Δριμεία επίθεση στους συγκυβερνώντες κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο για επιχειρούμενη «θεσμική εκτροπή», αλλά και για «μετατροπή της χωρας σε πολιτικό survivor», από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Μίλησε για «κυβέρνηση κουρελού», όπως έγραφε το πρωί το Reader.gr, για «κωμωδία της εξουσίας» που «αποδεικνύεται τραγωδία για τη χώρα» και ξεκαθάρισε ότι ο «παραπαίων πρωθυπουργός» έχει δύο δρόμους: είτε την ψήφο εμπιστοσύνης, είτε την προσφυγή στις κάλπες. Τέλος, περιέγραψε εκ νέου το αφήγημα της ΝΔ και έστειλε μήνυμα στα στελέχη του κόμματος να αφήσουν «στη ναφθαλίνη τα κοστούμια εξουσίας» και να φορέσουν «στολή εργασίας», για να έρθει η εκλογική νίκη της ΝΔ. 

«Η νέα χρονιά βρίσκει τη χώρα μας εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα των επιλογών της κυβέρνησης. Αλλά και την ίδια, σε αποδρομή και πλήρη σύγχυση. Με τραγικές δυστυχώς συνέπειες για την πατρίδα μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες της Π.Ε. Υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να υποκύψει ξανά στον επικίνδυνο δρόμο της πολιτικής ακρότητας», αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, χαρακτηρίζοντάς την ως σκευωρία και έκανε λόγο για «δολοπλοκίες» του ΣΥΡΙΖΑ που υποκρύπτουν μια σημαντική απειλή: «αυτήν της θεσμικής εκτροπής που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας», όπως τονισε. 

«Την προηγούμενη Πέμπτη κάλεσα σύσσωμη την δημοκρατική αντιπολίτευση σε κοινή δράση για την προστασία του πολιτεύματος και την διαφύλαξη της διάκρισης των εξουσιών. Και ζήτησα απ’ τους Έλληνες δικαστές να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στο παρακράτος του κ. Τσίπρα, του κ. Πολάκη και των διαφόρων Ρασπούτιν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «ουδέποτε, από τη μεταπολίτευση και μετά, το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών δεν απειλήθηκαν με τέτοιο απροκάλυπτο τρόπο». «Το σκοτεινό πρόσωπο της διακυβέρνησης Τσίπρα ρίχνει βαριά σκιά επάνω στη δημοκρατία μας», είπε και τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα αφορούν και την ποιότητα του πολιτεύματος της χώρας. Μίλησε ακόμα για ΜΜΕ που δεν είναι ελεύθερα να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και για «βόλτες» «καταδικασμένων και αμετανόητων τρομοκρατών» στο κέντρο της Αθήνας. 

Υπό αυτό το πρίσμα, κάλεσε ξανά δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο. «Για να προστατεύσουμε τους θεσμούς, αλλά και για να διαφυλάξουμε την πολιτική ομαλότητα και τη σταθερότητα», όπως το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Γιατί κανείς μας δεν θέλει μια άρρωστη δημοκρατία,όπου οι πολίτες δεν εμπιστεύονταιπια τους θεσμούς και οι ακραίοι εγκαθίστανται στο προσκήνιο», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Προειδοποίησε, δε, ότι οι δημοκρατίες διαβρώνονται εκ των έσω και προσέθεσε ότι «δεν μπορεί να διαλυθεί η χώρα επειδή ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει η ώρα που θα φύγει από την εξουσία». «Δημοκρατία σημαίνει εκλογές. Και όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με εκλογές έτσι, με εκλογές, θα φύγει από την εξουσία», υπογράμμισε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Τσίπρας-Καμμένος μετατρέπουν τη διακυβέρνηση σε ριάλιτι

Σχολιάζοντας την κυβερνητική βούληση για κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συνενοχή» του κ. Καμμένου, ιδίως από τις Πρέσπες και μετά. «Εφόσον διαφωνεί, θα έπρεπε να είχε φύγει από τότε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Διότι, μένοντας στην κυβέρνηση, έδωσε στον κ. Τσίπρα το στυλό για να την υπογράψει.  Άρα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνος και ο ίδιος», προσέθεσε. 

