Πως η εκπαίδευση δεν είναι άλλος ένας τομέας κυβερνητικής πολιτικής, αλλά η απόλυτη προτεραιότητά του, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «Γαβρόγλου και Τσίπρας μάς πάνε πίσω στα χαμηλά της δεκαετίας του ’80», μιλώντας για τις αλλαγές στο ζήτημα της εκλογής πρυτάνεων, που πλέον γίνεται από ξεχωριστά ψηφοδέλτια αλλά και «την αξιολόγηση που ουσιαστικά ακυρώθηκε με την υποβάθμιση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεν λησμόνησε να αναφερθεί και στην «ανομία» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τονίζοντας πως «η γενίκευση της ανομίας προκαλεί παντού ανασφάλεια. Κάτι που βλέπουμε, βεβαίως, και στα προαύλια και στις αίθουσες των πανεπιστημίων, τα οποία όχι μόνο στερούνται πόρους, αλλά είναι παραδομένα σε συμμορίες. Κάτι που ανάγκασε τελικά τους ακαδημαϊκούς δασκάλους να πάρουν το νόμο στα χέρια τους για να προασπίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να συσχετίσει άμεσα τους «πυρήνες ανομίας» με την ίδια την κυβέρνηση λέγοντας «Οι δυνάμεις που συνδέονται με αυτούς που κυβερνούν επιχειρούν ένα άτυπο, αλλά διαρκές πραξικόπημα. Και το λέω με πλήρη συνείδηση του βάρους που έχουν οι λέξεις αυτές πάνω στη νεώτερη ελληνική ιστορία. Οι δυνάμεις αυτές επιχειρούν να ελέγξουν τους χώρους του πανεπιστημίου με τη βία. Να αποτρέψουν την ελεύθερη έκφραση με τη βία. Να επιβάλλουν αποφάσεις με τη βία. Να σπείρουν το φόβο σε όποιον διαφωνεί μαζί τους με τη βία».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε τόσο για την κατάργηση του ασύλου, όσο και -με αφορμή το στέκι του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική- ότι επί των ημερών του, δεν θα υπάρχει κανένας χώρος υπό κατάληψη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σχετικά τώρα με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κόμμα του «θα αγωνιστές με όλες τις δυνάμεις για την αλλαγή του Άρθρου 16 του Συντάγματος. Έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας. Όμως η καρδιά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χτυπά και θα χτυπά στο δημόσιο πανεπιστήμιο».

Παράλληλα χαρακτήρισε «εμβληματικό» τον νόμο Διαμαντοπούλου, τονίζοντας πως ήταν και «το πρώτο μεγάλο παράδειγμα διακομματικής συνεννόησης. Ένα βήμα εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού, σε συνέχεια της προσπάθειας της Μαριέττας Γιαννάκου, το 2007».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε ακόμα υπέρ του πλήρη ελέγχου του αριθμού των εισαχθέντων από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, αλλά και υπέρ της επαναφοράς βάσης εισαγωγής. Τέλος, ανάμεσα στις άλλες καινοτομίες αναφέρθηκε και σε ένα «εσωτερικό πρόγραμμα Erasmus» ώστε όπως τόνισε «φοιτητές να μπορούν για ένα εξάμηνο να παίρνουν μαθήματα σε άλλο τμήμα από αυτό στο οποίο φοιτούν».