Σφόδρα ενοχλημένοι είναι στη ΝΔ από τις «μεθοδεύσεις», όπως λένε, του Προεδρείου της Βουλής αναφορικά με τη συγκρότηση των Επιτροπών της Βουλής, με το παράδειγμα της διατήρησης του Σπύρου Δανέλλη ως μέλος της, ακόμα και αν είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής και όχι βουλευτής του Ποταμιού, προκειμένου να διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας και στην Επιτροπή. 

Με βάση την απόφαση του κ. Βούτση, αλλά και το γεγονός ότι πλέον δεν ορίζεται άλλος εκπρόσωπος του Ποταμιού στην Επιτροπή, διαμορφώνεται μια πλειοψηφία 28-27 βουλευτών, υπέρ της Συμφωνίας. 

Από τη μεριά της ΝΔ, λοιπόν, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Κώστας Τσιάρας έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική εκτροπή» ως προς τη διατήρηση του κ. Δανέλλη στην Επιτροπή, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, και επιμένοντας ότι θα πρέπει να γίνει κλήρωση, προκειμένου να τοποθετηθούν δύο ανεξάρτητοι, όπως ζήτησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Καμμένος με επιστολές τους προς τον κ. Βούτση.

Βεβαίως, η δριμεία επίθεση της ΝΔ στο Προεδρείο της Βουλής δεν πρέπει να λαμβάνεται υποχρεωτικά και ως πρελούδιο κατάθεσης πρότασης μομφής, όπως κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες. Βεβαίως, η επιλογή της μομφής είναι στο τραπέζι της ΝΔ, οριστικές αποφάσεις, όμως, δεν έχουν ληφθεί. Όσο για το σενάριο που κυκλοφορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Νίκου Βούτση, αυτό ελάχιστες πιθανότητες συγκεντρώνει, καθώς δεν «παγώνει» η διαδικασία, ενώ και ο κ. Βούτσης φέρεται να έχει κάνει δεκτό το αίτημα της ΝΔ για «εξαντλητική» διαδικασία στην Ολομέλεια. 

Υπάρχει, άλλωστε, ως προς αυτό και το προηγούμενο του 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε αρχικά να κάνει πρόταση μομφής κατά του κ. Στουρνάρα, αυτό δεν επετράπη και το κόμμα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του τότε Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τη διαδικασία, όμως, ψήφισης ενός πολυνομοσχεδίου με προαπαιτούμενα να μην διακόπτεται.