«Όσα παρακολουθούμε ειδικά τις τελευταίες μέρες από τους δύο συναρχηγούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο», είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μετατροπή της διακυβέρνησης της χώρας σε «ριάλιτι σόου». «Πριν από λίγο άκουσα ότι αναβλήθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ. Μάλλον δεν διαπιστώθηκε απαρτία», είπε σκωπτικά ο κ. Μητσοτάκης. «Πρόκειται για κωμωδία της εξουσίας που όμως συνιστά τραγωδία για τη χώρα», προσέθεσε, λέγοντας ακόμα ότι «οι κύριοιΤσίπρας και Καμμένος μπορούν να αυτοεξευτελίζονται όσο θέλουν. Δεν μπορούν  όμως να μετατρέπουν τη διακυβέρνηση της χώρας σε πολιτικό survivor». 

Την ίδια ώρα μάλιστα που η κυνική συναλλαγή τους συνεχίζεται ξεδιάντροπα. Ακόμη και με τροπολογίες της νύχτας που σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις τελευταίες τους εκκρεμότητες πριν από το προαναγγελθέν διαζύγιό τους.  

Ο παραπαίων πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους

«Ο παραπαίων πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ή θα προσέλθει στη Βουλή και θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι, για να δούμε ονομαστικά πόσοι και ποιοι τον στηρίζουν. Διότι σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει κρυφή ή μυστική πλειοψηφία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών με ανοιχτά εθνικά μέτωπα. Δεν αντέχει ούτε μια μέρα παραπάνω να κυβερνάται από μια «κυβέρνηση κουρελού», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας, μάλιστα, ότι θα χρειαστεί…ειδικό συνεργείο για να ξεκολλήσουν οι κυβερνητικοί εταίροι από τις καρέκλες τους. 

«Τα δε σενάρια περί εκλογών τον Οκτώβριο με κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση της δημοκρατικής τάξης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπενθυμίζοντας τι είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993, όταν είχε παραιτηθεί, όταν έχασε τον 151οβουλευτή του. Έκανε, δε, λόγο για «κοινό μέτωπο», μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, «απέναντι σε αυτούς τους άθλιους τακτικισμούς της τελευταίας στιγμής». 

Καμπανάκι για τέταρτο Μνημόνιο και εικονική πραγματικότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το καμπανάκι του κ. Μητσοτάκη για ένα τέταρτο επίσημο Μνημόνιο. «Η χώρα εξακολουθεί να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με συμφέροντες όρους», είπε και προσέθεσε ότι «κάποιοι αρχίζουν να σιγοψιθυρίζουν ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει σε επίσημο τέταρτο μνημόνιο για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες». «Πώς απαντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση; Με τους τελευταίους σπασμούς της: Με νέα ρουσφέτια και κομματικούς διορισμούς, που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για καινούργια ψέματα και κούφιες υποσχέσεις, αλλά και για προκλητική προπαγάνδα από μέρους της κυβέρνησης. 

Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στα εγκαίνια του μετρό Θεσσαλονίκης, παρομοιάζοντας τα εγκαίνια με τα…προκάτ χωριά του Στρατηγού Ποτέμκιν, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εικονική πραγματικότητα. «Η κυβέρνηση αυτή γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη όσο πλησιάζει το τέλος της», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε, ακόμα, στην υπόθεση της Βασιλικής Θάνου, τις καταγγελίες Μανιαδάκη για την υπόθεση Novartis, αλλά και για τις ευθείες απειλές Πολάκη σε δικαστικούς. 

Προειδοποίηση για τις εκλογές

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. «Όπως έχουν όλοι καταλάβει,πως οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα διστάσουν να κάνουν τα πάντα για να παραμείνουν στην εξουσία», τόνισε. Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν αναφέρεται μόνο σε πολιτικές μεθοδεύσεις, αλλά και σε «διάφορα σενάρια που ακούγονταικαι γράφονται. Για κάποιες άλλεςεταιρείεςπου δήθεν θα αναλάβουντις εκλογές και για κάποιες νέες προδιαγραφές που τάχα θα εφαρμοσθούν». «Θέλω λοιπόν σήμερα από το βήμα αυτό να προειδοποιήσω τους πάντες με τον πιο επίσημο τρόπο: Οι εκλογές θα γίνουν με τους ίδιους ακριβώς όρους και τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές που έγιναν  όλες οι προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, πολλώ, δε, αν γίνουν εκλογές τον Μάιο, με τέσσερις κάλπες. 

