«Όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», λέει η παροιμία. Στη ΝΔ, πάντως, αντιλαμβάνονται τη συγκεκριμένη λαϊκή ρήση κάπως αλλιώς: «Όσα ξέρει ο Πάνος Καμμένος δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», θα μπορούσε να είναι η παραλλαγή της. Κάπως έτσι, άλλωστε, εξηγούν στην οδό Πειραιώς τη σπουδή της κυβέρνησης να διασώσει την Κ.Ο. της ΑΝΕΛ.

Στη ΝΔ άκουσαν με ενδιαφέρον την αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο χθεσινό briefing, όπου ουσιαστικά εξέφρασε τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη διάλυση των Κοινοβουλευτικών ομάδων κομμάτων εκλεγμένων στη Βουλή. «Σύμφωνα με την πολιτική θέση της κυβέρνησης, δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή», δήλωσε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, διασαφηνίζοντας ότι δεν αναφέρεται μόνο στους ΑΝΕΛ και στο Ποτάμι. 

Πώς, όμως, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ εξηγούσαν πως θα ήταν…άνω ποταμών να επιχειρηθεί από τη μεριά της κυβέρνησης κάποια ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής, όπου προβλέπεται το τι ισχύει για τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, τη διατήρηση και τη διάλυσή τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η μόνη οδός για την κυβέρνηση, αν θελήσει να κάνει κάποια παρέμβαση υπέρ του κ. Καμμένου είναι ουσιαστικά να φέρει κάποια τροποποίηση στον Κανονισμό μέσω της νομοθετικής οδού. Σε αυτό το σενάριο, η ΝΔ θα αντιδράσει έντονα, αλλά, όπως είναι αντιληπτό, τα περιθώρια που έχει να «μπλοκάρει» τις αλλαγές είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Αυτό, βεβαίως, δεν αποθαρρύνει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι πλέον έχουν εισέλθει στη…σφαίρα της γελοιότητας και πως κάθε μέρα που περνά θα εμπεδώνεται ότι η κυβέρνηση κρατιέται στην εξουσία με νύχια και με δόντια. Και, προφανώς, για να συνεχιστεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά ο βίος της κυβέρνησης, είναι κρίσιμο ο κ. Καμμένος να μην συνεχίσει…να πυροβολεί. Διότι, κατά την εκτίμηση της ΝΔ, ο κ. Καμμένος ακόμα ρίχνει προειδοποιητικές βολές. Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιλέγει την οδό της ευθείας αντιπαράθεσης. Με άλλα λόγια, ο κ. Καμμένος δεν πρέπει να… «πεθάνει», επειδή ξέρει πολλά, αλλά να κρατηθεί πολιτικά στη ζωή, ακόμα και αν αυτό περνά μέσα από κοινοβουλευτικές ακροβασίες, προκειμένου να μην χάσει τα προνόμια του πολιτικού αρχηγού. 

Όπως και να έχει, πάντως, το τελευταίο σερί εξελίξεων εμπεδώνει την άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο και όχι τον Οκτώβριο, όπως φέρεται να επιδιώκει ο πρωθυπουργός. Αυτή την εκτίμηση επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες το απόγευμα, ανοίγοντας τις εργασίες του νέου Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ. «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, έχουμε κάτι παραπάνω από 100 ημέρες μέχρι το ορόσημο των εκλογών της 26ης Μαΐου διότι εκεί ξέρουμε μετά βεβαιότητας ότι θα γίνουν εκλογές. Δική μου εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε και εθνικές εκλογές οι οποίες θα συμπέσουν με τις ευρωεκλογές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι, άλλωστε, εδραία η πεποίθηση στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ ότι αυτή η κατάσταση…φαιδρότητας που παγιώνεται το τελευταίο διάστημα, με τη χώρα στον «αστερισμό της γκαζόζας», δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ.