«Να ξανασηκώσουμε την Αθήνα, να την πάμε εκεί που της πρέπει. Να σηκώσουμε ανάστημα απέναντι στην ηττοπάθεια, στη μιζέρια, στον φόβο και στο σκοτάδι. Ελάτε όλοι να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά». Έτσι κατέληξε χειροκροτούμενος στον ασφυκτικά γεμάτο χώρο του «Peiraeus 117 Academy» ο υποψήφιος, πλέον, δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ξεκινώντας και επίσημα τον προεκλογικό του αγώνα για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

«Πατάω γερά στα πόδια μου. Ξέρω ότι απόψε δεν είστε εδώ μόνο για μένα, είστε εδώ γιατί πιστεύετε σε αυτή την πόλη, γιατί πιστεύετε στην Αθήνα, είστε εδώ γιατί αντιστέκεστε στην αδιαφορία, στην ανασφάλεια, στην αδράνεια», είπε εισαγωγικά ο κ. Μπακογιάννης. «Επιμένετε ότι η Αθήνα μπορεί να σηκώσει ανάστημα, να σηκωθεί ψηλά», προσέθεσε. «Τις επόμενες σελίδες θα τις γράψουμε όλοι μαζί, κόντρα σε όσους θέλουν να μας διχάζουν, σε όσους τρέφονται από το «εμείς ή αυτοί» ή ακόμα χειρότερα από το «εμείς ή κανείς», υπογράμμισε ακόμα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Ο κ. Μπακογιάννης ξεκίνησε ανατρέχοντας στην είσοδό του στον αυτοδιοικητικό στίβο, όταν έβαλε υποψηφιότητα για το Καρπενήσι «Μπήκα στην περιπέτεια από μια ανάγκη και από μια βαθιά αίσθηση καθήκοντος. Είχα μια εκκρεμότητα, το βάρος ενός χρέους, να ολοκληρώσω ένα έργο που έμεινε μισοτελειωμένο και ένα όραμα που κάποιοι δεν το άφησαν να πραγματοποιηθεί», είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Αναπώλησε, δε, εκείνες τις μέρες, λέγοντας ότι η ομάδα του τότε είχε «τρέλα, συναίσθημα και απόλυτη άγνοια κινδύνου». «Τα παιδάκια, όμως, έφεραν τα κάτω πάνω και έφτιαξαν μια πόλη που αξίζει να ζει κανείς», είπε. Αναφέρθηκε, δε, και στον υπερκομματικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι «την αυτοδιοίκηση την ξέρουμε πολύ καλά και από την καλή και από την ανάποδη. Καθημερινά καλείσαι να κολυμπήσεις απέναντι στο ρεύμα».

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο πώς πήρε την απόφαση να διεκδικήσει τον δήμο, λέγοντας ότι δεν ήταν καθόλου απλή και αυτό λόγω του σεβασμού του. «Η Αθήνα είναι μια και μοναδική, είναι η πόλη των πόλεων. Η Αθήνα είναι η πόλη των εκατομμυρίων θαυμάτων», είπε ο κ. Μπακογιάννης, περιέγραψε, όμως, μια ζοφερή κατάσταση της πόλης σήμερα με «βρωμιά, δυσωδία, σκουπιδαριό, μιζέρια και αδικίες παντού». «Είναι πολύ μεγάλο το βάρος αυτής της πόλης, πολύ μεγάλη η πρόκληση, απόφαση ζωής», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος, λέγοντας ότι είναι ο πρώτος αυτοδιοικητικός που δοκιμάζει τις δυνάμεις του για τον δήμο Αθηναίων. «Ξέρω ότι η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υπέρτατη τιμή», υπογράμμισε.

Συμφωνία εμπιστοσύνης

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μπακογιάννης περιέγραψε μια «Συμφωνία Εμπιστοσύνης» με τους δημότες, ορισμένες βασικές αρχές. Συγκεκριμένα, όπως είπε:

1) Η Αθήνα είναι οι άνθρωποί της, όσοι ζουν, εργάζονται και την επισκέπτονται

2) Ο δήμαρχος δεν είναι διαιτητής μικρών ή μεγάλων συμφερόντων ή τερματοφύλακας απέναντι σε ένα επιθετικό κράτος που βαράει πέναλτι. Δεν μπορεί ο δήμαρχος να μένει κλεισμένος στο γραφείο του, πρέπει να είναι παντού. Πρέπει να δώσει όλες τις μάχες. Η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο.

