Την εκτίμηση ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για το «διαζύγιό» τους επεξηγούν περαιτέρω πηγές της ΝΔ, πέρα από την ανακοίνωση που προηγήθηκε, όπου γινόταν λόγος για «μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους». Από τη ΝΔ μιλούν ευθέως για συνεννόηση των άλλοτε, πλέον, κυβερνητικών εταίρων, προκειμένου και να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, και ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στην εξουσία, και ο κ. Καμμένος να διατηρήσει την Κ.Ο. του, ενώ επιμένουν και στα περί «ανταλλαγμάτων» για βουλευτές της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν τον κ. Τσίπρα. 

Αποκωδικοποιώντας τα όσα έγιναν νωρίτερα, από τη ΝΔ κάνουν λόγο για «απόλυτη συνεννόηση» των κ. Τσίπρα και Καμμένου, λέγοντας ότι «αποκάλυψαν το σχέδιό τους με πρωτοφανή κυνισμό». «Στην ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Καμμένος θα επιτρέψει στους δύο βουλευτές του, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι, να στηρίξουν την παραπαίουσα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιδιώκοντας να λάβει τις αναγκαίες 151 ψήφους», τόνιζαν από τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι απόδειξη της υποκρισίας Καμμένου είναι και ότι «ενώ συνδέει ευθέως την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης με την συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα διαγράψει τους δύο αυτούς βουλευτές για να μην διαλυθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ και να μην χάσει έτσι για λίγο ακόμη τα προνόμιά του ως προέδρου κόμματος». 

Απαντώντας, ουσιαστικά, στις δηλώσεις Καμμένου περί «κόκκινης γραμμής» για τη Μακεδονία, από τη ΝΔ σχολιάζουν ότι «αν ήθελε ειλικρινά ο κ. Καμμένος να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, θα είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και για την ψήφο εμπιστοσύνης και για την συμφωνία των Πρεσπών». «Άλλωστε δεν υπάρχει προηγούμενο πολιτικός αρχηγός να επιτρέπει την ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του, σε ψήφο εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης», προσέθεταν. 

Την ίδια ώρα, από τη ΝΔ, μιλούσαν για «ακόμα μεγαλύτερη υποκρισία του κ. Τσίπρα». «Διότι την ίδια ώρα που εγκαλεί την αντιπολίτευση για τη στάση της, ο ίδιος δέχεται με πρωτοφανή κυνισμό την ευκαιριακή και οριακή στήριξη της κυβέρνησής του ακόμη και από βουλευτές που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν ύστερα από λίγες μέρες την συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο κ. Ζουράρις, ο κ. Κόκκαλης, και ενδεχομένως και άλλοι», όπως λένε από τη ΝΔ. Μάλιστα, από τη ΝΔ επιμένουν στα περί «ανταλλαγμάτων», λέγοντας ότι τις επόμενες μέρες η υποκρισία θα αποδειχθεί, καθώς θα φανούν «και ποια είναι τα ανταλλάγματα που έχει ήδη προσφέρει (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για να τον στηρίξουν»

«Το πόσο σκηνοθετημένο ήταν το σημερινό διαζύγιο αποδεικνύεται εξ άλλου και από το γεγονός ότι λίγα λεπτά αφ ότου ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και ποιος θα τον αντικαταστήσει  σαν έτοιμος από καιρό», όπως έλεγαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Μάλιστα, από τη ΝΔ σταχυολογούσαν ως πρωτοφανές και ένα ακόμα στοιχείο: ότι ο αποχωρών Πάνος Καμμένος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και επιτέθηκε ονομαστικά αποκλειστικά εναντίον της ΝΔ, με φόντο το Σκοπιανό και μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής. «Είναι απολύτως σαφές ότι ο κ. Τσίπρας και ο επί χρόνια συναρχηγός του, μοιράζονται πλέον μόνον την ίδια αγωνία: Κάνουν τα πάντα μήπως και διασωθούν πολιτικά αδιαφορώντας ακόμη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας παρέας εξουσιομανών. Όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, την προσεχή Πέμπτη αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία», προσέθεταν, τέλος, από τη ΝΔ, στο πνεύμα και της ανακοίνωσης που είχε προηγηθεί νωρίτερα.