Την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης με βάση τη ρηματική διακοίνωση που αποτυπώνει και τις αλλαγές που επήλθαν στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, δια των τελευταίων τροπολογιών στη Βουλή της γείτονος, αποδομεί η ΝΔ μέσω κύκλων της ΝΔ. 

Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν κατοχυρώνονται τα συμφέροντα της χώρας από τις αλλαγές που έγιναν, αλλά παγιώνεται η αναφορά σε «Μακεδόνες πολίτες» της γείτονος, ακόμα και αν αυτή μετονομαστεί. «Η ρηματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!”, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προσθέτουν, δε, ότι αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα δύο φορές στο κείμενο των συνταγματικών τροποποιήσεων. «Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά», υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφορικά, τώρα, με το θέμα της γλώσσας, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ορίζεται σαφώς ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, από τη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών». «Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία. Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας Μακεδονική γλώσσα», τονίζουν από τη ΝΔ. 

Όσο, τέλος, για τον κυβερνητικό ισχυρισμό περί διευκρίνησης ότι nationality σημαίνει «ιθαγένεια» και όχι «εθνότητα», στη ΝΔ εκτιμούν ότι πρόκειται για σαθρό επιχείρημα εκ νέου. «Εάν πράγματι nationality στη Συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως Βορειομακεδονική. Και όχι να  επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Άλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά», τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.