Για «εντελώς σικέ» διαζύγιο μιλούν ανοιχτά στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ, μετά και τον τρόπο που οι κ. Τσίπρας και Καμμένος επέλεξαν χθες να βάλουν τέλος στη σχέση τους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που η ΝΔ τις επόμενες μέρες θα αναδεικνύει με ένταση, ότι, δηλαδή, δημιουργείται μια πρωτόγνωρη κατάσταση: ο πρωθυπουργός θα βρει μέσω των ΑΝΕΛ πλειοψηφία για να μείνει στην εξουσία, ο κ. Καμμένος θα διαγράψει…τους μισούς βουλευτές που θα στηρίξουν τον κ. Τσίπρα, προκειμένου να κρατήσει την Κ.Ο. του και την ίδια ώρα θα παρατηρείται το εξής παράδοξο: βουλευτές που καταψηφίζουν τις Πρέσπες να στηρίζουν προηγουμένως την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, «όσοι δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση επί της ουσίας νομιμοποιούν και τη Συμφωνία των Πρεσπών». Το σκεπτικό είναι σαφές: από τη στιγμή που η κυβέρνηση περνά πάνω από τον κοινοβουλευτικό πήχυ για την απαιτούμενη πλειοψηφία, μπορεί να φέρει τις Πρέσπες κανονικά και σε αυτή την ψηφοφορία να στηριχθεί σε μια εναλλακτική πλειοψηφία. Θα πρόκειται, όπως λένε, από τη ΝΔ για τραγελαφική κατάσταση: βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση να μην ψηφίζουν τις Πρέσπες και βουλευτές που δεν στήριξαν την κυβέρνηση να ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Υπό αυτό το πρίσμα, στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθενται οι βουλευτές που θα δώσουν «σανίδα σωτηρίας» στην κυβέρνηση. Υπάρχει, δε, εδραία η πεποίθηση ότι, αυτοί που θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης εμπιστοσύνης δεν το κανουν επειδή αίφνης «είδαν το φως το αληθινό», όπως είπε προ ημερών η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, αλλά επειδή έχουν έλθει σε πολιτική συναλλαγή με το Μέγαρο Μαξίμου. Όπου ανταλλάγματα, μιλάμε για υπουργικές θέσεις ή και θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αρκετοί να γλιτώσουν τον «πολιτικό αφανισμό». 

Στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του (Στ. Πέτσας, Τ. Θεοδωρικάκος, Μ. Σπυράκη, Κων. Ζούλας), των αντιπροέδρων του κόμματος (Κ. Χατζηδάκης και Α. Γεωργιάδης) και κεντρικών κοινοβουλευτικών στελεχών (Ν. Δένδιας, Λ. Αυγενάκης, Κ. Τσιάρας, Ν. Μπακογιάννη, Χ. Σταϊκούρας), τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, ενώ αποκρυσταλλώθηκε και η γραμμή που θα κρατήσει το κόμμα στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων που συγκαλεί ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον προγραμματισμό της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, η ΝΔ, αλλά και άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα κρατήσουν σκληρή στάση και θα καταγγείλουν τις fast-track διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση με συζήτηση μιάμιση μέρας, ζητώντας εξάντληση της τριήμερης διαδικασίας. Σημειώνεται, όμως, ότι, έστω και χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Διάσκεψη, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία, μιας και τους ΑΝΕΛ εκπροσωπούν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. 

Σημειωτέον, κοινή πεποίθηση των κεντρικών στελεχών της ΝΔ είναι ότι αυτή η «κυβέρνηση-κουρελού», είναι επικίνδυνη για τόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, δε, υπάρχει και έντονος προβληματισμός για την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς η κεντρική εκτίμηση είναι ότι, συνδυαστικά με το προεκλογικό κλίμα που de facto επιδρά αρνητικά, η πολιτική αστάθεια που θα παράγεται από το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελέσει νάρκη για τις οικονομικές προοπτικές.