3) Η αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να ξεπερνάει αρχές και να γκρεμίζει τείχη. Τα σκουπίδια δεν έχουν ιδεολογία και τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα. Είμαστε περήφανοι για τις πολιτικές μας επιλογές, αλλά η κοινωνία απαιτεί υπερβάσεις, χωρίς στεγανά και παρωπίδες.

4) Ο δήμος Αθηναίων, έχει γεράσει και σκουριάσει. Πρέπει να γυρίσει ανάποδα. Αν αποδέχεστε τη σημερινή πραγματικότητα, εγώ δεν είμαι ο άνθρωπός σας. 5) Ένας κουκος δεν φέρνει την άνοιξη, ιστορία γράφουν οι ομάδες. Κανείς δεν νικάει μόνος του. Ο δήμαρχος δεν είναι τίποτε παραπάνω από διευθυντής ορχήστρας. Η Αθήνα μπορεί να είναι υποχρέωση του δημάρχου, αλλά είναι δικαίωμα όλων μας.

«Εμείς θέλουμε να το πάρουμε αλλιώς», τόνισε και έκανε λόγο για ένα επιχειρησιακό σχέδιο, κοστολογημένο, με σαφή βήματα και χρονοδιαγράμματα που θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας εποχής. Ο πολιτισμός της καθημερινότητας Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε σε μια θεμελιώδη έννοια, τον «πολιτισμό της καθημερινότητας», προτάσσοντας τρεις άξονες πολιτικής:

1) Τη δημόσια ασφάλεια

2) Τη λειτουργία της πόλης

3) Τον δημόσιο χώρο που πρέπει να επανακτηθεί

Ως προς την παραβατικότητα, ξεκαθάρισε ότι ο δήμος πρέπει να δώσει τη μάχη, ακόμα και όπου δεν έχει αρμοδιότητα. «Ό,τι πονάει την πόλη, πονάει και τον Δήμο. Με έμφαση όχι μόνο στην καταστολή, αλλά και στην πρόληψη», υπογράμμισε ο κ. Μπακογιάννης. Για τη λειτουργία της πόλης και τον δημόσιο χώρο, έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. «Είναι το πώς μαζεύουμε τα σκουπίδια, αλλά και η ανακύκλωση, τα πεζοδρόμια που δεν καθαρίζονται και δεν πλένονται, είναι και το πράσινο», είπε. «Να κάνουμε στην πόλη ένα ισχυρό ηλεκτροσοκ», προσέθεσε, μιλώντας για έργα σε κάθε γειτονιά που αναδείξουν τον κρυμμένο πλούτο του δήμο της Αθήνας. «Ο πολιτισμός της καθημερινότητας χρειάζεται τόλμη, η Αθήνα σήμερα χρειάζεται μια γροθιά στο μαχαίρι», είπε με νόημα. «Στρατηγικός στόχος: ο μεγάλος περίπατος της Αθήνας, ο ωραιότερος περίπατος της Ευρώπης», είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Προσέθεσε, δε, ότι πρέπει να ξαναδούμε την αρχιτεκτονική του Δήμου. «Να φτιάξουμε δήμο λειτουργικό και ανθρώπινο, που δεν θα ταλαιπωρεί τον πολίτη, που δεν θα του βγάζει την πίστη», υπογράμμισε. «Τα Δημοτικά Διαμερίσματα πρέπει να τα ενδυναμώσουμε με αρμοδιότητες», είπε ο κ. Μπακογιάννης, λέγοντας ακόμα ότι «χρειάζονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς βιώνουμε έναν θεσμικό τραγέλαφο», περιγράφοντας μια πρωτοφανή διασπάθιση αρμοδιοτήτων. «Ο δήμαρχος είναι πολιτικά και ηθικά αρμόδιος για όλα, πολιτικά και ηθικά υπόλογος για όλα», κατέληξε. Θα σας συναντήσω στις γειτονιές Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε το στίγμα του και για την επόμενη μέρα. «Ξεκινάμε έναν όμορφο προεκλογικό αγώνα. Θα σας συναντήσω στις γειτονιές της πόλης, θα την περπατήσω, θα πάω από άκρη σε άκρη, για να ακούσω και να μιλήσω μετα. Το πρόβλημα των πολιτικών είναι ότι μιλάνε περισσότερο απ’ ότι ακούνε», υπογράμμισε. Τόνισε, δε, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πόλη που «θα μας αγκαλιάζει όλους» και ζήτησε την έμπνευση, τις συμβουλές, την καθοδήγηση, αλλά και την αυστηρότητα και την κριτική των πολιτών».