Ο κ. Μητσοτάκης αποδομεί τη λογική των υπερπλεονασμάτων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη για τα πετύχει, ενώ «ο λόγος που η κυβέρνηση ήθελε να πετύχει μεγαλύτερα πλεονάσματα απ’ ότι έπρεπε ήταν γιατί ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το υπερπλεόνασμα για να μοιράσει προεκλογικά επιδόματα». «Αυτή είναι μια λανθασμένη πολιτική. Πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να μειώσουμε τους φόρους. Είναι τόσο απλό. Και μάλιστα η μείωση της φορολογίας θα βελτιώσει και την φορολογική συμμόρφωση», υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

«Τώρα ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ αυστηρός στόχος. Έχω πει από την αρχή ότι θα σεβαστώ τις συμφωνίες που έκανε η τωρινή κυβέρνηση, αλλά έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους μου ότι, εφόσον είμαστε σε θέση να επιφέρουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερους στόχους για τα πλεονάσματα, τουλάχιστον για το 2021 και το 2022. Για το 2020 είναι δύσκολο, γιατί ο προϋπολογισμός είναι πιο κοντά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτό που ζητώ είναι πολύ σαφές. Δώστε μου 12 μήνες για να πείσω τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτά που λέμε. Ότι μπορούμε να αλλάξουμε, ότι έχουμε πραγματική ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και ότι δεν κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις απλώς επειδή είναι στο πρόγραμμα, επειδή κάποιος μας λέει να τις κάνουμε, αλλά επειδή πραγματικά πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε», τόνισε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε, δε, ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα θα γίνει «με καλή πίστη και σε πνεύμα συνεργασίας». «Αυτό δεν είναι αντιπαράθεση. Στο τέλος της ημέρας, το να έχουμε το 2021 πλεονάσματα της τάξης του 3% ή του 2,5% δεν θα έχει μεγάλη διαφορά για την βιωσιμότητα του χρέους μας. Αλλά συμβολικά θα είναι μία ανταμοιβή για μία χώρα η οποία κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Επίσης έχω δεσμευτεί πως απ’ ό,τι δημοσιονομικό χώρο καταφέρω να διαπραγματευτώ, το 80% θα ανακατευθυνθεί σε μειώσεις φόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, υπογράμμισε ότι θέλει να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, μιλώντας για μια «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθιση». «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε από τον πρώτο μήνα στην εξουσία», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του για μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 20%. Προσέθεσε, δε, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 4% και όχι απλώς του 2% τα επόμενα χρόνια.

Ερωτώμενος για την έξοδο στις αγορές και την προοπτική επανόδου επενδυτών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ. υπογράμμισε ότι «το κόστος συγκριτικά με την Πορτογαλία, με την Ιρλανδία ή με την Κύπρο είναι πολύ πιο ακριβό». «Η πλήρης πρόσβαση στις αγορές δεν έχει αποκατασταθεί και αυτό είναι πρόβλημα για τη χώρα», τόνισε.

«Είναι θετικό ότι υπήρχε ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές και εμείς θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική. Εκτιμώ ότι όσο πηγαίνουμε πιο κοντά στις εκλογές η αγορά θα ξεκινήσει να αποτιμά μία ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή. Αν οι αγορές πιστέψουν ότι θα υπάρξει μια πολιτική αλλαγή, αν οι αγορές πιστέψουν το δικό μας αφήγημα, είναι πολύ πιθανό τα πράγματα από τώρα έως τις εκλογές να γίνουν καλύτερα. Αυτό είναι καλό για την χώρα. Ποτέ δεν ήμουν κάποιος που θέλησα να υπονομεύσει την χώρα του για να κερδίσει οποιουδήποτε είδους πολιτικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα το 2014 να αποθαρρύνει επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Εγώ ποτέ δεν το είπα αυτό. Εγώ λέω πάντα «επενδύστε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να το κάνετε τώρα, προσδοκώντας μία πολιτική αλλαγή, προφανώς είστε ευπρόσδεκτοι, ενδεχομένως να είστε και μπροστά από τις εξελίξεις». Συνεπώς εφόσον οι αγορές αντιδράσουν θετικά τους επόμενους μήνες, αυτό είναι θετικό και μπορεί να έχει να κάνει και με το γεγονός ότι κάποιοι περιμένουν μία πολιτική αλλαγή», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε, δε, ότι για τους επενδυτές, η ελληνική προοπτική μπορεί να είναι ευνοϊκή. «Σε μία περίοδο ανόδου των λαϊκιστών σε όλη την Ευρώπη και πολιτικής αστάθειας, μπορεί να βρεθείτε στην Ελλάδα με μια μετριοπαθή κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία είναι προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις και η οποία θα έχει μία ισχυρή πολιτική εντολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό ρίσκο ή έστω η πολιτική αβεβαιότητα θα είναι εκτός της εξίσωσης», είπε ο κ. Μητσοτάκης.