Εν αναμονή ανακοινώσεων για τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, αλλά και τις αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο τελούν όλοι στη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος, προ εβδομάδων, να έχει προσδιορίσει τις ανακοινώσεις για τις 10 Ιανουαρίου. Βεβαίως, ακόμα δεν είναι σαφές, αν οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ακριβώς εκείνη τη μέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από την ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο της ΝΔ, αλλά δεδομένα θα πρέπει να αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα ανακοινώσεις. 

Νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

Όπως εξηγούν γαλάζιες πηγές, δεν θα γίνουν όλες οι ανακοινώσεις μαζί και αυτό έχει νόημα, γιατί τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κλείσει σε απόλυτο βαθμό. Θα ξεκινήσουν, όμως, να ανακοινώνονται ονόματα, ώστε τα νέα πρόσωπα να έχουν και περιθώριο μερικών μηνών να κάνουν καμπάνια και να βελτιώσουν την αναγνωρισιμότητά τους στις εκλογές τους περιφέρειες. Στο πρώτο κύμα ανακοινώσεων εκτιμάται ότι θα είναι περί τις 30 γυναίκες που δεν ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο, αλλά και αρκετά πρόσωπα έως 40 ετών. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περί τα 100 άτομα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πολιτεύεται για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Πολλοί, δε, προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, ενώ τα ονόματα αφορούν όλη την Επικράτεια και δεν περιλαμβάνονται στα αστικά κέντρα. 

Οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό

Φυσικά, εκτός από πρόσωπα από την κοινωνία ή από το Μητρώο Στελεχών, θα αξιοποιηθούν και πρόσωπα που τράβηξαν «κουπί» από τον κομματικό μηχανισμό. Το σχετικό μήνυμα θα δωσει, άλλωστε, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες. 

Για παράδειγμα, στην γιορτή των εργαζομένων του κόμματος πριν την Πρωτοχρονιά, στα γραφεία της Πειραιώς, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα πέντε γραμματέων, οι οποίοι θα είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές: ο γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Βασίλης Ξυπολητάς, ο γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος και η γραμματέας Σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας Ζωή Ράπτη θα είναι υποψήφιοι στον βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, ενώ ο γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων Βασίλης Σπανακης και ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης θα είναι υποψήφιοι στον νότιο τομέα της ίδιας περιφέρειας. 

Όπως εξηγούν γαλάζιες πηγές, αυτή τη στιγμή, στον κομματικό μηχανισμό, σε θέσεις γραμματέων, αναπληρωτών γραμματέων κ.ο.κ. υπάρχουν περί τα 90 άτομα. Από αυτά, πάνω από 50% ετοιμάζεται για υποψηφιότητα είτε στις εθνικές είτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα περισσότερα πρόσωπα, λοιπόν, που θα πάρουν το πράσινο φως για να είναι υποψήφιοι δεν θα διατηρήσουν και την κομματική τους θέση. 

Για παράδειγμα, υποψήφιοι στις εκλογές θα είναι ακόμα οι ακόλουθοι γραμματείς και οι αναπληρωτές τους: ο αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων και γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών, ο επίσης αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Γιώργος Κώτσηρας στον δυτικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, ο αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Τάσος Χατζηβασιλείου στις Σέρρες, η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικών Νατάσα Σωτηριάδου στο Κιλκίς, ο αναπληρωτής γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Φίλιππος Φόρτωμας στις Κυκλάδες κ.ο.κ. Επίσης, αρκετά κομματικά στελέχη θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου. 

Αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, θα γίνουν αλλαγές και στο επικοινωνιακό επιτελείο. Για παράδειγμα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, μιας και αυτή την περίοδο κινείται μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Υποψήφιοι θα είναι επίσης οι αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στον νότιο τομέα της Β’ Αθηνών και ο Νίκος Ρωμανός στον βόρειο τομέα της ίδιας περιφέρειας. Αντίθετα, υποψήφιοι δεν θα είναι στις εκλογές άλλα μέλη του επικοινωνιακού επιτελείου με καίριο ρόλο: ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Κωνσταντίνος Ζούλας, η αναπληρώτρια διευθύντρια Κύρα Κάπη, η επίσης αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη, και ο δημοσιογράφος Αργύρης Παπαστάθης που έχει την ευθύνη για τα διεθνή ΜΜΕ. Κατά πληροφορίες, πάντως, όποτε και αν γίνουν οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, αυτές θα έχουν τον χαρακτήρα εσωτερικής ανακατάταξης. 

Η ευρωλίστα

 Παράλληλα, στη ΝΔ τρέχουν και οι διεργασίες για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ εκ νέου υποψήφια θα είναι και η Ελίζα Βόζενμπεργκ. Εκ νέου υποψήφιος μάλλον θα είναι και ο Γιώργος Κύρτσος, ενώ δεύτερη θητεία θέλει να διεκδικήσει και ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που θα είναι και ο νέος επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Για το ευρωψηφοδέλτιο, ακόμα, έχουν κλειδώσει η βουλευτής του κόμματος Άννα Ασημακοπούλου και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος. Για το ευρωψηφοδέλτιο έχει ακουστεί το όνομα της Σοφίας Ζαχαράκη, χωρίς να είναι κάτι οριστικό, ενώ υποψήφιος θα είναι το ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής. Προς το ευρωψηφοδέλτιο οδεύει και ο δήμαρχος Σάμου που ξέρει καλά το προσφυγικό, Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ ακούγεται και το στέλεχος της Κομισιόν Νίκος Γιαννής.