Υπό άλλες συνθήκες, μπορεί μια συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ να μην ήταν πρώτο θέμα στην επικαιρότητα. Δοθείσης της συγκυρίας, όμως, οι πληροφορίες τόσο για συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και οι διάλογοι που δημοσιεύτηκαν, προκάλεσαν έκπληξη.

Πιο χαρακτηριστικό, το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που και προσδιόρισε το ραντεβού στο πρωινό της 5ης Νοεμβρίου και υπογράμμιζε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε παραίνεση στον Αρχιεπίσκοπο να μην συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα σε αυτή τη συγκυρία, με το επιχείρημα ότι αυτός είναι «χριστιανός ορθόδοξος, ενώ ο Τσίπρας άθεος». Με άλλα λόγια, το πολιτικό επιχείρημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ενήμερος για το περιεχόμενο της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας και προσπάθησε να την «τορπιλίσει», προκειμένου να αποτρέψει μια κίνηση που θα είχε, θεωρητικά, πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση.

Το πρώτο ερώτημα, συνεπώς, είναι αν έγινε συνάντηση: σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές , ραντεβού των κ.κ. Μητσοτάκη και Ιερώνυμου έγινε εκείνο το πρωινό, 5/11, στα κεντρικά γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Aπό τη ΝΔ, βέβαια, έκαναν εξ αρχής λόγο για «πολλές συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τον πρόεδρο της ΝΔ», υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιβάλλεται ως εκ του θεσμικού ρόλου του κ. Μητσοτάκη. 

Η «ταμπακιέρα», όμως, τι είναι διημείφθη μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Ιερώνυμου. Από τη ΝΔ επιμένουν ότι δεν είχαν καμία απολύτως ενημέρωση, ούτε από τη μεριά της κυβέρνησης, ούτε από τη μεριά της Εκκλησίας, για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τα μέλη του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών άφησε αιχμές για το ζήτημα, βάζοντας στο κάδρο και τον Αρχιεπίσκοπο. «Δεν του είπε τίποτα για τη συμφωνία», έλεγε γαλάζια πηγή στο Reader.gr για τον Αρχιεπίσκοπο, προσθέτοντας ότι η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στελέχη της ΝΔ, άλλωστε, περιέγραφαν στο Reader.gr μια κατάσταση γνήσιας έκπληξης, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και γι’ αυτό, όπως λένε, χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να αποτιμηθεί η συμφωνία στην πλήρη της διάσταση και να αποκρυσταλλωθεί η τελική θέση του κόμματος. 

Υπό αυτό το πρίσμα, οι φράσεις που αποδίδονταν στον κ. Μητσοτάκη στα επίμαχα δημοσιεύματα απορρίπτονται από την οδό Πειραιώς ως «αστείες», ενώ με σαφήνεια διέψευσε το φερόμενο ως περιεχόμενο της εν λόγω συνομιλίας και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Κατά τα άλλα, η ΝΔ επιμένει στις θέσεις που εκφράστηκαν και δια στόματος του κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τα προβληματικά σκέλη της συμφωνίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της μισθοδοσίας των ιερέων, αλλά και στις προσλήψεις «προεκλογικού χαρακτήρα» που έχει προαναγγείλει η ΝΔ. Ευρύτερα, πάντως, με φόντο και τα χθεσινά δημοσιεύματα, στη ΝΔ εκτιμούν ότι εκ νέου το Μαξίμου κινείται στη λογική εργαλειοποίησης καταστάσεων, αλλά και της ίδιας της Εκκλησίας, στη λογική της άσκησης πολιτικής πίεσης στην αντιπολίτευση.