Οι κυβερνητικοί εταίροι μπορεί να ομνύουν στην κυβερνητική σταθερότητα, αλλά στη ΝΔ βλέπουν τα φαινόμενα…αποσύνθεσης να πληθαίνουν και εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός «τρίζει», την ώρα που, όπως επισημαίνου συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ δημιουργούνται καθημερινά νέα τετελεσμένα που καθιστούν όλο και πιο στενό το περιθώριο ελιγμών της ελληνικής πλευράς. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, άλλωστε, από την Κεφαλονιά το Σάββατο ήταν σαφής: εκλογές άμεσα, πριν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε, η έκβαση της προαναφερθείσας ψηφοφορίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις του γαλάζιου επιτελείου, θα φέρει τη χώρα μας προ του σημαντικότερου τετελεσμένου, αν δεν στηθούν κάλπες, να κληθεί δηλαδή η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία και το Πρωτόκολλο Ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, με τις παραχωρήσεις της «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας που συνοδεύουν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». 

Πέραν, όμως, του τι εισηγείται η ΝΔ, προκειμένου να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, αρμόδια γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια φάση περιδίνησης, με θρυαλλίδα την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και τη «νευρικότητα» Καμμένου, μετά τη διάψευσή του ως προς την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή της γείτονος.

Ως προς τον κ. Κοτζιά, η εκτίμηση της οδού Πειραιώς είναι ότι η σχέση του με το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τον κ. Καμμένο από εδώ και πέρα μόνο «βελούδινη» δεν θα είναι. Και αυτό γιατί, παρά τις αβρότητες με τον κ. Τσίπρα στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς συνέχισε την Κυριακή να στέλνει μηνύματα μέσω twitterγια «εκβιαστές, διεφθαρμένους, μπιστόλια του συστήματος» που «υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή όποιου τους αντιστέκεται», ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβασή του σε εκδήλωση του Πράττω στην Κρήτη. 

Από την άλλη, από τη ΝΔ διαπιστώνουν ότι, ελάχιστες μέρες μετά το «αυστηρό» μήνυμα του κ. Τσίπρα περί ενιαίας φωνής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής γραμμής, η διγλωσσία Μαξίμου-Καμμένου συνεχίζεται, με τον κ. Καμμένο, μάλιστα, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη να προδιαγράφει το τέλος της κυβέρνησης, μόλις έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει εδώ και μέρες κάνει λόγο για «αλληλοεκβιαζόμενους» κυβερνητικούς εταίρους, ανατρέχοντας και σε όσα έχουν γίνει γνωστά από τις στιχομυθίες εντός του υπουργικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά και τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων, μεταξύ άλλων και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  

Όλων τούτων δοθέντων, για τους επιτελείς της ΝΔ είναι σαφές ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής περιδίνησης που θα απορρέει από την προοπτική διάλυσης του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού. Μάλιστα, εκτίμηση κεντρικών στελεχών της ΝΔ είναι ότι, ακόμα και αν διαλυθεί ο συνασπισμός με τους ΑΝΕΛ, και βρεθεί ένα διάδοχο σχήμα από την παρούσα Βουλή, αυτό θα είναι θνησιγενές. Στην κατάσταση νευρικότητας στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δε, προστίθεται και ο εκνευρισμός του Πάνου Καμμένου από τη διαφαινόμενη σύμπλευση νυν βουλευτών του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτά τα δεδομένα, στη ΝΔ θεωρούν ότι η κυβέρνηση προοδευτικά θα εξαντλεί το πολιτικό της κεφάλαιο και θα αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά στοιχεία που θα ήθελε για μια αλλαγή ατζέντας, όπως π.χ. το ισχυρότατο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων. Σε όλα αυτά, δε, βαρύνουν και μια σειρά άλλων ζητημάτων που σωρεύουν πολιτική ζημία για την κυβέρνηση, όπως: η κατάσταση στη ΔΕΗ και η προοπτική αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, οι καταγγελίες για τη διαχείριση των κονδυλίων του προσφυγικού, η κακοδιαχείριση στην ΕΡΤ, αλλά και η περίεργη υπόθεση με την παραχώρηση του Ελευθέριος Βενιζέλος, κατ’ αρχάς, με εξαιρετικά χαμηλό τίμημα σε ιδιωτική κοινοπραξία, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν.

Από εκεί και πέρα, στη φαρέτρα της ΝΔ θα υπάρχει διαθέσιμο το όπλο της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης μετά τις 18 Δεκεμβρίου, όταν και παρέρχεται το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής που έγινε τον Ιούνιο, αλλά αποφάσεις ως προς το ζήτημα δεν έχουν ληφθεί ακόμα στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ.