Είναι δεδομένο ότι το Μαξίμου θέλει να περάσει στην αντεπίθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Για τη ΝΔ, όμως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να…παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης. Συνεπώς, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να επιμένει σε ένα ντιμπέιτ, αλλά από τη ΝΔ θα συνεχίσουν να το συνδέουν με εκλογές. Άλλωστε, όπως είχε διαφανεί από την ομιλία Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης και μετέφερε εγκαίρως το Reader.gr, η ΝΔ επιλέγει ως πεδίο αντιπαράθεσης τη Βουλή και ζητά εκτενείς διαδικασίες. Ως προς αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται πως υπάρχει συναντίληψη, η κουβέντα για το μείζον ζήτημα να μην είναι αποσματική.

Στη ΝΔ, όμως, εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι από το περιεχόμενο της ρηματικής διακοίνωσης που έφτασε στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης και αποτυπώνει το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που έγινε στην πΓΔΜ. Και μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται άκρως ικανοποιημένη, γιατί κατοχυρώθηκε ότι αναφερόμαστε σε «ιθαγένεια» και όχι «εθνικότητα», όταν γίνεται λόγος για «Μακεδόνες» στη Συμφωνία των Πρεσπών, στη ΝΔ, όμως, θεωρούν ότι το περιεχόμενο της Αναθεώρησης επιβεβαιώνει ακριβώς τις επιφυλάξεις που έχει εγείρει το κόμμα. 

Πιο συγκεκριμένα, στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι υφίσταται ένα τρίπτυχο που αποτυπώνει τη μείζονα εθνική παραχώρηση και συμπυκνώνεται στο κείμενο της Αναθεώρησης:

-Αρχικά, ενώ η κυβέρνηση μιλά για «ιθαγένεια», στο κείμενο γίνεται λόγος για «Μακεδόνες πολίτες». Με άλλα λόγια, ένας νομικός προσδιορισμός, όπως θα έπρεπε να είναι, υποκαθίσταται ουσιαστικά από έναν εθνοτικό προσδιορισμό. «Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά», υπογραμμίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφερόμενοι στον όρο «Macedonianpeople» που υπάρχει στο κείμενο της Αναθεώρησης δύο φορές.

-Έπειτα, σχολιάζοντας τα περί «ιθαγένειας», από τη ΝΔ είναι σαφείς: αν nationality στη Συμφωνία σημαίνει «ιθαγένεια», τότε η ιθαγένεια που προκύπτει από τη χώρα με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» θα έπρεπε να είναι «Βορειομακεδονική» και όχι σκέτο «Μακεδονική», χωρίς κανέναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τέλος, ως προς τη γλώσσα, όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ορίζεται σαφώς ότι ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, από τη ΝΔ υπογραμμίζουν λένε ότι το ζήτημα δεν είναι σε ποια γλωσσική ομάδα κατατάσσεται, αλλά πώς ορίζεται. Συνεπώς, αν ορίζεται ως «Μακεδονική», δεν έχει σημασία σε ποια γλωσσική οικογένεια κατατάσσεται, καθώς και η Βουλγαρική γλώσσα ανήκει στην ίδια οικογένεια, αλλά δεν προσδιορίζεται από αυτή, παρά απλώς λέγεται Βουλγαρική.

Είναι σαφές ότι και τις επόμενες μέρες ο κ. Μητσοτάκης θα εμμείνει στους υψηλούς τόνους, όπως θα κάνει και σήμερα το απόγευμα, μιλώντας στην εκδήλωση για την κοπή πίτας των τεσσάρων ΝΟΔΕ της Κρήτης, σε μεγάλη εκδήλωση στο Ηράκλειο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μείνει στο Ηράκλειο το Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στη Μεσσαρά, απ΄ όπου έλκει και την καταγωγή του ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, στις Μοίρες, στο Τυμπάκι, στα Ανώγεια και στον Μυλοπόταμο.