 «Θέλουν δεν θέλουν, στις εκλογές θα μιλήσει ο λαός. Και η χώρα θα αποκτήσει αυτό που χρειάζεται. Ισχυρή κυβέρνηση που εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια, και ευημερία για όλους τους Έλληνες», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Δύο κόσμοι

Αναφέρθηκε, ακόμα, στους «δύο κόσμους» που απλώνονται μπροστά για τους πολίτες, εκείνος του ΣΥΡΙΖΑ και εκείνος της ΝΔ. Περιέγραψε με ζοφερούς τόνους την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για χειραγώγηση των θεσμών, για τη δραματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά και για εθνικές υποχωρήσεις. «Είναι ο μίζερος κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που δύει. Θέλοντας όμως να παρασύρει και τη χώρα στο δικό του σκοτάδι», είπε, χαρακτηριστικά. Και κατ’ αντιπαραβολή τόνισε ότι «απέναντι προβάλλει ήδη μια πιο φωτεινή Ελλάδα». Κατηγόρησε, δε, το κυβερνητικό ντουέτο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, αφήνει τη χώρα σε πολύ χειρότερες συνθήκες σε σχέση με το 2014. Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση για «ναυάγιο» που δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και πολιτικό και ηθικό. «Το δήθεν «ηθικό πλεονέκτημα» έχει γίνει κουρέλι από τα σκάνδαλα και την «διαπλοκή αλά ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. Υπογράμμισε, δε, ότι, απέναντι στην «ηθική παρακμή» του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει η εναλλακτική της «αναγεννημένης και ισχυρής ΝΔ». Αναφέρθηκε στις ανοιχτές διαδικασίες του κόμματος, λέγοντας ότι το κόμμα ενώνει τους Έλληνες. Και, σε αυτό το σημείο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα νέα στελέχη που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, λέγοντας ότι πυκνώνουν τις γραμμές γυναίκες, νέοι και πολλοί ακόμα που θα δώσουν τη μάχη, μαζί με τα έμπειρα κομματικά στελέχη. 

Να γεφυρώσουμε τα ρήγματα

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στις κεφαλαιώδεις προτεραιότητες μιας διακυβέρνησης της ΝΔ και έκανε λόγο για μια «πολιτική ευημερίας για όλους», με μέτρα στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και του κοινωνικού κράτους, όπως π.χ. τις εξαγγελίες για ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το αφορολόγητο 1000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και την ενίσχυση 2.000 ευρώ σε κάθε νέο ζευγάρι για κάθε παιδί που γεννιέται. Είπε, δε, σε άλλο σημείο ότι «η ΝΔ είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης». 

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι απαιτείται ενότητα. «Άλλωστε όταν απειλείται η Δημοκρατία και το κράτοςδικαίου, όταν βουλιάζουμε στην οικονομική απαξίωση,οι ιδεολογικές αποχρώσεις ξεθωριάζουν.Προτάσσεται το συμφέρον της πατρίδας», ξεκαθάρισε. Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ απευθύνεται σε όλους, σε νέους και παλιούς φίλους, αλλά και σε όσους απείχαν και στους νέους ανθρώπους. 

Αφήστε τα κοστούμια εξουσίας στη ναφθαλίνη

«Οι εθνικές εκλογές είναι η μητέρα όλων των μαχών. Γιατί θα είναι λύτρωση για τον λαό και αφετηρία αναγέννησης για την πατρίδα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη «στον θίασο της αποτυχίας». «Η Ν.Δ.θα γίνει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Με σταθερή την πυξίδα της στην Ευρώπη», τόνισε. Προειδοποίησε, όμως, ότι «δεν πρέπει ούτε στιγμή να υποτιμήσουμε ένα σύστημα που όπως έκανε τα πάντα για να αναρριχηθεί στην εξουσία, θα κάνει τα πάντα και για να κρατηθεί σε αυτήν». 

«Γι’ αυτό δεν θα εφησυχάσουμε. Δεν θα επαναπαυθούμε. Δεν θα πανηγυρίσουμε. Όσοι ήδη έχετεράψει κοστούμια εξουσίας, σας συνιστώ να τα αφήσετε για λίγο στη ναφθαλίνη, να φορέσετε στολή εργασίας», τόνισε, ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης.