Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή τον όρο «πολιτική συναλλαγή» εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μίλησε για «συναλλαγή» Τσίπρα-Καμμένου και για «εικονικό διαζύγιο», αλλά και για «γυρολόγους βουλευτές» που πήραν «πολιτικά ανταλλάγματα», προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια τελευταία πράξη μιας παράσταση που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην πλάτη του λαού με τρεις στόχους, όπως είπε:

1)   Να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας

2)   Να κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών

3)   Να διατηρηθεί ως ΚΟ το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, για να διατηρήσει και τα προνόμιά του ο αρχηγός του

«Για να πραγματοποιηθούν οι τρεις στόχοι, ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα», είπε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ψεύτικο διαζύγιο, ενώ παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας», αλλά και για «θλιβερή συναλλαγή σε ζωντανή μετάδοση». «Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του, για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει για να μην χάσει την ιδιότητά του ως αρχηγός κόμματος της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας σε αντικαταβολη κρατά στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ που δεν υπέβαλλαν την παραίτησή τους»., όπως υπογράμμισε. 

«Η φαρσοκωμωδία της συναλλαγής απαιτεί και κομπάρσους: βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι τώρα να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού, αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Επέμεινε, δε, στον όρο «κυβέρνηση-κουρελού», λέγοντας ότι αυτός είναι ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας, μετά την κωλοτούμπα. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποτίθεται ότι περίμενε τη στιγμή που θα απαλλασσόταν από το «βαρίδι» του κ. Καμμένου και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό του πρωθυπουργού για τον «αναντικατάστατο» κ. Καμμένο. «Εσείς δεν τον επιλέξατε ως στρατηγικό σας σύμμαχο ήδη από το 2012; Και δεν τον επιλέξατε δύο φορές το 2015 για να συγκυβερνήσετε μαζί του, περιφρονώντας άλλες επιλογές στην Κεντροαριστερά και στο κέντρο. Απαλλαγμένος από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην Κεντροαριστερά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επετέθη και σε προσωπικότητες της «Κεντροαριστεράς», μιλώντας για «διάφορα πολιτικά ναυάγια, πολιτικοί γυρολόγοι, που χαρακτήριζαν τον κ. Τσίπρα τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό» και λέγοντας ότι σήμερα εκλιπαρούν «για ένα κομμάτι εξουσίας για τους λίγους μήνες που απομένουν». 

Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν

Μίλησε, ακόμα, για εικονική έξοδο του κ. Καμμένου και χειρισμούς προσυνεννοημένους. «Τι σόι έξοδος είναι αυτή, όταν 4 από τους 7 βουλευτές του εξακολουθούν να σας στηρίζουν; Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλά συγχωνεύτηκαν. Ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα-Καμμένου παραμένει και προσπάθησε την τελευταία στιγμή να περάσει μια σκανδαλώδη τροπολογία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που θέλει στον χώρο των αμυντικών προμηθειών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επετέθη, δε, στην κυβέρνηση για «τα αντισταθμιστικά που κάποτε χαρακτηρίζατε ως εστία σκανδάλων και τώρα επαναφέρετε από την πίσω πόρτα». «Θέλω να δω αν θα τολμήσετε να ξαναφέρετε την τροπολογία που κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος», είπε και κάλεσε τον Βαγγέλη Αποστολάκη να μην παίξει τα παιχνίδια του προκατόχου του.

Επίθεση στον Αποστολάκη

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επετέθη και στον κ. Αποστολάκη και στην κυβέρνηση για τον διορισμό του. «Ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος, εν ενεργεία αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε, μετά έθεσε υποψηφιότητα, μετά εξελέγη βουλευτής. Πήρατε εν ενεργεία αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε φορώντας ακόμα τη στολή του. Ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ Γρηγόρης Σπαντιδάκης που ορκίστηκε ΥΕΘΑ την 21ηΑπριλίου του 1967. Όλα αυτά, όμως, για την Πρώτη Φορά Αριστερά είναι ψιλά γράμματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω φωνών από την πτέρυγα των κυβερνητικών εδράνων. 

Τελευταίοι σπασμοί ενός συστήματος που καταρρέει

«Όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε, τους πολίτες δεν θα τους κοροϊδέψτε, ούτε θα τους εξαγοράσετε», είπε ακόμα, κάνοντας επιπρόσθετα λόγο για ηθικό εξευτελισμό της πολιτικής και κατάντια των δημοκρατικών θεσμών. Υπογράμμισε ότι ζούμε «τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος που καταρρέει». «Οι μάσκες έπεσαν. Κ. Τσίπρα, πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής καταλήξαμε σε μια κυβέρνηση συνενοχής», είπε ακόμα. Προανήγγειλε, δε, ότι το επόμενο διάστημα η ΝΔ θα μιλήσει αναλυτικά για το Σκοπιανό και για το πώς εκχωρείται με τη σιωπηλή συνενοχή του κ. Καμμένου, εθνική κυριαρχία.  «Απεμπολήσατε ταυτότητα και γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Καμμένος ξέχασε ότι, όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση, φυσικά και τη στήριξε και σήμερα συνυπογράφει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς έχει εκχωρήσει τους βουλευτές του. Είστε συνεργοί σε μια προμελετημένη μεθόδευση. Είστε υπόλογοι στους Μακεδόνες, στην κρίση του ελληνικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, καταπατά αρχές. Η πολιτική ζωή του τόπου μετατρέπεται σε ένα απίστευτο παζάρι», είπε. Αργότερα, τόνισε, ότι «θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας, όταν χάσετε τις εκλογές». Τόνισε, δε, ότι αυτά που λέει είναι «είναι σήμα κινδύνου για όσα θα ακολουθήσουν από τώρα ως τις εκλογές». Υπογράμμισε ότι ευτυχώς η ψηφοφορία αύριο είναι φανερή. «Θα σταθούμε δημόσια απέναντι σε μια κυβέρνηση που υψώνει τις δύο τρύπιες σημαίες της, τους δύο κεντρικούς στρατηγικούς λόγους, για τους οποίους προέκυψε αυτό το ιδιότυπο μόρφωμα: ότι δήθεν διώξατε τα Μνημόνια και ότι δήθεν εξυγιάνατε την πολιτική ζωή του τόπου», υπογράμμισε. 

Ριπές για οικονομία και θεσμούς

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και για την οικονομία, αλλά και την κατάσταση των θεσμών, επεξηγώντας γιατί η ΝΔ καταψηφίζει την κυβέρνηση. «Δεν χρειάζονται οι πολίτες να τους εξηγήσετε πόσο καλά ζουν και πώς η οικονομία είναι το ατού σας», είπε και περιέγραψε μια ζοφερή κατάσταση στην οικονομία της χώρας, κρούοντας παράλληλα καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία που θα επιβαρυνθεί από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. 

Ακόμα, επέκρινε την κυβέρνηση για τη «μάχη κατά της διαπλοκής», αναφερόμενος στη Λίστα Λαγκάρντ, σε νέους ολιγάρχες που μπαινουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα, αλλά και για βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους καναλάρχες που τώρα μπορούν να πουλήσουν τους σταθμούς τους. Μίλησε για τον κ. Πετσίτη, τον «Μανώλη του Παππά». «Μιλάτε για κάθαρση ενώ πρόσωπα στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στον σκληρό πυρήνα εξουσίας του συστήματος Μαξίμου, έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στην πολιτική ζωή», υπογράμμισε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για άθλια σοου, όπως αυτό στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και για κατασκευή διώξεων και χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε, δε, και στον Παύλο Πολάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε εισαγγελείς στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι «Πολάκης=Τσίπρας». «Είστε ένα και το αυτό, είναι ο καθρέφτης τους δικού σας ύφους και ήθους εξουσίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης. 

«6 πρόθυμοι στην τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης»

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε, δε, σε πολύ σκληρούς τόνους στα περί συναλλαγής στην πολιτική σκηνή. Μίλησε για «πρόθυμους βουλευτές που βρέθηκαν σε τιμή προσφοράς: 6 σε τιμή μίας ψήφου εμπιστοσύνης». «Μετράμε πόσοι αλλάζουν έδρανα ανά ώρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε, δε, αυτό που είπε χθες στον ΑΝΤ1, ότι «όποιος ψηφίσει ναι αύριο, ψηφίζει ναι και στη Συμφωνία των Πρεσπών» και έκανε λόγο για «συναλλαγή ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο, όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνονυν τους γυρολόγους στη Βουλή». Επετέθη, δε, ονομαστικά στον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος «υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της κυβέρνησης και σήμερα την υπερψηφίζει», αλλά και στην Κατερίνα Παπακώστα, η οποία «εξελέγη με τη ΝΔ, καταδίκαζε τον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξαφνικά σας ερωτεύτηκε». Προειδοποίησε, δε, ότι τα ανταλλάγματα που δίνονται εν είδει αξιωμάτων «είναι πρόσκαιρα».

«Εκλογές εδώ και τώρα: Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καταληκτικά.