκε ότι, αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης της οικονομίας, και των ρυθμών ανάπτυξης προς όφελος των πελατών.

Στη συνάντηση τον κ. Μητσοτάκη πλαισίωσαν οι συνεργάτες του Κωστής Χατζηδάκης, Αντιπρόεδρο της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής Φθιώτιδας και Τομεάρχης Οικονομικών και Στέλιος Πέτσας, Διευθυντής του Γραφείου του κ. Κ. Μητσοτάκη.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νικόλαος Καραμούζης, οι Αντιπρόεδροι, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Εκτελεστικές Διοικήσεις των Τραπεζών.