Προς την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή φαίνεται πως προσανατολίζεται ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, του οποίου ο πολιτικός φορέας οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, συνεδρίασε σήμερα για να πάρει τις αποφάσεις του. 

«Είμαστε μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου της οργάνωσης, που καταλήγει στο συμπέρασμα «Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει. Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes».

Στην απόφαση πάντως, γίνεται κριτική για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους ΜΕΤΑρρυθμιστές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.

Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με αυτή της την τακτική η κυβέρνηση «συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό». 

Ο Σπύρος Λυκούδης, είχε πάντως και πριν την συνεδρίαση ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να καταψηφίσει τη Συμφωνία.